Γιωργος Στρατακης: «Προσπαθουμε να αποδεχομαστε ολες τις προτασεις που εχουμε ωστε να ανταποδιδουμε την αγαπη που παιρνουμε απο τον κοσμο»

Ο ένας εκ των δύο αδερφών Στρατάκη που σήμερα θα βρεθούν για πρώτη φορά μουσικά στην Κομοτηνή μιλά στον «ΠτΘ» λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Paspartu Live Stage

Στην μουσική σκηνή του Paspartu Live Stage αναμένεται να βρεθούν σήμερα, Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, οι Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, στην πρώτη τους μάλιστα εμφάνιση στην Κομοτηνή, υποσχόμενοι να φέρουν κοντά τις δύο άκρες της Ελλάδας, την Θράκη με την Κρήτη.

Τα δύο χαρισµατικά αδέρφια από τη Μεγαλόνησο, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, τόσο με την κοινή δεκαπενταετή μουσική τους πορεία, αλλά και με την ατομική τους κάθε ένας ξεχωριστά, έχουν κατακτήσει επάξια τη θέση τους στις καρδιές µας, με «όχημα» την κρητική παράδοση, η οποία στα χέρια τους, «αναπλάθετε» και μετουσιώνεται σε κάτι διαφορετικό.

Εκκινώντας την φετινή τους χειμερινή περιοδεία, με στόχο να ανταποδώσουν όπως τόνισε ο Γιώργος Στρατάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», την αγάπη που λαμβάνουν από τον κόσμο, θα διανύσουν τα χιλιόμετρα και σήμερα θα βρεθούν στην Ροδόπη και την σκηνή του Paspartu Live Stage καλώντας μας να συμπράξουμε και να αλληλοσυνδεθούμε ψυχικά, μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας.

Με την αφορμή της σημερινής τους παρουσίας στην πόλη μας ο Γιώργος Στρατάκης μίλησε στην Όλγα Ιωαννίδου, μοιραζόμενος την ιστορία αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του μουσικού διδύμου τους, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους Ροδοπίτες.

Γιώργος Στρατάκης όμως…

ΠτΘ: Η Θράκη και η Κρήτη είναι τα δύο άκρα της Ελλάδας. Είστε ήδη σε περιοδεία. Και μαζί με εσάς και όλη η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Πώς είναι αυτό το ταξίδι που μαζί στις αποσκευές έχετε και την μουσική παράδοση της Κρήτης;

Γ.Σ.: Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι και κουραστικό και υπάρχει και ένας βαθμός ταλαιπωρίας παραπάνω, ωστόσο δεν μπορούσαμε να χαλάσουμε χατίρι στον κόσμο που μας αναζητούσε. Προσπαθήσαμε λοιπόν να αποδεχτούμε όλες τις προτάσεις που είχαμε, για να ευχαριστήσουμε και να ανταποδώσουμε την αγάπη του κόσμου που παίρνουμε έστω και απομακρυσμένα, υπηρετώντας αυτό που κάνουμε την μουσική. Με αυτό πορευόμαστε τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνδυασμό με αυτήν την πρόσκληση του κόσμου, ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και πάμε όπου μας ζητούν.

ΠτΘ: Συμπορεύεστε με τον αδερφό μας περισσότερα από δέκα χρόνια. Η πορεία είναι κοινή από την πρώτη ημέρα;

Γ.Σ.: Είχα επηρεαστεί από τα πανηγύρια του χωριού μας, τη Ροδιά Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου με είχε κεντρίσει η εικόνα του λυράρη που διασκέδαζε τον κόσμο. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την λύρα. Εν συνεχεία ο πατέρας μας πήρε στον αδερφό μου ένα μαντολίνο για να μου κάνει μουσική παρέα, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αρχικά τουλάχιστον η επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μουσική.

Για τον λόγο αυτό ο Νίκος δεν το είχε δει και πολύ ζεστά με την μουσική. Μια μέρα πάνω στα νεύρα του ο πατέρας μου του έσπασε το μαντολίνο, γεγονός που αποτέλεσε το «σπάσιμο» μέσα στον Νίκο και την έναρξη της πορείας του ως μουσικός. Είναι άλλωστε πολύ καλύτερος μουσικός από μένα και ας ξεκίνησε μετά. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Στην αρχή σαν παιδιά και σαν παρέα κάναμε τις μουσικές μας εμφανίσεις. Μια μέρα τον άκουσε ο Ψαραντώνης και τον πήρε μαζί του. Έμεινε στο πλευρό του από έντεκα χρονών έως ότου πήγε φαντάρος και αν μη τι άλλο απέκτησε πάρα πολλά δίπλα στο «πανεπιστήμιο» που λέγεται Ψαραντώνης. Είχαμε πορείες παράλληλες, εγώ με τις δικές μου εμφανίσεις και ο Νίκος με τις συνεργασίες του και κάποια στιγμή απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποφασίσαμε να ξαναενώσουμε αυτήν την παιδικότητα, με την ωριμότητα που μας είχε βρει μέχρι εκείνη την ώρα. Από τότε πορευόμαστε από κοινού κάνοντας ταυτόχρονα και παράλληλα τις καταθέσεις των μουσικών μας ο καθένας μαζί με το κοινό.

«Η διαφορά της κρητικής μουσικής είναι ότι συνεχίζεται η παραγωγή καινούργιων στίχων και μουσικών»

ΠτΘ: Η Κρήτη και η κρητική μουσική είναι αυτό που εσείς συστήνετε και «κουβαλάτε». Πως εξηγείτε εσείς αυτήν την μεγάλη αγάπη, την δυναμική της κρητικής μουσικής;

Γ.Σ.: Όπως και τα τραγούδια της περιοχής σας έτσι και τα δικά μας αποτελούν μια παράδοση ζωντανή. Η διαφορά στο δικό μας κομμάτι της παράδοσης είναι ότι συνεχίζεται η παραγωγή καινούργιων στίχων και μουσικών,  όπως και η διασκευή και ο εμπλουτισμός των παλαιότερων κομματιών που έχουμε βρει από τους πρωτομάστορες που διασκευάζονται. Στη κρητική μουσική λοιπόν «γεννιούνται» έως και σήμερα καινούργιοι στίχοι, μελωδίες, κομμάτια σε συνδυασμό με τα παλιά τα οποία διασκευάζουμε ο κάθε μουσικός ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. Εκεί κρύβεται η διαφορά και εκτός αυτού είναι και μια πολεμική μουσική. Όπως και σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, κρύβει μια «επανάσταση» μέσα της.

«Η “κόρη η αδάμαστη” είναι η Ελλάδα, που γεννιέται, ξαναγεννιέται, πεθαίνει και ξανααναστένεται»

ΠτΘ: Η τελευταία δισκογραφική σας δουλειά είναι η «Κόρη αδάμαστη» σε συνεργασία με τον Λουκά Θάνο. Μία δουλειά που ξεφεύγει λίγο από την λεγόμενη κρητική παράδοση αν και παράλληλα την συνδυάζει…

Γ.Σ.: Ήταν μια ιδιαίτερη δουλειά σε ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου και μουσική του Λουκά Θάνου. Όπως είπατε από άποψη ακούσματος σε ό,τι αφορά τον συνθέτη όντως δεν έχει άμεση σχέση αν και ο Λουκάς Θάνου ήταν πάντα δεμένος με την Κρήτη, με κάποιον τρόπο. Οπότε με αυτό το κομμάτι συνδέεται με την Κρήτη. Υπάρχει διαφορετικότητα στο άκουσμα, γιατί είναι τραγούδια που δεν έχουμε συνθέσει εμείς, είναι βιώματα του συνθέτη όμως παράλληλα κρύβει μια ρίζα βαθύτερη η όλη δουλειά. Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας άκουσε σε κάποιο live, μας προσέγγισε και κάναμε αυτή τη δουλειά. Είναι μια αλληγορική δουλειά που χωρίς να αναφέρει την Ελλάδα, την αφορά. Η «κόρη η αδάμαστη» είναι η Ελλάδα, που γεννιέται, ξαναγεννιέται, πεθαίνει και ξανααναστένεται. Αν ακούσετε όλη την δουλειά έχοντας στο μυαλό τον τόπο μας σίγουρα θα ταξιδέψετε σε μια αρχαία Ελλάδα. Μας άρεσε και νοιώθουμε τυχεροί και περήφανοι που ένας τέτοιου βεληνεκούς συνθέτης και ποιητής εμπιστεύτηκαν αυτά τα κομμάτια ψυχής σε εμάς να τα ερμηνεύσουμε και τους ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά δημόσια από το βήμα που μας δίνετε.

«Ήμαστε ευγνώμονες που δεν καθόμαστε στα αυγά μας»

ΠτΘ: Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά;

Γ.Σ.:  Πάντα είμαστε σε εγρήγορση και νοιώθουμε ευλογημένοι και ευγνώμονες. Έχουμε ετοιμάσει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να βγουν όλα ταυτόχρονα και άμεσα. Ο καινούργιος χρόνος όμως θα φέρει παραγωγές που έχουμε δημιουργήσει όπως η δουλειά του Νίκου το «Δούναι και Λαβείν» με τον Ψαραντώνη που λένε ο ένας τραγούδια του άλλου. Επίσης αναμένεται μια δουλειά με τον Νίκο, με δέκα ολοκαίνουργια τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί ακόμα με αξιόλογους μουσικούς, που αφήσαμε «ελεύθερους» και άρα υπάρχει μια πολύ διαφορετική ενορχήστρωση σε σχέση με το παρελθόν, το «Δια πυρός και σιδήρου». Και τέλος μία προσωπική μου δουλειά σε δύο μέρη, στο πρώτο εκ των οποίο ερμηνεύω δικά μου τραγούδια και στο δεύτερο ερμηνεύουν δικά μου τραγούδια αξιόλογοι και γνωστοί ερμηνευτές. Και πολλά άλλα. Ήμαστε ευγνώμονες που δεν καθόμαστε στα αυγά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.