Μονη λυση η παραχωρηση ολων των χειμαζομενων ακινητων του Δημοσιου στους ΟΤΑ

Της έκδοσης

Μπορεί η περιφέρεια να μην γνωρίζει ακριβώς πόσα και ποια κτίρια έχει, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και αυτά που θεωρεί (αλλά και κάποιος τρίτος θα πίστευε) ότι ανήκουν σε αυτή, όπως η έδρα της, ανήκουν αλλού (το συγκεκριμένο κτίριο φέρεται να ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής).

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, σε πολλές πόλεις, η έλλειψη χώρου για τις υπηρεσίες, κάτι που ισχύει και για την Κομοτηνή. Όπως πρόβλημα είναι και η κτιριακή ένδεια όσο αφορά τις σχολικές μονάδες, που αποτέλεσε και μέρος των αιτημάτων της διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην πόλη μας από εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα είναι πως εκτάσεις, και κτίρια, υπάρχουν, ανήκουν όμως στο Δημόσιο. Και όπου Δημόσιο μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε: υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις, οργανισμοί. Από όλα έχει ο μπαχτσές.

Πολλές φορές δε, ούτε το ίδιο το Δημόσιο γνωρίζει πού ανήκει ένα κτίριο, όπως είδαμε πρόσφατα με το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Θεωρείτο ότι ανήκε στην ΤΑΧΔΙΚ αλλά τελικά, τουλάχιστον με τα τελευταία δεδομένα (γιατί αύριο δεν ξέρουμε τι γίνεται) μάλλον θα πρέπει να το ζητήσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρόμοιες καταστάσεις ζούμε και με άλλα κτίρια τόσο στην Κομοτηνή, όσο και σε όλη την Περιφέρεια, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Μήπως τελικά, θα πρέπει να δοθεί κεντρική λύση, και τα ανενεργά κτίρια, αλλά και εκτάσεις (όπως αυτή προς Καρυδιά) να δοθούν συνολικά στους Δήμους ή τις Περιφέρειες, ώστε αυτές να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους προς όφελος αφενός των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της γενικότερης εικόνας των πόλεων, μιας και χώροι που αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά σαπίζουν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής πρότεινε αφενός να διεκδικήσει (μαζί με το Δήμο) το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, αφετέρου η Περιφέρεια να αγοράσει κτίρια που έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και να τα αναμορφώσει. Το πρώτο το θεωρούμε λίγο δύσκολο, το δεύτερο πρακτικά ακόμα πιο δύσκολο (μιας και δεν υπάρχουν χρήματα).

Μπορεί όμως η Περιφέρεια, μαζί με τους δήμους, και όλες οι Περιφέρειες μαζί, να διεκδικήσουν τα χειμαζόμενα ακίνητα του Δημοσίου, πολλά από τα οποία την μόνη χρησιμότητα που είχαν τις τελευταίες δεκαετίες ήταν να μπουν σε ένα κατάλογο και να «παραχωρηθούν» στο Υπερταμείο, μπας και πάρουμε καμιά δόση. Στην Ροδόπη, να θυμίσουμε, τα ακίνητα αυτά ξεπερνούσαν τα 100, ακόμα και μετά την αφαίρεση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που είχαν μπει στη λίστα. Κάποια από αυτά, είμαστε σίγουροι, αν όχι όλα, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέα σχολεία, νέες δομές και νέες υπηρεσίες, και χωρίς να ψάχνουμε «ποιανού είναι αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.