Τα ενδιαφεροντα συμπερασματα της πρωτης καλπης Vol.1

Της έκδοσης

Η κάλπη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, και στην περιοχή μας, έκρυβαν εκπλήξεις. Για άλλους ευχάριστες, για άλλους λιγότερο ευχάριστες. Για το σύνολο ωστόσο των υποψηφίων, συνδυασμών και πολιτών, έκρυβαν αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εφόσον αποτελεί προϊόν έκφρασης της δημοκρατίας μας.

Ο πρώτος γύρος λοιπόν των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί παρελθόν και τα αποτελέσματα αυτού, σε ό,τι αφορά την Ροδόπη, περιγράφονται πολύ σύντομα στη νίκη του Γιάννη Γκαράνη ο οποίος με μεγάλη διαφορά θα συνεχίσει και την επόμενη πενταετία στην διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, τη νίκη του Ιμάμ Τζανέρ στον Δήμο Ιάσμου, όπου η αλλαγή θα ήταν δεδομένη σε κάθε περίπτωση, τη νίκη του Απόστολου Ιωάννου στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών έναντι του νυν Δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου και την τελική κρίση για τον Δήμο Αρριανών και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στις δεύτερες κάλπες, που θα στηθούν την προσεχή Κυριακή. Αυτά δίχως λοιπά σχόλια, δεδομένου ότι αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο δεδομένα που χρήζουν κατά την άποψή μας σχολιασμό, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πέρας του πρώτου γύρου ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στα εξής:

  • Γυναικείες υποψηφιότητες: Από τα έως τώρα δεδομένα της σταυροδοσίας, που μένουν βεβαίως να επικυρωθούν και από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, η Ροδόπη την φετινή πενταετία θα είναι ακόμα φτωχότερη σε ό,τι αφορά την γυναικεία εκπροσώπηση. Και αυτό καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα την εκλογή τους στα όργανα του Δήμου Κομοτηνής επιτυγχάνουν μόνο τέσσερις γυναίκες, η μια μάλιστα εκ των οποίων ως πρωτεύσασα σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης «ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ». Στον δε Δήμο Μαρωνείας – Σαπών ο αριθμός πέφτει ακόμα περισσότερο, με δύο γυναίκες που εκλέγονται στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στον Δήμο Ιάσμου, επίσης σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα μόλις μία. Τελικά όντως εμπιστευόμαστε στις γυναίκες να φέρουν στο κόσμο και να μεγαλώσουν τα παιδιά μας αλλά όχι να μας εκπροσωπήσουν στα κοινά; Παράλογο;
  • «Νέες» υποψηφιότητες: Καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάναμε πολλάκις αναφορά στο μεγάλο «κέρδος» των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, ήτοι τον αριθμό των νέων υποψηφιοτήτων, ηλικιακά αλλά και ως προς την σχέση τους με την αυτοδιοίκηση. Ήταν πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας, ειδικά και νέοι ηλικιακά άνθρωποι, που μπήκαν μπροστά, έθεσαν εαυτόν στην διάθεση όλων ημών και αυτό όπως ενδεχομένως γνωρίζετε κάποιοι κάθε άλλο παρά εύκολο πράγμα είναι. Το γεγονός ότι δεν προτιμήθηκαν από το ευρύ κοινό, δεδομένου ότι λιγοστοί πέτυχαν την εκλογή τους, 1ον θα πρέπει να προβληματίσει τους ψηφοφόρους όλων των παρατάξεων που προεκλογικά πρότασσαν ως πρώτο και κύριο την ανάγκη για «αλλαγή» επεξηγώντας την ως «τόπος στους νέους». 2ον κάθε άλλο παρά ανασταλτικά για την συνέχεια της προσπάθειάς τους και κυρίως της συμμετοχής τους στα κοινά θα πρέπει το αποτέλεσμα να λειτουργήσει για τους ίδιους τους υποψηφίους και τις υποψήφιες, καθώς όπως ευτυχώς πολλοί και πολλές εξ αυτών δήλωσαν προεκλογικά, αν έστω το 1/4 παραμείνει ενεργό την επομένη τότε σίγουρα πολλά πράγματα θα μπορέσουν να γίνουν καλύτερα, εφόσον και οι επικεφαλής των παρατάξεων κατανοήσουν την δυναμική αυτής της συλλογικότητας, τόσο σε επίπεδο πόλεων και οικισμών, όσο και σε επίπεδο Περιφερειών.
  • Αποχή: Είναι πλέον περισσότερο εμφανές από ποτέ ότι τα παλιά χρόνια της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες και άρα ο χώρος της πολιτικής εμπνέει τις μάζες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η συμμετοχή όποια και αν είναι αυτή σε μια εκλογική διαδικασία νομιμοποιεί πάντα τυπικά το αποτέλεσμα, όχι όμως και ουσιαστικά. Η νομιμοποίηση λοιπόν ενός αποτελέσματος δεν είναι αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω σήμερα, με τα ποσοστά συμμετοχής σε κάθε εκλογική διαδικασία με τα βίας να αγγίζουν το 50%, αλλά το αποτέλεσμα της απόφασης όσων απέχουν συνειδητά. Και αυτό γιατί μπορεί στο μυαλό τους να είναι μια ψήφος ή καλύτερα μια αποχή διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα ευρύτερο ή και ειδικότερο πολιτικό σύστημα, ωστόσο στην τελική δεν μεταφράζεται σε κάτι χειροπιαστό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή αυτού που τελικά με την αποστασιοποίησή τους καταδικάζουν. Και κυρίως δεν «πονάει» αυτούς που επιθυμούν κατά κύριο λόγο να «καταδικάσουν», ήτοι τους πολιτικούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.