Συνταξιοδοτηση γυναικων

Στην επιδείνωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας συμβάλλει ολοένα και περισσότερο ο αντιασφαλιστικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των επιταγών της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στο ισχύον σύστημα μόνο ισότιμη δεν θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι.Είναι όμως πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την άποψη ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι προνόμιο της εργαζόμενης γυναίκας και τέτοια προνόμια πρέπει να καταργηθούν στο όνομα της ισότητας

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανάμεσα στα δυο φύλα δε συνιστά σε καμία περίπτωση κατοχύρωση της ισότητας. Αποτελεί ισοπέδωση των ιδιαίτερων αναγκών της εργαζόμενης γυναίκας που συνδέονται με το ρόλο της ως μητέρας, με την πολλαπλάσια σωματική και ψυχική της κόπωση εξαιτίας των πολλών ρόλων της. Από την άλλη οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της με αποτέλεσμα οι γυναίκες να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.

Επιπλέον αν λάβουμε υπ όψιν πως τα ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης στις γυναίκες είναι όχι μόνον υψηλά, αλλά και υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα στους άνδρες, γεννιούνται ερωτηματικά, για το πότε, ακόμα και το αν, μια εργαζόμενη θα κατορθώνει να συγκεντρώνει τα απαραίτητα ένσημα για να συνταξιοδοτείται.

Αληθινή επιδίωξη της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της ΕΕ είναι η παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για άνδρες και γυναίκες. Η ύπαρξη όμως 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση για τις γυναίκες είναι δικαίωμα, που απορρέει από τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες από την εργατική τάξη. Για αυτό και οι εργαζόμενοι άνδρες και γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν αγώνες με βάση αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.