Το ποδοσφαιρικο υπουργικο συμβουλιο του Τσιπρα

Της έκδοσης

Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί «δεν αγαπούν» τόσο πολύ τις διαδικτυακές πλατφόρμες και επιμένουν να προβάλλουν και να προβάλλονται στα «συμβατικά» μέσα ενημέρωσης όπως τα τηλεοπτικά κανάλια.

Μιλώντας για τη χώρα μας τουλάχιστον, ελάχιστοι είναι αυτοί που είχαν την τόλμη να εμφανιστούν σε κάποια εκπομπή στο youtube. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από εκείνους τους ελάχιστους που πρόσφατα έκαναν το «βήμα παραπάνω» (κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο πρωθυπουργός) και παραχώρησαν συνέντευξη στο youtube-ικο κανάλι “Betarades”. Όπως είναι εμφανές από το όνομα του καναλιού η συνέντευξη, όπως και το περιεχόμενο του καναλιού, αφορούσε κυρίως τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν και πιο πολιτικές αναφορές, όπως το Qatargate, ή μια πιο περίεργη μίξη ερωτήσεων πολιτικής και ποδοσφαίρου, όπως η ερώτηση ποια υπουργεία θα έδινε ο Α. Τσίπρας στους προπονητές των 5 μεγάλων ελληνικών ομάδων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει την εξής «μοιρασιά»:

  • Γιοβάνοβιτς: Υπουργός Οικονομικών
  • Μίτσελ: Υπουργός Εξωτερικών
  • Αλμέιδα: Υπουργός Ενέργειας
  • Πάντριου: Υπουργός Πολιτισμού
  • Λουτσέσκου: Υπουργός Εργασίας

Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις οι πολιτικοί έχουν την ευχέρεια να εμφανίζουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Για να μην έχουμε όμως αυταπάτες όλα αυτά γίνονται καθ΄ υπόδειξιν του «επικοινωνιακού επιτελείου» τους. Προηγούνται αναλύσεις των προτιμήσεων του εκλογικού κοινού, σε ποιες ηλικίες έχει το κάθε κόμμα τη μεγαλύτερη «πέραση», ύστερα εξετάζεται το ηλικιακό κοινό που παρακολουθεί την κάθε εκπομπή, το ύφος της και ο χαρακτήρας της και κλείνεται μια συνέντευξη.

Κάπως έτσι εξηγείται γιατί τελευταία είναι της μοδός αυτό το πιο «ανάλαφρο» των συνεντεύξεων πολιτικών. Και όλα αυτά βεβαίως καθώς επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ταυτιστούν περισσότερο με το πρόσωπο του πολιτικού. Και η ταύτιση ως γνωστόν δημιουργία συμπάθεια και η συμπάθεια αν μιλάμε για αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενδεχομένως να οδηγεί σε επιλογή ψήφου.

Υπάρχει όμως και μια «αντίστροφη» ανάγνωση. Αυτή που λέει πως αν οι πολιτικοί χρειάζεται να κάνουν συνεντεύξεις που να δείχνουν την πιο ανθρώπινη πλευρά τους, τότε έχουν εξοβελίσει από την πολιτική τους δραστηριότητα την ανθρώπινη πλευρά τους.

Κάτι που αν ευσταθεί θα πρέπει να γεννά μεγάλο προβληματισμό όχι μόνο για την ποιότητα της πολιτικής (που όλοι αντιλαμβάνονται το επίπεδό της), αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας και αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο για τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες.

Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν την ομολογουμένως «γεμάτη» συνέντευξη μιας ώρας και είκοσι δύο λεπτών παρακάτω:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.