Συστασεις ΟΗΕ προς ελληνικη κυβερνηση

Κριτική προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό πρόβλημα ασκεί ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πιο συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνθηκαν προς τις αρχές της Ελλάδας τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει “πολύ περισσότερη ηγεσία” προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα, φέτος».
 
«Να αναλάβει τις ευθύνες της» κάλεσε ο ΟΗΕ την ελληνική κυβέρνηση ενώ έγινε λόγος για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης αναφορικά με το μεταναστευτικό κύμα που εισρέει στην Ελλάδα. Φαίνεται να έχει προκληθεί ανησυχία και ταραχή στον ΟΗΕ για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα και το πλήθος των ανθρώπων που εισέρχονται λαθραία στη χώρα ενώ είναι οφθαλμοφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική ηγεσία.
 
«Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε κα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος», όπως συμπλήρωσε.
 
Για να είμαστε, όμως, αντικειμενικοί ο ΟΗΕ μπορεί δικαιολογημένα να εκφράζει τις ανησυχίες του και να προτρέπει την ελληνική πολιτεία σε καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει, ή μάλλον γνωρίζοντας το να δείξει περισσότερη κατανόηση, ότι όταν καίγεται το σπίτι σου δεν κοιτάζεις τη φωτιά στο σπίτι του γείτονα. Με άλλα λόγια, σίγουρα δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές για τους ανθρώπους που έχουν κάνει τόσα χιλιόμετρα με κίνδυνο τη ζωή τους, όμως είναι δυστυχώς οι καλύτερες δυνατές. Η οικονομική δυσχέρεια της Ελλάδας είναι παγκοσμίως γνωστή και η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών είναι μεγάλη. Αυτά είναι τα μέσα και τα χρήματα που διαθέτει η Ελλάδα. Δυστυχώς είναι μόνο αυτά!
 
Μήπως, προτού ο ΟΗΕ κάνει τις εν λόγω δηλώσεις και ουσιαστικά “βοηθήσει” στο χάσιμο της ψυχραιμίας εντείνοντας την αίσθηση φόβου, ήταν εύλογο να σκεφτεί πρωτίστως το πώς θα βοηθήσει στην κυριολεξία την κατάσταση; Διότι είναι εύκολο να επιρρίπτουμε τις ευθύνες σε ένα κράτος –που υπό άλλες συνθήκες κάθε λόγος θα υπήρχε να του επιρριφθούν αλλά, με την υπάρχουσα οικονομική ακαταστασία, για να το θέσω καλύτερα, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις αλλά και επί τούτου συντηρεί το αδιέξοδο και εντείνει το πρόβλημα.
 
Όσο, λοιπόν, κι αν ο ΟΗΕ προτρέπει για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της ελληνικής ηγεσίας και όσο και αν κατακρίνει την ελληνική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, βελτίωση δεν πρόκειται να παρατηρηθεί, για να είμαστε ρεαλιστές, αν δεν προβεί σε παραγωγικές πράξεις.
 
Καλοδεχούμενη θα είναι, βέβαια, και η πρακτική ιδιαίτερα βοήθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, και όχι μόνον οι γενικές διαπιστώσεις!!! Χ.Ο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.