Μια κρισιμη καλπη

Γράφει ο Παναγιώτης Φτάκας, Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Α.Μ.Θ

Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυο ειδών εκλογές. Οι εκλογές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Είναι μάλλον στοιχείο του ελληνικού DNA να ενδιαφέρονται οι εκλογείς περισσότερο για το ποιός θα τους εκπροσωπήσει στο βουλευτήριο, ενώ την ίδια στιγμή να μην νοιάζονται και τόσο για το τι θα γίνει 1000 χιλιόμετρα μετά, στις κρύες και βροχερές Βρυξέλλες. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

Η αίγλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τον -ομολογουμένως- μεγάλο αναλογικά αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια σοβαρή, ανταγωνιστική και για «γερά νεύρα» διαδικασία.

Ανέκαθεν, οι τοπικές εκλογές δεν αποτελούσαν ωστόσο μόνο ένα προσωπικό στοίχημα των υποψηφίων αυτοδιοικητικών. Ήταν επιπλέον ένα «βαρόμετρο» και για τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, για να τεστάρουν δυνάμεις, να συσπειρώσουν και να εδραιωθούν σε ένα στίβο που μπορεί να μην παίρνει μεν κεντρικές αποφάσεις, είναι όμως μεγάλης σημασίας για την τάξη και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

Οι φετινές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι έρχονται μετά από την πρόσφατη σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού του 2023, ένα δύσκολο για χώρα -και για την κυβέρνηση- καλοκαίρι που μεσολάβησε, τις κάνει να μοιάζουν ένα τεστ.

Η ΝΔ έχει όμως παίξει σωστά τα χαρτιά της. Τα πρόσωπα τα οποία επίσημα στηρίζει στις μεγάλες περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, είναι άτομα με ποιότητα, έμπειροι αυτοδιοικητικοί, που έχουν σχέδιο και πλάνο για τον τόπο τους.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη και απόλυτη ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης να αφουγκραστεί και να πείσει τον κόσμο, μπορούν να κάνουν τόσο τους πολίτες όσο και τους υποψηφίους να ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη μέρα στην αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσε κανείς νέος άνθρωπος -μεταξύ αυτών και εγώ- να παραλείψει μια ξεχωριστή αναφορά στους νέους ανθρώπους που κοσμούν τα ψηφοδέλτια συνδυασμών σε ολόκληρη την επικράτεια. Χρόνια μετά τις μαύρες εποχές της οικονομικής κρίσης που οι νέοι- με το δίκιο τους- αποστρέφονταν την πολιτική, κάτι στη χώρα φαίνεται σιγά σιγά να αλλάζει και δεν θα μπορούσε κανένα νέο να είναι πιο ελπιδοφόρο από αυτό.

Η αλλαγή όμως αυτή, δεν αποτελεί μόνον σημείο των καιρών, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και σκληρής δουλείας. Τόσο από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έδωσε βήμα και φωνή στους νέους από τις εθνικές εκλογές ακόμη, όσο και από την καθημερινή σκληρή δουλεία της ΟΝΝΕΔ. Η ΟΝΝΕΔ υπό τον πρόεδρο της Ορφέα Γεωργίου, ακούραστα εδώ και μήνες, βγήκε μπροστά μιλώντας με ειλικρίνεια στους νέους και τις νέες της χώρας για την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά. Κρίνοντας από τον αριθμό των νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια μάλλον τα κατάφερε και αυτό αξίζει και πρέπει να το πιστωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.