Εκ-τροπες κι εν-τροπες
Η νυφίτσα,ο ασβός
το κουνάβι κι η αλεπού
γίνανε μία παρέα
κάποιου …ιερού σκοπού
Μανταλένα Μπούρου, «Με το ίδιο καράβι»
Η υπόθεση του θανάτου του Μαζωνάκη έχει θέσει την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και την ελληνική κοινωνία, ενώπιον πολλών διερωτημάτων.
Δεν θ’ αναφερθώ στο στενό ποινικό μέρος,δηλαδή για ποιές πράξεις διώκονται οι εμπλεκόμενοι ή αν υπήρχε δόλος (άμεσος ή ενδεχόμενος) στις τελεσθείσες ιατρικές επεμβάσεις,καθώς το όλο πραγματολογικό υλικό βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης κι ερευνάται αρμοδίως.
Θα περιορισθώ σε ορισμένες σκέψεις,κι όχι βέβαια αποφάνσεις,γενικού εγκληματολογικού χαρακτήρα.
Η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων κέντρων ευεξίας (ή ευωχίας ή μακροζωίας; ),ακόμα κι αν εξυπηρετούν μία ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου,ιδίως του ανήκοντος σε οικονομικά στρώματα που έχουν επιλύσει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) τα προβλήματα επιβίωσης,δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπούν τάζοντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» ,δηλαδή εξαπατώντας τους πελάτες (κι όχι ασθενείς).
Σε καθαρά αξιακό επίπεδο αυτού του είδους η θεραπευτική (θαυματουργός) της «αναγέννησης»,από γιατρούς-μάγους, δεν μπορεί να καθίσταται μία business διοχέτευσης φρούδων ελπίδων για την δήθεν εξασφάλιση«της αθανασίας της νιότης».
Σε κάθε περίπτωση πέριξ τέτοιων επιχειρήσεων είναι φυσιολογικό ν’ αναπτύσσονται κύκλοι συμφερόντων,που υπερβαίνουν ακόμα και την παραπλάνηση των αφελών και συγκροτούν κυκλώματα παρα-οικονομίας και παρα-νομίας.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αυτά τα κυκλώματα εκφεύγουν της ορατότητας των κρατικών υπεύθυνων ελέγχου ή της Αστυνομίας.Η επικρατέστερη εξήγηση είναι ότι δημιουργείται ένα σύστημα κάλυψης και συγκάλυψης (με το αζημίωτο βεβαίως,βεβαίως),στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί ή και τύποι του κοινού ποινικούδικαίου.
Επειδή δε οι παρόμοιες περιπτώσεις έχουν μακρά χρονική διάρκεια και δεν αποτελούν μία βραχύβια ένωση(σύστασης και συμμορίας;) για την τέλεση κάποιας έκνομης δραστηριότητας,αλλά,όπως εξυπονοώ παραπάνω,λειτουργούν με βάση σταθερή δομή,σύμπτωση βουλήσεων και στόχων ως προς την αποδοχή της εγκληματικής δραστηριότητας,συγκροτούν δίκτυα προσέλκυσης πελατών και προμήθειας ακριβών «θεραπευτικών μαγικών φίλτρων» και επιβάλλουν μυστικότητα κινήσεων και αποτελεσμάτων (ιδίως των«ατυχών»,λόγω αμέλειας;ολικής κβαντικής άγνοιας;) σε κάθε συνεργαζόμενο,τότε μπορεί να εμπίπτουν και στις διατάξεις περί οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα αυτά προκύπτουν από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και δεν αναφέρονται στη συγκεκριμένη διερευνώμενη περίπτωση,της οποίας αγνοώ τις όποιες αποδείξεις ενοχής και σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας.
ΥΓ.: Τα ΜΜΕ οφείλουν να προσέξουν καθώς η υπερ-βολική αναφορά στη ζωή των πρωταγωνιστών και η υπερ-έκθεση προσώπων και καταστάσεων, είναι πιθανότατο να μετατρέψει μία τραγωδία σε σαπουνόπερα ενός κοσμικού lifestyle.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

