Μια οφειλομενη ανταπαντηση στην απαντηση του αγαπητου Σταματη Σακελλιωνα

Ομολογώ πως δεν περίμενα απάντηση από τον αγαπητό φίλο Σταμάτη Σακελλίωνα στο πιο πάνω άρθρο μου. Εφ’ όσον όμως μου έκανε την τιμή αυτή, όφειλε η απάντησή του να είναι εφ’ όλης της ύλης και όχι επιλεκτικά μερική. Εγώ όμως από τη μεριά μου σε όσα επακριβώς σχολίασε, του απαντώ συγκεκριμένα και πλήρως αιτιολογημένα.

Αγαπητέ Σταμάτη, δεν λησμόνησα ποτέ την ασκούμενη πολιτική από το 2009-2014 και ούτε ποτέ επιμελώς απέκρυψα τις όποιες ευθύνες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που της αναλογούν για τη σημερινή κατάσταση. Σ’ αυτήν την περίοδο όμως κυβέρνησε τη χώρα η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μόνο από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2014, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και με συγκυβερνήτες τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, που ο τελευταίος δεν άντεξε κάτω από την πίεση των δύσκολων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας που επιζητούσαν επιτακτικά άμεσα λύση και απέδειξε περίτρανα πως μόνο για τα εύκολα είναι η ΔΗΜΑΡ, με την οποία βεβαίως έπαιξε το παιχνίδι του ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως σύμμαχο, τους ΑΝΕΛ και μαζί ανέτρεψαν κατά τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο παίζοντας με τους θεσμούς, την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και διέκοψαν έτσι την περαιτέρω πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την κανονικότητα και απέτρεψαν την έξοδό της μία ώρα ενωρίτερα από τα μνημόνια και την απομάκρυνση του ΔΝΤ. Όσο για την περίοδο 2009 έως τον Ιούλιο του 2012 η αποκλειστική διακυβέρνηση ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και ελαχίστως στην οικουμενική κυβέρνηση του Παπαδήμου.

Αγαπητέ φίλε Σταμάτη. Θα σε πάω πρώτα πίσω 36 χρόνια, γιατί είναι χρήσιμο να κάνω μια σύντομη απεικόνιση της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής πολιτικής και μετά θα σου ανταπαντήσω για όσα μου απάντησες στο πιο πάνω άρθρο μου.
Το 1980 – 1989 η Ελλάδα δημιούργησε ένα μεγάλο απόθεμα δημοσίου χρέους και υψηλού πληθωρισμού, που οδήγησε σε χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Το 1989 η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Μόνο με το Ν.1476/1984 διορίσθηκαν σε μόνιμες θέσεις αλλά και κατέστησαν αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, πάνω από 350.000 υπάλληλοι μέσα σε μία βραδιά.
Το 1990 – 2000 η Ελλάδα έκανε προσπάθεια να ενταχθεί στο ευρώ μέσα από την ικανοποίηση των ονομαστικών κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η στροφή αυτή ήταν ημιτελής και απέτυχε να θέσει τις βάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη. Ο βασικός λόγος για την αποτυχία ήταν ότι, με εξαίρεση την περίοδο 1990 – 1993 που κυβέρνησε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, οι ελληνικές κυβερνήσεις επεδίωξαν αποκλειστικά τη μικροοικονομική σταθεροποίηση, κυρίως μέσα από την πολιτική της σκληρής δραχμής, χωρίς να εφαρμόσουν (με εξαίρεση την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος) μακροοικονομικές πολιτικές προς αύξηση της οικονομικής ευελιξίας και του ανταγωνισμού. Τα προγράμματα σύγκλισης που εφαρμόστηκαν τη δεκαετία του `90 άφησαν αμετάβλητη τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που είχε δημιουργηθεί κατά τη δεκαετία του `80. Έτσι η Ελλάδα πέτυχε μεν μια σημαντική μείωση πληθωρισμού και μία μικρή μείωση δημοσίου χρέους, που ήταν αρκετές για την ένταξή της στο ευρώ, παρέμεινε όμως μια οικονομία με αδύναμη πλευρά προσφοράς ελλιπώς προετοιμασμένη για τη συμμετοχή της στο ευρώ.
Η τρίτη περίοδος καλύπτει το διάστημα 2001-2012 και συμπίπτει με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και την ελληνική κρίση δημοσίου χρέους. Βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής ήταν: (α) η σημαντική επέκταση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα που χρηματοδοτήθηκε με αυξημένο δανεισμό, (β) η αύξηση των αμοιβών (Ν.3205/2003), κυρίως στο δημόσιο τομέα, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας και (γ) η σχεδόν πλήρη απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της πλευράς προσφοράς και θεσμικής λειτουργίας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε σημαντική μείωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, αυξημένο δημόσιο και εξωτερικό χρέος και αύξηση της ζήτησης σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό προϊόν, δηλαδή σ’ ένα θετικό παραγωγικό κενό που σωρευτικά υπολογίζεται για την περίοδο 2001-2010 σε περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες. Με λίγα λόγια, την περασμένη δεκαετία στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια φούσκα ζήτησης, σημαντικό ρόλο στην οποία είχαν αφενός η έλλειψη ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού μηχανισμού αποτροπής μη διατηρήσιμων μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφετέρου η ύπαρξη προσδοκιών από πλευράς ιδιωτών επενδυτών ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα αφεθεί από τα υπόλοιπα μέλη να χρεοκοπήσει. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν τη βάση τους στην έλλειψη αξιοπιστίας του Συμφώνου Σταθερότητας ως αποτελεσματικός μηχανισμός διατήρησης δημιουργικής πειθαρχίας.

Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική κρίση δημοσίου χρέους και η βαθιά ύφεση που την ακολούθησε ήταν αναμενόμενη. Το έναυσμα δόθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007. Αυτή στέρησε από την Ελλάδα την πρόσβαση στον κρατικό και ιδιωτικό δανεισμό που συντηρούσε τη ζήτηση σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού προϊόντος και κατέστησε τη νομοτελειακή επιστροφή στο σημαντικά χαμηλότερο φυσικό προϊόν γρήγορη και απότομη. Εν τούτοις σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες της ύφεσης υπήρξαν οι εξής:
α) Η απουσία σχεδίου από πλευράς ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση και η επί πολύ καιρό έλλειψη αξιόπιστης δέσμευσης της ευρωζώνης, ικανή να πείσει τις αγορές για τη μελλοντική συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.
β) Τα σοβαρά λάθη πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων της περιόδου 2009-2011, οι οποίες δεν κατάλαβαν έγκαιρα ότι η απότομη πτώση της ζήτησης δεν ήταν η αιτία αλλά το σύμπτωμα της κρίσης. Η αιτία της κρίσης είναι ο συνδυασμός του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ελαστικότητας και ανταγωνισμού και οι μεγάλες θεσμικές αδυναμίες στη λειτουργία του Ελληνικού Κράτους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2009-2011 δεν έκαναν ουσιαστική προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα δύο τελευταία προβλήματα, οι δε προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στηρίχθηκαν σε φοροεισπρακτικά μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες στην πλευρά της προσφοράς, οι περιορισμένες δυνατότητες των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και η απουσία σχεδίου από πλευράς ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δημιούργησε αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Οι αρνητικές προσδοκίες και η αβεβαιότητα λειτούργησαν ως ένα δεύτερο αρνητικό σοκ ζήτησης, αφού αφενός οδήγησαν σε μεγάλη μείωση ρευστότητας εξαιτίας εκροής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αφετέρου σε ακύρωση / αναβολή επενδυτικών και καταναλωτικών δαπανών. Το δεύτερο αυτό σοκ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές είχαν εφαρμόσει έγκαιρα αξιόπιστα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης στηριγμένα στα διδάγματα της σύγχρονης μακροοικονομικής ανάλυσης.

Το 2012 αποτέλεσε ένα έτος καμπής για την ελληνική οικονομία. Παρά τη βαθιά ύφεση, απότοκο των οικονομικών εξελίξεων της περιόδου 2009-2011, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 συνέβησαν γεγονότα που βελτίωσαν σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα:
α) Από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 προέκυψε κυβέρνηση ευρείας πολιτικής στήριξης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, που κατάφερε να αποκτήσει αξιοπιστία για την επιθυμία και την ικανότητά της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς.
β) Οι εταίροι της Ελλάδος προσέφεραν αξιόπιστη δέσμευση για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτή επιτεύχθηκε με την επανέναρξη του προγράμματος ελληνικής χρηματοδότησης το Νοέμβριο του 2012, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της έλλειψης προόδου από την πλευρά της Ελλάδας προς επίτευξη των στόχων που περιγράφονται από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο κατανόησης, καθώς και την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό χρηματοδότησης χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ.
γ)  Το εξωτερικό περιβάλλον βελτιώθηκε σημαντικά, αφενός μέσα από την αξιόπιστη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταβάλει απεριόριστη ρευστότητα για τη σταθεροποίηση των αγορών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, αφετέρου με τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε προς τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής (τραπεζική και δημοσιονομική ένωση).
Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και να καταγραφεί μία αξιόλογη βελτίωση των προσδοκιών για τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και την ανάσχεση της εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει να εγκαταλείπει τον αφελή κεϋνσιανισμό που ακολούθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης και να εισάγει πολιτικές συμβατές με το διεθνές Mainstream της νέας κλασικής / νέας κεϋνσιανής σύνθεσης. Από τη μία πλευρά εισάγει πολιτικές που έχουν στόχο να αυξήσουν το φυσικό προϊόν μέσα από μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ελαστικότερες αγορές και προσέλκυση νέων τεχνολογιών / επενδύσεων με λιγότερο κράτος και βελτιωμένη θεσμική λειτουργία. Από την άλλη, συνεπικουρούμενη από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρεί να εφαρμόσει πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας και της ζήτησης ώστε να κλείσει το αρνητικό παραγωγικό κενό το οποίο έχει δημιουργήσει η εκτόξευση της ανεργίας στο ένα τέταρτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Με λίγα λόγια την περασμένη δεκαετία στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια φούσκα ζήτησης.

Τόσο το 2013 όσο και το 2014 σύμφωνα και με τη eurostat είχαμε πλεόνασμα και μίλαγε ότι τα πλεονάσματα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο τελείωνε και χωρίς αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν είχαν πια τι να πουν, άρα δεν είχαν και λόγο ύπαρξης. Γι’ αυτό προκάλεσαν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να σκεφτούν σε ποιες περιπέτειες με την, χωρίς ουσιαστικό εφαρμόσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης, πολιτική τους, θα οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες. Τους ένοιαζε μόνο η εξουσία και τίποτε άλλο και αυτό περίτρανα απεδείχθη.

Εάν η διακυβέρνηση της χώρας συνεχίζονταν από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΑΣΟΚ η ανάπτυξη θα ήταν πολύ ισχυρή: 2,9% το 2015, 3,7% το 2016. Το 2015 θα είχαμε μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, όχι μόνο απλό πρωτογενές πλεόνασμα όπως το 2013 και 2014 και θα καλύπταμε εφεξής και τους τόκους. Έτσι δεν θα προστίθετο νέο χρέος σε βάρος των μελλοντικών γενεών. Είχαμε βγει στις αγορές και δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια και οι αγορές υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα ελληνικά ομόλογα. Το χρέος μας σταμάτησε να αυξάνεται κι άρχισε ήδη να μειώνεται ονομαστικά. Καθώς θα προχωρούσαμε στο δρόμο της ανάπτυξης θα άρχιζε να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όλες οι προβλέψεις ήταν ότι θα έπεφτε κατακόρυφα στα επόμενα χρόνια και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν σου λέω τίποτε άλλο. Ρώτα τους επαγγελματίες και εμπόρους της Κομοτηνής, όλοι θα σου πουν ότι μετά τον Απρίλιο του 2014 αισθητά άρχισε να διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει προς θετική εξέλιξη, αλλά βλέπεις διεκόπη αυτή η τάση με τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση.

Έτσι η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειάζονταν άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Δεν θα χρειαζόμασταν ούτε καν τα υπόλοιπα χρήματα που ήταν να πάρουμε από το δεύτερο μνημόνιο, από τις αρχές του 2015. Μπορούσαμε έτσι να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο ενωρίτερα. Οι φοροελαφρύνσεις ήδη είχαν αρχίσει. Η ανακούφιση άρχιζε. Φοροελαφρύνσεις ήδη υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2015. Μείωση του φόρου αλληλεγγύης κατά 30%. Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% επίσης και διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, θα το έπαιρναν φέτος στα 45 με 50 λεπτά το λίτρο με την πτώση του πετρελαίου που έγινε διεθνώς.

Τώρα επί των ερωτημάτων σου, σου απαντώ:
1)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε όντως υψηλή ανεργία αλλά η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2012 την παρέλαβε σε ποσοστό 27,6% και την παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 25,10% και όχι 27% όπως αναληθώς αναφέρεις φίλε Σταμάτη, ενώ το 2015 προβλέπονταν η απασχόληση να αυξηθεί κατά 2,6%. Εάν το 2015 σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών δεν οφείλεται στην καλή ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά αυτό ήταν απόρροια της ασκούμενης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
 Αντί λοιπόν η χώρα να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% σημείωσε ύφεση 0,7% το έτος 2015. Δηλαδή σημειώθηκε αρνητική ανάπτυξη 3,6% που σημαίνει αύξηση και όχι μείωση της ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση ευρισκόμενη στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον που έκλεισε το 2014. Με το νούμερο βεβαίως των 175.000 ατόμων που αναφέρεις αγαπητέ φίλε Σταμάτη, ότι βρήκαν δουλειά το έτος 2015 ουδόλως συμφωνώ, διότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λησμονείς δε ακόμα να λάβεις υπόψη σου πόσες χιλιάδες έχασαν τη δουλειά τους αλλά και τους άνεργους από το κλείσιμο των 150.000 επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο δρόμο όλοι τους αυτοαπασχολούμενοι. Τα έσοδα, γράφεις, ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,9 δις. Μάλλον ζεις και ζω σε διαφορετικές χώρες, ή μάλλον ο καθένας μας κατασκευάζει δικά του στοιχεία, διότι άλλως δεν εξηγείται διαφορετικά, όταν μόνο από τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε μεγάλη υστέρηση είσπραξης και επισήμως χθες 17-2-2016 το Γ.Λ. του Κράτους ανακοίνωσε ότι ήταν αρκετά λιγότερα του έτους 2014.
2) Δεν περίμενα ποτέ από μια κυβέρνηση της Αριστεράς να υπερασπίζεται το μονοπώλιο της ενημέρωσης, αφού επιδιώκει για ευνόητους λόγους να έχει η Ελλάδα μόνο 4 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας βάζοντας μαύρο σε υφιστάμενα κανάλια ενημέρωσης. Αλήθεια, φίλε Σταμάτη, για εσάς στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ άλλο ήταν το μαύρο για το κλείσιμο της ΕΡΤ και άλλο θα είναι το μαύρο για το κλείσιμο των ιδιωτικών καναλιών; Γνωρίζεις μήπως οι 2.500 εργαζόμενοι στα σημερινά ιδιωτικά κανάλια τι θα γίνουν, θα τους μετατάξετε μήπως και αυτούς στην ΕΡΤ καίτοι νομικά δεν προβλέπεται, γιατί από εσάς κανείς όλα μπορεί να τα δει, ή θα τους αφήσετε στο δρόμο; Γιατί επιλεκτικά τόσος πόνος μόνο για τους πρώην εργαζομένους στην ΕΡΤ που κατέστη φέουδο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι και σ’ αυτούς των ιδιωτικών καναλιών; Αυτοί δεν είναι παιδιά του ίδιου λαού; Πάντως ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών σε 4 μόνο έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι τόσο στο ΣτΕ όσο και στο Δικαστήριο της Ευρώπης θα καταπέσει αυτή σας η νομοθετική ανήκουστη ρύθμιση και ας πανηγυρίζετε ότι έτσι διώκετε τη διαπλοκή, όταν με την ακραία αυτή αντιδημοκρατική σας ενέργεια εισάγετε τη δική σας με σύγχρονο μανδύα.
Όλοι μας είμαστε κατά της διαπλοκής, όχι όμως και κατά της ωμής παραβίασης των θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων περί ισότητας και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής του ατόμου στην κοινωνική και οικονομική ζωή, έννοιες που για τη σημερινή αριστερή κυβέρνηση μάλλον είναι άγνωστες, όπως και το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και το άρθρο 15 του Συντάγματος, που ρητά ορίζει ότι ο έλεγχος και ότι έχει σχέση με τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών περιλαμβανομένων βεβαίως και των αδειοδοτήσεων αυτών ανήκει αποκλειστικά στο Ε.Σ.Ρ. και όχι στη Βουλή των Ελλήνων ή καλύτερα θα έλεγα όχι στον Υπουργό Επικρατείας, σε ένα άτομο δηλαδή που φαίνεται ότι ο διακαής του πόθος ήταν να γίνει καναλάρχης και άδραξε την ευκαιρία αυτή τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έλυσε όλα τα άλλα ζητήματα και άφησε στο τέλος μόνο αυτό.
3) Το έλλειμμα στο ΙΚΑ το τέλος του 2014 και στον ΟΑΕΕ που ήταν 17 και 12 δις ευρώ αντίστοιχα, γνωρίζετε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα από εμένα γιατί δημιουργήθηκε οπότε μη ρωτάς εμένα γι’ αυτό, αλλά τους αρμόδιους της κυβέρνησής σας που πάντα δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική κοινωνία έχει πολύ λίπος και αντέχει αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός για να καλύπτει αυτά παντί τρόπο προκειμένου να μην θιγεί το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας, όταν ο ενεργός πληθυσμός μειώνονταν και οι συνταξιούχοι αυξάνονταν κατ’ έτος κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Μάθε και κάτι ακόμα άλλο, αγαπητέ Σταμάτη, ότι μόνο το έτος 2015 το έλλειμμα του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ αυξήθηκε κατά 8 δις ευρώ και το 2016 θα αυξηθεί άλλα 8 δις ευρώ. Η πρώτη πάντως μεταπολιτευτική σοβαρή παρέμβαση που έγινε στο ασφαλιστικό ήταν επί κυβερνήσεως ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τους νόμους 1902/1990, 1976/1991 και με το Ν.2084/1992, με την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, όχι βεβαίως όπως θα έπρεπε, διότι ουδείς διανοούνταν να τα αυξήσει σημαντικά και για πρώτη φορά άρχισε να παρακρατείται συνταξιοδοτική εισφορά υπέρ του Δημοσίου από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ από 01-01-1993, διότι ουδέποτε μέχρι τότε πλήρωναν εισφορές για την κύρια σύνταξή τους, ενώ η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη από 1% επί των εν ενεργεία αποδοχών και επί συντάξεως των υπαλλήλων αυτών έγινε 1,80% από 01-01-1993 και 2,55% από 01-01-1994, ενώ στις συντάξεις αυξήθηκε αυτή το 2015 ακόμη 3% και έγινε 5,55%. Με το Ν.2676/1999 συγχωνεύθηκαν στον ΟΑΕΕ το ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Επιχειρήθηκε το 2001 η μεταρρύθμιση Γιαννίτση αλλά τότε όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις μηδενός εξαιρουμένου κόμματος αντέδρασαν και τη σταμάτησαν. Το 2001 με τον Ν.3029/2001 του Ρέππα λίγα πράγματα έγιναν στην κατεύθυνση αυτή. Με το Ν.3655/2008 συγχωνεύθηκαν στο ΕΤΑΑ το Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ. Με τους Νόμους 3863/2010, 3865/2010, 3996/2011, 4002/2011, 4093/2012, 4151/2013 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις με αναλογιστική μελέτη το 2013 που εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2060. Η Γερμανία για να κάνει ενοποίηση ταμείων και άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έκανε έξι (6) χρόνια με 2 – 3 άλλα χρόνια μεταβατικής περιόδου προσαρμογής στην εφαρμογή του. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προβεί σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη αναλογιστική μελέτη, χωρίς καμία υποδομή, υλικοτεχνική αναλόγως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του νέου συστήματος, χωρίς το κατάλληλα επιμορφωμένο στελεχιακό προσωπικό, χωρίς να διαθέτει ακόμα όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που αποδεικνύουν το ύψος των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των υπαλλήλων, κυρίως στο Δημόσιο τομέα και εν τέλει για το πώς θα λειτουργήσει η μεταρρύθμιση την επόμενη μέρα χωρίς κλειδονισμούς και παρενέργειες, ώστε να μην ταλαιπωρείται για χρόνια ο μελλοντικός συνταξιούχος. Όσο για τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, στην παρούσα συγκυρία, είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με συνέπειες δυσμενείς για όλους τους ασφαλισμένους, αν θα υπάρχουν αυτοί στο μέλλον αφού πάνε για αφανισμό και βεβαίως και για τους συνταξιούχους. Στόχευση επίσης της σημερινής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα ταμεία μισθωτών με τα αποθεματικά και την περιουσία των ταμείων των αυτοαπασχολούμενων, όπως του ΟΑΕΕ και των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) δηλαδή του τέως Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ, αλλά και του Ταμείου των δημοσιογράφων.
4) Δυστυχώς οι μεγαλόσχημοι του πλούτου και του μαύρου χρήματος που λες, αγαπητέ Σταμάτη, η παρούσα κυβέρνηση δεν περίμενα να τους κάνει τέτοια επωφελή ρύθμιση του χρέους τους, οπότε έδωσαν ψίχουλα και έκλεισε η όποια τυχόν υπόθεση χρέους είχαν προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Είναι γνωστό ότι η παρούσα κυβέρνηση μόνο θόρυβο κάνει και τίποτε άλλο και συνεπώς προς τι η αναφορά στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας και τον Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ; Νούμερα όμως δεν βλέπω να πέφτουν και ούτε ποσά να εισπράττονται, όπως μεγαλόστομα προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ διακήρυτταν. Πάντως επί προηγούμενης κυβέρνησης διερευνήθησαν όλα τα άτομα της λίστας και για 39 εξ αυτών ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις. Μην ξεχνάς όμως ότι το κλείσιμο κάθε μιας από τις υποθέσεις αυτές απαιτεί και τελικό έλεγχο της αρμοδίας εισαγγελικής αρχής. Η σημερινή όμως κυβέρνηση πόσες υποθέσεις έκλεισε μέχρι σήμερα εδώ και ένα χρόνο;
5) Τα χρόνια 2009 – 2014 οι συντάξεις όντως μειώθηκαν και μειώθηκαν κατά πολύ. Από τον 6ο/2012 όμως που κυβέρνησε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τον 12ο/2014 οι μειώσεις ήταν οι εξής:
Από 1.000 – 1.500 ευρώ 5%, αλλά το εναπομείναν δεν υπολείπετο τα 1.000 ευρώ.
Από 1.500 – 2.000 ευρώ 10% αλλά το εναπομείναν να μην υπολείπεται των 1.450 ευρώ.
Από 2.000 – 3.000 ευρώ 15% αλλά το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται τα 1.800 ευρώ.
Από 3.000 και άνω 20% αλλά το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται τα 2.550 ευρώ (Ν.4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4111/2013).
Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο εντός του 2015 μείωσε όλες τις κύριες συντάξεις κατά 3% με την αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης και όλες τις επικουρικές κατά 6% με την επιβολή σ’αυτές της υγειονομικής περίθαλψης και απ’ ότι διαβλέπω έπεται η μετατροπή τους σε βοήθημα, χωρίς να ξεχνάμε όμως ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί το 2015 και από την επιπλέον επιβληθείσα αυξημένη φορολογία. Αλήθεια, μήπως θυμάσαι ποιος σταμάτησε την καταβολή των χιλιάδων συντάξεων μαϊμούδων και των επιδομάτων σε ψευτοανάπηρους που επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία και τον φορολογούμενο; Μέχρι το τέλος του 2014 πάντως 50 εκατομμύρια ευρώ επέστρεψαν στα ταμεία.
6) Αγαπητέ φίλε Σταμάτη, λες ότι η χώρα διασύρθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι άνοιξε με την παρούσα κυβέρνηση. Αναρωτηθήκατε μήπως ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί άραγε έκλεισε η ΕΡΤ; Ξεχάσατε πόσα λογιστήρια λειτουργούσαν σ’ αυτή ενώ έπρεπε να έχει ένα μόνο, ενώ τα έσοδά της βάρυναν τον ελληνικό λαό αποκλειστικά, όπως και τώρα η ποιότητά της ως προς την ενημέρωση ήταν οικτρή έως απαράδεκτη και απογοητευτική, γιατί εκεί πολλοί ημέτεροί σας την κατάντησαν φέουδό τους και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο παχυλός μισθός και η επικράτηση του χάους, γιατί έτσι τους βόλευε! Πάντως ως ΝΕΡΙΤ λειτουργούσε πολύ καλύτερα και με το 1/5 μόνο των εργαζομένων που έχει τώρα η ΕΡΤ. Έχεις υπόψη σου μήπως το ύψος των αποδοχών και των συντάξεων που ελάμβαναν καθώς και το ύψος της εφάπαξ παροχής και επιπλέον του ποσού αυτής και του άλλου ποσού της εφάπαξ αποζημιώσεως του Ν.2112/1920 ανερχόμενο τα τελευταία έτη στο ύψος των 15.000 ευρώ; Ποιος άλλος τα πλήρωνε όλα αυτά πέραν από τον ελληνικό λαό; Ποιο ήταν λοιπόν το κόστος και το όφελος των Ελλήνων από το κλείσιμο της ΕΡΤ και ποιο είναι σήμερα, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε ενημερωτικό πεδίο, μπορείς να μου το πεις, αγαπητέ Σταμάτη;
7) Ότι είχαμε ρεκόρ τουριστών το 2015 και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο ρεύμα από την Ελλάδα την τρέχουσα χρονιά, που το ευχόμαστε όλοι, μην το πιστώνεις στα συν της σημερινής κυβερνήσεως διότι όφειλες στοιχειωδώς να ξέρεις ότι προεχόντως η αύξηση τουριστών άρχισε το έτος 2013 και το 2014 είχαμε επίσης ρεκόρ αφίξεων. Άρα η αύξηση του 2015 ήταν απόρροια της ασκούμενης τουριστικής πολιτικής των ετών 2013 και 2014, της ανάπτυξης του επιχειρηματικού δαιμόνιου του Έλληνα, αλλά και των εστιών πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη Ασιατική περιοχή, αλλά και των τρομοκρατικών χτυπημάτων που δέχεται η γείτονα χώρα Τουρκία, οπότε οι τουρίστες προτιμούν τη χώρα μας από άλλους προορισμούς.
8) Τις 100 δόσεις τις έδωσε μεν η παρούσα κυβέρνηση αλλά ξέχασες όμως ότι προηγήθηκε και τις 72 δόσεις τις έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος του 2014 θα γίνονταν 100 δόσεις ήδη. Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση αντέγραψε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση ήδη είχε κάνει.
Όσο για την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμολογίων στους συνεπείς πελάτες αυτό δεν περιποιεί τιμή στη σημερινή κυβέρνηση διότι στους εμπροθέσμως εξοφλούντες τους λογαριασμούς καλώς θα εφαρμοσθεί, στους αδυνατούντες όμως να μπορέσουν να προσέλθουν εγκαίρως να πληρώσουν τι θα κάνει η ΔΕΗ, αγαπητέ φίλε; Θα τους κόβει το ρεύμα; Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η τακτική της ΔΕΗ προκαλεί και προσβάλλει έτσι το Δημόσιο αίσθημα σε περίοδο κρίσης και εσύ μου την επαινείς;
9) Επί παρούσας κυβέρνησης λες ότι δεν μειώθηκε κανείς μισθός και καμία σύνταξη πλην μόνο 6% του κλάδου υγείας. Περίμενα όμως να πεις ότι με τον Ν.4354/2015 όλοι οι αυλικοί, πραιτοριανοί της σημερινής κυβέρνησης, όπως οι Διευθυντές των πολιτικών γραφείων, των μελών της κυβέρνησης και των Υφυπουργών, οι ειδικοί Σύμβουλοι των Γενικών Γραμματέων του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ.ά., λαμβάνουν αποδοχές μαμούθ. Ακόμα ότι προβλέπει ελάχιστα περιορισμένες έως ασήμαντες αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών καταβλητέες σε 4 ετήσιες δόσεις από το 2016 έως το 2019 για περίπου 310.000 μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές μεταβολές μισθών για 140.000 και πάγωμα για το 2016 και 2017, μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών μετά την ανακατάταξη όλων των υπαλλήλων και τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους, για χρονικά διαστήματα από 4 έως και 10 έτη. Γεγονός πάντως είναι και όποια αύξηση τυχόν θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απορροφηθεί από την υπερφορολόγηση που επιβάλλεται σε όλους τους Έλληνες.
 Με τον Ν.4336/2015 τα συνταξιοδοτικά όρια αυτόματα ανέβηκαν στα ύψη από 18-8-2015 μέχρι 5 και 17 έτη. Οι μειωμένες συντάξεις υφίστανται από 18-8-2015 τρομερή μείωση σε σύγκριση με τις πριν το Ν.4336/2015 καταβαλλόμενες, που φθάνει αυτή μέχρι και το ποσοστό 30% επιπλέον από το ποσοστό μείωσης που υπήρχε πριν τις 18-8-2015. Δηλαδή η ποινή ή τα πέναλτι διπλασιάσθηκαν επί σημερινής κυβέρνησης και μου λες ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ αγαπητέ Σταμάτη, σε όσους λαμβάνουν αυτό σήμερα, σημαίνει αφαίρεση 35% του καταβαλλόμενου ποσού της συντάξεώς τους. Αυτό δεν είναι μείωση; Διαβλέπω λόγω της 45χρονης εμπειρίας μου στο ασφαλιστικό με τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι ίσες με το 50% των σημερινών καταβαλλομένων και αυτό αγαπητέ Σταμάτη δεν θα σημαίνει απλώς μείωση συντάξεων αλλά υφαρπαγή αυτών κατά τον πιο αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο τρόπο, μετατρέποντας αυτές σε απλό μηναίο βοήθημα. Δεν ξέρω γιατί έτσι που το πάτε σύντομα θα εκδώσετε και θα μοιράζετε κουπόνια και βλέπω ουρές αλά Κούβα και Βενεζουέλα για ένα κιλό αλεύρι και μισό κιλό ζάχαρη.
10) Μου λες ότι για πρώτη φορά κατάφερε να μην φάει η χώρα κανένα πρόστιμο στον αγροτικό τομέα αλλά δεν μου λες ποια μαγική συνταγή εφήρμοσε γι’ αυτό. Μήπως τις ακινησίας και της αδράνειας των πάντων γι’ αυτό; Αναφέρεις ακόμα ότι η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε 3 δις πρόστιμα αλλά δεν εξειδικεύεις τι είδους πρόστιμα είναι, για ποια αιτία, από ποιον επιβλήθηκαν αυτά και σε ποιες περιόδους.
11) Μου λες αν το PSI το θεωρώ επιτυχία ή όχι και σου απαντώ ευθέως ότι ΟΧΙ. Γι’ αυτό όμως ποια ευθύνη φέρει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αφού δεν ήταν δικό της έργο; Βεβαίως πέρα από το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου έγινε και κούρεμα πολλών δις ευρώ του ελληνικού χρέους με συνέπεια να πληρώνουμε εφεξής τόκους κάτω από το ένα τέταρτο από ότι θα πληρώναμε εάν δεν είχαμε προχωρήσει σ’ αυτό και θα είχε μεγαλύτερη αντικειμενική αδυναμία ο κρατικός προϋπολογισμός να τροφοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.
12) Με ρωτάς αν ψηφίσει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το νομοσχέδιο του Βερναδάκη για την αποκομματικοποίηση του κράτους και της διοίκησης, γιατί μέχρι τώρα λέει όχι. Μα πώς να σας εμπιστευθεί κανείς, αγαπητέ φίλε; Έχετε δώσει μέχρι τώρα απτά δείγματα γραφής και έχετε αποδείξει ότι δεν πρέπει να σας εμπιστευόμαστε για τίποτα, αφού το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι όχι η αποκομματικοποίηση αλλά η κατάληψη του κράτους από υμετέρους σας σε κάθε επίπεδο διοικητικής μονάδας σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν θα αναφέρω κανένα άλλο παράδειγμα πλην μόνο των Διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας. Με μαγικό τρόπο και χωρίς καμία αιτιολογία, αφού προηγουμένως τους καλέσατε και εξετάσατε δια συνεντεύξεως, τους καταστήσατε όλους αίφνης ανίκανους ενώ πριν, επί δύο και πλέον χρόνια τα ίδια άτομα ασκούσαν άπαντα επιτυχώς τα καθήκοντά τους. Για να δούμε τίνι τρόπο θα διοριστούν οι νέοι Διοικητές όλοι βεβαίως ανεξαιρέτως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ποια εξαιρετικά προσόντα θα διαθέτουν και σε τι θα διακρίνονται και θα υπερέχουν έναντι των προηγουμένων. Αλήθεια πώς ερμηνεύεις τη δήλωση στη Βουλή του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ.Βερναδάκη «Παθογένεια για τη δημόσια ζωή είναι η αυτονόμηση των μέσων ενημέρωσης»; Ύστερα μιλάτε να συναινέσουμε σε τι, για την πλήρη κατάλυση του κράτους! Αλήθεια επί τη ευκαιρία θυμάσαι να μου αναφέρεις έστω και ένα άρθρο νόμου που ψηφίσατε ποτέ ως αξιωματική αντιπολίτευση, πλην μόνο το σχετικό εκείνο περιβόητο άρθρο που αφορούσε τον έγκλειστο Ρωμανό στις Φυλακές του Κορυδαλλού;
13) Μου αναφέρεις τον Ψυχάρη και τον Μπόμπολα και με ρωτάς εάν ξαναπλήρωσαν ποτέ. Εγώ εξ όσων γνωρίζω, όχι μόνο γι’ αυτούς αλλά και για όλους τους Έλληνες, πλήρωναν τα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί πώς αλλιώς εξασφάλιζαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όταν ασκούσαν και ασκούν επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν όμως χρωστούν σε τράπεζες όμως δάνεια, αυτό είναι ξέρεις άλλο ζήτημα και αφορά τις τράπεζες να τα εισπράξουν, αν οφείλουν και έχουν χίλιους τρόπους γι’ αυτό. Πάντως εάν θέλεις την προσωπική μου άποψη όσοι χρωστούν πρέπει να πληρώνουν ανεξαρτήτως ποιο όνομα φέρουν και ποια οικονομική επιφάνεια έχουν.

Αγαπητέ Σταμάτη, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πάντα έκανε και κάνει την αυτοκριτική της.

Εσείς αλήθεια, στο ΣΥΡΙΖΑ κάνατε ή κάνετε έστω και στοιχειωδώς καμιά φορά τη δική σας αυτοκριτική; Ξεχάσατε τι λέγατε στο λαό και τι κάνετε τώρα; Θέλεις να σου θυμίσω και να σου απαριθμήσω ορισμένες μόνο προεκλογικές σας υποσχέσεις που όλες τις αθετήσατε με συνέπεια να πράττετε τα εντελώς αντίθετα. Όπως π.χ.:
1. το σχίσιμο των μνημονίων και με ένα άρθρο με ένα νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους,
2. να διώξετε άρον-άρον το ΔΝΤ,
3. τη μονομερή ενέργειά σας για κούρεμα του χρέους,
4. την επαναφορά της 13ης σύνταξης,
5. την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,
6. την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ,
7. την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
8. το περίφημο εκείνο, να παίζει ο Α.Τσίπρας τα όργανα και να χορεύουν οι ευρωπαίοι πεντοζάλη,
9. την μη πώληση των 14 αεροδρομίων στη Γερμανική εταιρία και ότι οι προηγούμενοι ήταν πουλημένοι,
10. την ακύρωση της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO,
11. την μη περικοπή του ΕΚΑΣ,
12. την μη μείωση των εφάπαξ,
13. την μη μετατροπή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων σε βορά των διεθνών τοκογλύφων και κερδοσκόπων,
14. την μη αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στα αγαθά εστίασης και ένα σωρό άλλες ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις.
 
Αλήθεια, όμως αγαπητέ φίλε Σταμάτη, τι έχεις να μας πεις:
1) Για το κλείσιμο 140.000 επιχειρήσεων το 2015;
2) Το άνοιγμα 65.000 ΑΦΜ Ελλήνων επιχειρηματιών το 2015 στη γειτονική Βουλγαρία, Σκόπια, Αίγυπτο και Τουρκία;
3) Για τον διπλασιασμό του κόστους του αγροτικού ρεύματος στη μέση του καλοκαιριού του 2015;
4) Για το κλείσιμο των τραπεζών και την εφαρμογή των capital control και πότε αναμένεται να φύγουν από τη ζωή μας; Αλήθεια έχετε αποτιμήσει τη ζημιά σε δις ευρώ που αυτά επέφεραν στην ελληνική οικονομία;
5) Για το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2015;
6) Για το ασφαλιστικό – ταφόπλακα όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών τάξεων που τους οδηγεί σε αφανισμό και δεν αντιλαμβάνεσθε τι πάτε να κάνετε σε συνδυασμό με το φορολογικό και απορώ πώς μια κυβέρνηση της αριστεράς κατέστη τόσο ανάλγητη και σκληρή απέναντι σ’ ολόκληρο το λαό που προηγούμενο δεν έχει να επιδείξει η πολιτική ιστορία του τόπου μας;
7) Γιατί επιβάλατε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί με συνέπεια να παγώσουν οι εξαγωγές του όλες και οδηγείτε σε περιπέτειες και σε κλείσιμο ολόκληρη τάξη οινοποιών και ύστερα μου μιλάς για αύξηση εξαγωγών ότι έγινε το 2015, που όντως έγινε αλλά όχι χάριν της δικής σας εφαρμοζόμενης πολιτικής αλλά της προϋπάρχουσας.
8) Γιατί η τιμή των τραπεζικών μετοχών επί ημερών σας έφτασε δέκα λεπτά του ευρώ μόνο;
9) Γιατί μέσα σε μια ημέρα μόνο στις 9-2-2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε τέτοια πτώση με συνέπεια με 5 δις ευρώ μόνο μπορούσε κάποιος να αγοράσει ολόκληρη την Ελλάδα;
10) Γιατί πέρασαν στο Δημόσιο τα απροσδιόριστα χρέη του Μεγάρου Μουσικής με τις ευλογίες της Αριστερής σας κυβέρνησης και με συνέχιση της διαχείρισης του υπό μορφή δωρεάς με τους ίδιους ιδιοκτήτες για 30 χρόνια χωρίς να δίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ; Αυτό πώς ονομάζεται αγαπητέ Σταμάτη;
11) Γιατί ενώθηκαν άραγε όλες οι κοινωνικές τάξεις, αγρότες, επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές) κλπ. και αντιδρούν για το ασφαλιστικό – φορολογικό. Μήπως όλα αυτά τα εκατομμύρια Ελλήνων βαλλόμενων πανταχόθεν πολιτών, κάνουν λάθος και έχει δίκαιο μόνο η σημερινή κυβέρνηση; Δεν αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς η κυβέρνηση ότι όλοι αυτοί προασπίζονται τη δουλειά τους, τον κόπο που κατέβαλαν μια ζωή και καταβάλουν να στήσουν ένα γραφείο, μια επιχείρηση ή οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητά τους. Ότι προασπίζονται το δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στη δημιουργία, στην προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, σε μία αξιοπρεπή ζωή να τους σέβεται πρώτα-πρώτα το κράτος που ζουν, να τους έχει φίλους και συμμάχους και όχι εχθρούς του.
12) Γιατί εγκαταλείπουν τη χώρα ντόπιοι και ξένοι επενδυτές και πηγαίνουν σε άλλες χώρες;
13) Γιατί ενθαρρύνατε τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα και τώρα κατέστη το μείζον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας που κινδυνεύει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με δυσμενείς συνέπειες, για τον ελληνικό πληθυσμό, από κάθε άποψη, με συνέπεια να κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα μας, πέραν των άλλων και εκτός συνθήκης Σένγκεν χάνοντας έτσι το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών; Τι συνέβη, τι δεν κάνατε σωστά και ποιος θα ευθύνεται γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη;
14) Γιατί πετάξατε στα αζήτητα το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που με βάση όλα όσα αυτό διελάμβανε εκμαιεύσατε ή καλύτερα κλέψατε την ψήφο του ελληνικού λαού μόνο και μόνο να γίνετε κυβέρνηση;
15) Γιατί ως Αριστερή κυβέρνηση αρέσκεσθε στο να υπερφορολογείτε τους πάντες και τα πάντα; Δεν αντιλαμβάνεστε στοιχειωδώς ότι χωρίς επιχειρηματικότητα, χωρίς ενίσχυση και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αποφασίσατε να την εξαφανίσετε και να τιμωρείτε όποιον εργάζεται, δημιουργεί και δίνει δουλειά σε άλλους, δεν θα μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ανάπτυξη στη χώρα, που μόνο έτσι δι’ αυτής θα δημιουργηθεί πλούτος, ο οποίος θα διαχυθεί παντού για να ανασάνει ολόκληρη η κοινωνία και να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα και μετά όλα τ’ άλλα, όπως ασφαλιστικό κλπ. Ποτέ δεν περίμενα από μια Αριστερή κυβέρνηση να της ενδιαφέρουν τα νούμερα, οι αριθμοί και οτιδήποτε άλλο πρωτίστως και όχι οι άνθρωποι.
16) Γιατί μανιωδώς διώκετε τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον έμπορο, τον επιχειρηματία, τον επιστήμονα; Με ποιους τελικά ευαγγελίζεσθε και ελπίζετε να πάτε τη χώρα μπροστά;
17) Γιατί καταργήσατε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που άρχισε από 15 Νοεμβρίου 2014 αρχικά σε 13 Δήμους της χώρας και αφορούσε το 7% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, περίπου 700.000 άτομα. Δηλαδή για ένα άτομο χορηγούνταν 200 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι 300 ευρώ, προσαυξημένο για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρούνταν ενήλικο και η παροχή των 200 ευρώ προσαυξάνονταν κατά 100 ευρώ το μήνα.
18) Γιατί πουλήσατε τα 14 αεροδρόμια στην ίδια Γερμανική εταιρεία με το ίδιο τίμημα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Πότε κάνατε λάθος; Όταν καταγγείλατε τους «προδότες» ή όταν ξεπουλάτε;
19) Γιατί κατηγορούσατε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι περνάει μέτρα δήθεν επείγοντα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή γιατί φέρνει την τελευταία στιγμή τροπολογίες στη Βουλή για ψήφιση και ότι αυτό αποτελεί συνταγματική εκτροπή και εσείς ως κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ έχετε πάρει ήδη βραβείο Νόμπελ στον τομέα αυτό με τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που δεν έχουν προηγούμενο. Δεν πειράζει όμως, μαθαίνετε σιγά-σιγά πώς κυβερνιέται η χώρα και πώς λειτουργεί η Βουλή.
20) Πώς οδηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην υπογραφή ενός τρίτου δυσβάσταχτου μνημονίου με επαχθή επιβαλλόμενα προς εφαρμογή μέτρα που πλήττουν όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, ύψους 90 δις ευρώ με 14 δις ευρώ υφεσιακά μέτρα λόγω της κάκιστης ασκούμενης πολιτικής της;
21) Γιατί ενώ η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης ανά λίτρο διεθνώς έχει πέσει κατακόρυφα, στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στα ύψη και στην υψηλότερη τιμή μεταξύ όλων των άλλων κρατών;
22) Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη δεν έχει εισπράξει τον ΦΠΑ ύψους 1,50 δις ευρώ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος από τους Γερμανούς; Ξεχάσατε τι έλεγε ο Α.Τσίπρας και ο Π.Καμένος για τον Αντ.Σαμαρά, για το εν λόγω ζήτημα, αλλά και για άλλα πολλά, όπως γερμανοτσολιάδες, οσφυοκάμπτες, προδότες κλπ. Ερωτώ, οι κύριοι Α.Τσίπρας και Π.Καμένος τι από όλα αυτά είναι; Εγώ σου απαντώ πάντως ευθέως πως τίποτε από όλα αυτά δεν είναι, αλλά σίγουρα όμως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ικανότητα να κυβερνήσουν και να επιλύσουν προβλήματα του δύσμοιρου αυτού λαού. Μπράβο τους πάντως που κέρδισαν παγκόσμιο ρεκόρ ανευθυνότητας, ανειλικρίνειας, ανικανότητας, αθέτησης των λόγων τους και ικανότητας να καταστρέφουν και να εξαφανίζουν κάθε τι που είναι όρθιο, ή όταν επιχειρούν να κάνουν κάτι, κάνουν μόνο αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει.
23) Πού πήγε στ’ αλήθεια το κίνημα «Δεν πληρώνω» στο οποίο πρωτοστατούσε ο σημερινός Πρωθυπουργός μας, που δήλωνε και παρότρυνε τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και τα ΔΙΟΔΙΑ; Πώς μπορούν να ξεχαστούν όλα αυτά αγαπητέ Σταμάτη; Ποιος στ’ αλήθεια σοβαρός πολιτικός στην αντιπολίτευση ευρισκόμενος στον πλανήτη γη θα μπορούσε να επιδείξει μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και αφού εξασφάλισε αυτά, όπως ο κύριος Α.Τσίπρας να εκλιπαρεί στη συνέχεια τον ίδιο κόσμο πάλι από τη θέση του Πρωθυπουργού πλέον από το βήμα της Βουλής να προσέρχεται να πληρώνει τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τα διόδια, γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και το καθήκον τους ως πολιτών. Πότε τελικά είχε δίκαιο ο σημερινός Πρωθυπουργός ως οπαδός του «δεν πληρώνω» ή ως οπαδός του «πληρώνω»; Μπορείς να μου δώσεις έστω μια απάντηση αγαπητέ Σταμάτη γι’ αυτό;
24) Δέχθηκε ή όχι η σημερινή κυβέρνηση να έλθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με Διοικητή Γερμανό ώστε να συμβάλει δήθεν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ εγώ πιστεύω ότι οι λόγοι είναι άλλοι, ύστερα βεβαίως από προηγηθείσα συζήτηση της Μέρκελ και του Ερντογάν με σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ και του Ομπάμα, ερήμην βεβαίως του Έλληνα Πρωθυπουργού; Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο επί κυβερνήσεως Α.Σαμαρά πώς θα τον αποκαλούσατε; Δυστυχώς η Ελλάδα μέσα στο ίδιο της το σπίτι δεν επιβάλλει καμιά δική της πολιτική για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού παρά δέχεται μόνο εντολές άλλων. Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην συμβεί τίποτε άλλο. Πάντως ένα είναι γεγονός, ότι επί ένα έτος τώρα όλα τα είδαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως: κλείσιμο τραπεζών, capital control, 3ο μνημόνιο, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε αναβρασμό, 1.000.000 νέους πρόσφυγες και καπάκι το ΝΑΤΟ μέσα στο σπίτι μας απρόσκλητο. Τι άλλο μένει να δούμε;
25) Στ’ αλήθεια, έχεις πεισθεί προσωπικά ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα αισίως από το τρίτο δυσβάσταχτο και επαχθές μνημόνιο με το ονοματεπώνυμο «Α.Τσίπρα και Π.Καμμένου» και ότι μπορεί να την οδηγήσει στην κανονικότητα και ομαλότητα; Και αν ναι, με ποιο τίμημα για το λαό θα συμβεί αυτό;
26) Αγαπητέ Σταμάτη, είσαι ευχαριστημένος από τους Μουσουλμάνους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ροδόπης; Γιατί επιμελώς και εντέχνως δεν αναπτύσσουν την παραμικρή πολιτική δραστηριότητα και απέχουν από παντού, όταν ολόκληρη η κοινωνία της Ροδόπης βοά, είναι ανάστατη και στο πόδι, από τον αγρότη, τον επαγγελματία, επιχειρηματία, τον έμπορο, τον επιστήμονα, τον ιδιωτικό και δημόσιο υπάλληλο, τον συνταξιούχο έως τον άνεργο συμπολίτη μας;
27) Πώς σχολιάζεις ότι τα Τρακτέρ πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πήγε να ανεβεί σ’ αυτά όπως παλιά, να βγάλει κανέναν από εκείνους τους πύρινους λαϊκιστικούς και δημαγωγικούς λόγους;
28) Αλήθεια, όλοι αυτοί οι μεγιστάνες του πλούτου Υπουργοί σας πώς βρέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύεις ότι αυτοί αφουγκράζονται τον φτωχό αγρότη, τον εργάτη, τον κάθε βιοπαλαιστή γενικά της ζωής και ότι μπορούν να νοιαστούν γι’ αυτόν; Όχι βεβαίως αγαπητέ φίλε γι’ αυτό θα αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση. Προστάτης όλων αυτών των λαϊκών ανθρώπων και αγωνιστών της ζωής υπήρξε διαχρονικά μόνο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γιατί στις τάξεις της ως επί το πλείστον υπάρχουν πολιτικοί βγαλμένοι όχι από σαλόνια αλλά από αλώνια και δεν τους εγκαταλείπουν ποτέ, γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα τους.
29)Γιατί όταν ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε το 2012 να υπάρξει επιμήκυνση και διευθέτηση του δημοσίου χρέους εφόσον το 2013 και 2014 επιτυγχάναμε ως χώρα πρωτογενές πλεόνασμα και τούτο όντως επετεύχθη, ανεξάρτητα εάν αθέτησαν τη δέσμευσή τους οι παροικούντες περί τις Βρυξέλες, τον κατηγορούσατε που δεν προέβαινε τότε μονομερώς στη διαγραφή του, ενώ τώρα θα είναι μεγάλο επίτευγμα για τη σημερινή κυβέρνηση εάν τούτο συμβεί μετά το πέρας της αξιολόγησης;
 Αγαπητέ Σταμάτη, όταν έγραψα ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ γρηγορότερα του αναμενομένου χρόνου, δεν εννοούσα αύριο το πρωί. Απλώς έκανα μια δική μου εκτίμηση και πρόβλεψη και εμμένω σ’ αυτή. Εσύ πάντως, τι λες, πότε τις περιμένεις; Είμαι βέβαιος ότι τις περιμένεις και εσύ πολύ ενωρίτερα από την κανονική τους ώρα.

Πάντως, ειλικρινά, σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να αναφερθώ σε όλα τα ανωτέρω.
 
*Ο Κωνσταντίνος Μ. Μορφακίδης, είναι Δικηγόρος – Οικονομολόγος, πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Ροδόπης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.