Πλημμυρες και παλι! Φυσιολογικα;

Ο χειμώνας του 2016 προκαλεί τον τελευταίο καιρό, μια με τα χιόνια και μια με τις πλημμύρες, έντονο προβληματισμό στους Ροδοπίτες, για την κατάσταση στην οποία διάκειται ο νομός απέναντι σε φαινόμενα του καιρού που δεν είναι ασυνήθη, σε σχέση με την εποχή που συμβαίνουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπάγονται και οι χιονάδες και οι μεγάλες βροχοπτώσεις, καιρικά φαινόμενα και τα δύο που δεν αφήνουν τους πολίτες, ανεπηρέαστους, ειδικά οι δεύτερες που είναι συνήθεις στην περιοχή μας.
 
Η συνήθης βέβαια πρακτική αντιμετώπισής τους στο δημόσιο λόγο είναι ότι έπεσε πρωτοφανής βροχή, συγκεκριμένα ασυνήθιστα για την εποχή κυβικά μέτρα βροχής εξ ου και το νερό δεν είχε διεξόδους διαφυγής.
 
Βέβαια τέτοιου είδους φαινόμενα σε μια χώρα χρόνια διαλελυμένη όπως η δική μας, τέτοιου είδους φαινόμενα συζητούνται εποχιακά και σπασμωδικά πάντοτε, όταν συμβαίνουν και μετά στην ευδία του καιρού λησμονούνται, γεγονός ανορθολογικό τελείως και κατ’ ουσίαν καινοφανές για προηγμένη χώρα. Τα ζητήματα που όμως που θέτει η νέα νεροποντή καθώς και οι ακολουθήσασες πλημμύρες θεωρούμε ότι πλέον με τόσα χρόνια επαναληπτικότητα είναι διαυγή και μάλλον πρέπει να διατυπωθούν.
 
Ποια είναι τώρα αυτού του τύπου τα ερωτήματα, αφού πολλές φορές και κατ’ επανάληψη διαβάζουμε ετησίως για συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας από εποχή σε εποχή.
 
1ον Γνωρίζει η Πολιτική Προστασία και οι φορείς της περιοχής πόσα κυβικά μέτρα βροχής μπορεί να δεχτεί υπό φυσιολογικές συνθήκες η περιοχή, και σε ποια ποσοστά τα στατιστικά της στοιχεία υπαγορεύουν πλημμυρικό κίνδυνο;
2ον Αυτός ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι αμελητέος ή πρέπει να υπάρξει στρατηγική αποσόβησής του; Π.χ. στην περίπτωση της Ιεράς Μονής Βαθυρρύακος, η οποία μονίμως σχεδόν και σε κάθε βροχή πλημμυρίζει δεν υπάρχει τρόπος η πλημμύρα ν’ αντιμετωπισθεί; Κι αφού γίνονται που γίνονται έργα π.χ. πινακίδες σήμανσης που οδηγούν στη μονή, είναι η σήμανση πιο σημαντική από την επιβίωση των δύο μοναχών αλλά και του ιστορικού μνημείου της περιοχής; Αντιπλημμυρικά έργα η περιοχή δεν σηκώνει;
3ον Κονδύλια καθαρισμού ρευμάτων διατίθενται πλέον; Και μήπως αν η κοίτη του Τραύου στην προαναφερθείσα περίπτωση είχε διευθετηθεί και καθαριστεί θα αποφεύγονταν οι πλημμύρες; Και όχι μόνον, αφού τα ίδια ερωτήματα τίθενται και για περιοχές που κάθε χειμώνα και σε κάθε μεγάλη βροχή πλημμυρίζουν όπως η Σάλπη π.χ., και τώρα η Παραδημή και το Κρανοβούνι!!! Δεν μπορεί άραγε σήμερα που η Ολλανδία ζει και αναπτύσσεται με ορίζοντα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας να γίνουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα;
 
Κι ας υποθέσουμε ότι αυτά είναι ακριβά και δεν μπορούν να γίνουν, πολύ περισσότερο σήμερα με τη χώρα πτωχευμένη και με την τρόικα πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Οι πολιτικοί ταγοί όμως της περιοχής μας, ούτε καν μπορούν να μας ενημερώσουν για το τι και πώς; Αν δηλαδή κάτι μπορεί να γίνει, αν αυτό πρέπει να γίνει με εθελοντική εργασία ή με την ΜΟΜΑ που επανασύστησε ο κ.Καμένος, μ’ έναν τρόπο τέλος πάντων που δεν μας καταδικάζει στο έλεος του καιρού και της παντοδυναμίας του…
 
Μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις, οψόμεθα όμως… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.