Η ψηφος στις γυναικες και οι αλλοι/ες που ακομα περιμενουν

Της Έκδοσης

Με μια ανάρτησή τους το παράρτημα Ροδόπης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο κλίμα των ημερών, θυμίζει την καθιέρωση του δικαιώματος της ψήφου των γυναικών, δημοσιεύοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την περιοχή μας.

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση οι γυναίκες ψηφίζουν μαζικά για πρώτη φορά στη χώρα μας στις βουλευτικές εκλογές του 1956. Τεκμήρια αναθεώρησης εκλογικών καταλόγων και προσέλευσης χριστιανών και μουσουλμάνων γυναικών της Ροδόπης στις κάλπες» γράφει συγκεκριμένα η ανάρτηση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως υπήρξε και το προηγούμενο της ψήφου των γυναικών στις απελευθερωμένες από τους αντάρτες περιοχές κατά την περίοδο της κατοχής, που βοήθησαν προδρομικά στην εν λόγω εμπαίδωση του δικαιώματος.

Όπως δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως και σήμερα, αν όχι νομικά, αλλά λόγω κοινωνικού πλαισίου υπάρχουν ακόμα κατηγορίες συμπολιτών μας που εμποδίζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως για τους συμπολίτες μας με οπτικές βλάβες (γιατί άραγε να μην έχουμε φροντίσει ακόμα να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια σε γραφή Braille;) ή με κινητικές βλάβες, αφού ακόμα το 2023 στην Ελλάδα πολλά σχολεία (και άρα εκλογικά τμήματα) δεν έχουν υποδομές προσβασιμότητας.

Για το θέμα ο εξ Αθηνών ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης κ. Αντώνης Ρέλλας έγραψε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό και πυκνό κείμενο για τις πτυχές του ζητήματος, έστω και αν δεν συμφωνεί με την πολιτική τοποθέτηση.

Γράφει λοιπόν ο κ. Ρέλλας:

Η «ειδική» αντίληψη της ΝΔ για τους ανάπηρους ψηφοφόρους

«Η θεσμοθέτηση της δημιουργίας ΕΙΔΙΚΩΝ χώρων υποδοχής και υποστήριξης ανάπηρων εκλογέων (ΦΕΚ Α’ 91/13-04-2023) στο παρά πέντε από την επικοινωνιακά ευαίσθητη ΝΔ, αποτελεί την παραδοχή της αποτυχίας της «Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας» να εντάξει και στην εκλογική διαδικασία με ουσιαστικό και ισότιμο τρόπο το 15% της κοινωνίας.

Εμείς τα ανάπηρα άτομα είμαστε οι Μαύροι του 21ου αιώνα και καλούμαστε ή να αποδεχτούμε το «αρχιτεκτονικό απαρτχάιντ» που μας παρεμποδίζει από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον ή να συμβιβαστούμε με τις ΕΙΔΙΚΕΣ και βαθιά προσβλητικές ρυθμίσεις που μας πάνε πίσω στην λογική των «ανθρώπων με ειδικές ανάγκες».

Είναι αλήθεια πως το «Για πρώτη φορά τα άτομα με αναπηρία θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους» περιγράφει την βιολογικά ντετερμινιστική πολιτική θέση Μητσοτάκη, την οποία βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως –για μια ακόμη φορά– είναι γιατί τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των αναπήρων δεν ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης της μη ανάπηρης κοινωνίας;

Δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τους μη ανάπηρους, γιατί στην πλειονότητα τους, μας αντιλαμβάνονται ως τους «άτυχους της περίστασης», αγνοώντας ανοικτά ή/και υπόρρητα τις αιτίες του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης μας.

Με την ελπίδα ότι στις 22 Μαΐου θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα, εμείς τα ανάπηρα άτομα επιζητούμε την συναντίληψη με τη μη ανάπηρη κοινωνία, τη συμπόρευση απέναντι στις τακτικές διαχωρισμού των αναπήρων και την απώθηση της κοινωνικά κατασκευασμένης αντίληψης της «προσωπικής τραγωδίας».

Τα δικαιώματα των αναπήρων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του εκλέγειν, δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούμε να μετατρέπονται σε παιχνίδι εντυπώσεων προς άγρα ψήφων λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ραντεβού την Κυριακή στους «ειδικά διαμορφωμένους χώρους» για να αλλάξει το «ειδικό» καθεστώς της κυβέρνησης, αλλιώς… «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Αντώνης Ρέλλας

Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής».

Έχει δρόμο ακόμα για να κατακτηθεί το δικαίωμα της ψήφου για όλους. Καλό είναι λοιπόν να  μην επαναπαυόμαστε οι ανεμπόδιστοι εκλογείς!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.