Τιμητικη διακριση απο την Ακαδημια Αθηνων στον εκπαιδευτικο Πετρο Φιλιππιδη

Για την ιστορική του μελέτη με τίτλο «Ένα ταξίδι στην ιστορία των Καρυδιωτών─ Επί τη επετείω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Με ένα εξαιρετικό νέο για την περιοχή μας και τη θρακική ιστοριογραφία, καθώς και για την οικογένεια των εκδόσεων του «Παρατηρητή της Θράκης»  που το επιμελήθηκε, υπογράφει το δημιουργικό του και το παρήγαγε, ξεκίνησε ο τελευταίος μήνας του 2023.

Κι αυτό, γιατί το ιστορικό ερευνητικό πόνημα του Καρυδιώτη Πέτρου Φιλιππίδη με τίτλο «Ένα ταξίδι στην ιστορία των Καρυδιωτών─ Επί τη επετείω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», όπως ανακοινώθηκε, επιλέχτηκε από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο των ετήσιων κρίσεών της για την απονομή τιμητικής διάκρισης της τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών για το 2022.

Το εξαιρετικό  αυτό πόνημα στο οποίο συγκεφαλαιώνεται όλη η ιστορία της Καρυδιάς από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά την έλευση των προσφύγων , εκδόθηκε το 2021 και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στον  κατάμεστο προαύλιο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης στην Τσανάκλειο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδιάς και Φίλων.

Όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας  του Πέτρος Φιλιππίδης πρόκειται για ένα  πόνημα είκοσι και πλέον χρόνων, «με μοναδικό σκοπό να γίνουν κτήμα των νεότερων η δύναμη της θέλησης, η αγωνιστικότητα, η καρτερία και το πάθος για ζωή των προγόνων μας, που φέραμε με περηφάνια τα ονόματά τους, τις περισσότερες φορές όμως προσπερνούμε όσα θέλουν να μας πουν με το βλέμμα τους στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κοσμούν τα σπίτια μας».

Ένα ιστορικό πόνημα  που, όπως υπογραμμίζει στο προλογικό της σημείωμα η επιμελήτρια της έκδοσης κ.Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, «συγκεφαλαιώνει τα της ιστορίας των Καρυδιωτών, με πρωταγωνιστές όμως όχι τα ιστορικά γεγονότα αυτά καθεαυτά αλλά τους ίδιους τους Καρυδιώτες. Μέσω της αφήγησης των προσωπικών τους ιστοριών που κατέγραψε ο συγγραφέας και την αξιοποίηση των φωτογραφικών αρχείων που του παρέδωσαν[…]».

Μια συγκεντρωτική ιστορία των νεότερων χρόνων της Καρυδιάς, η ανυπολόγιστη αξία της οποίας είναι γνωστή σε εμάς τους Θρακιώτες, Καρυδιώτες και μη, και όπως φαίνεται και από τη διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών, γίνεται πλέον κτήμα όλων.

Θερμά συγχαρητήρια κ.Φιλιππίδη!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.