Η προσπαθεια αναδειξης και προωθησης των αρωματικων φαρμακευτικων φυτων στην Ελλαδα

Η διεθνής και εγχώρια αγορά

Το κύριο θέμα μας σήμερα είναι τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ). Ίσως δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών: Αναξιοποίητος πλούτος. Ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μένει ανεκμετάλλευτο.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο πλούτος της γης μας είναι μοναδικός. Αξιοποιώντας τον μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ευημερία της χώρας μας. Η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Κι αυτά δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα. Ο πρωτογενής τομέας πάντα βοήθησε στις δύσκολες καταστάσεις και μπορεί και τώρα. Η χώρα μας, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν έχει περιθώρια να χάνει ευκαιρίες για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, είναι ένας ευλογημένος τόπος, από τους πιο πλούσιους, σε βιοποικιλότητα και ειδικά σε Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά. Ένας πλούτος που έμενε και μένει αναξιοποίητος.

Επανέρχεται λοιπόν στην επικαιρότητα η ανάγκη εθνικής αγροτικής πολιτικής με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προσανατολισμούς, με διαχρονική και διακυβερνητική συνέπεια, και για το συγκεκριμένο σημερινό μας θέμα η ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών και της διασύνδεσής τους με τη βιομηχανία.

Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, όπως μας λένε ο ειδικοί, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία. Τα τελευταία δύο χρόνια, στο τομέα των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια της εκπομπής μας. Ίσως είναι ένα καλό ξεκίνημα για να ξεφύγουμε από τη γεωργία της σύγχυσης και τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων. Μια γεωργία που δεν θα σύρεται πίσω από την ΚΑΠ, που ούτε την ελέγχει ούτε την καθορίζει , αλλά θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα αναπτύσσει τις δικές της δυνατότητες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Επίσης είναι πολύ θετική για τον κλάδο των Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών και η δημιουργία της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος που ελπίζεται ότι με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της θα συμβάλλει στην καλύτερη θεσμική θωράκιση και στην ανάπτυξη του κλάδου. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της ελληνικής φύσης, να συνειδητοποιήσουμε την ανεξάντλητη πηγή της μοναδικής βιοποικιλότητάς μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι αντιπρόεδρος της Ένωσης είναι ένας δικός μας άνθρωπος ο Γεωπόνος και καλλιεργητής ΑΦΦ κ. Κώστας Παπάζογλου. 

Μικρή ιστορική αναδρομή στα ΑΦΦ

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά είχαν πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν την αξία τους. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε ασχοληθεί με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Με τα φαρμακευτικά φυτά ασχολήθηκαν επίσης ο Θεόφραστος, καθώς και ο Διοσκουρίδης, ο οποίος περιέγραψε τις θεραπευτικές ιδιότητες 600 περίπου φυτών.

Η χρήση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενώ η επιστήμη μελετά τα φυτά προκειμένου να επιβεβαιώσει και να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους, να διασφαλίσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να τεκμηριώσει τη χρήση τους στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών. Ο Ιπποκράτης ως πατέρας της Ιατρικής επιστήμης έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές στις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών. 

Αναγκαίες διευκρινήσεις

Τα ΑΦΦ που καλλιεργούνται, είτε για τα αιθέρια έλαια, είτε για τις ξηρές δρόγες τους, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της «στροφής» προς έναν φυσικότερο τρόπο ζωής και διατροφής, του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, την αειφορία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της εκτεταμένης χρήσης φυσικών καλλυντικών, αλλά και εξαιτίας των φαρμακευτικών τους χρήσεων (βόταναθεραπεία, αρωματοθεραπεία). Όλα τα Αρωματικά φυτά είναι και Φαρμακευτικά. Στα περισσότερα μάλιστα, η φαρμακευτική τους χρήση προηγήθηκε της αρωματικής. Έτσι, στη διεθνή ορολογία αναφέρονται ως Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά (Medicinal and Aromatic Plants, ΜΑP) ενώ στη χώρα μας προηγείται ο όρος «αρωματικά» και αναφέρονται ως Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Ενώ όμως, όλα τα Αρωματικά είναι και Φαρμακευτικά φυτά, μερικά Φαρμακευτικά δεν είναι και Αρωματικά π.χ. βαλσαμόχορτο, δακτυλίτιδα, μπελλαντόννα κ.ά. 

Η στροφή στα ΑΦΦ

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολλή καλή διέξοδο για τους Έλληνες αγρότες. Η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών, και μπορεί να παράγει σε σημαντικές ποσότητες προϊόντα Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών άριστης ποιότητας για την κάλυψη όχι μόνο της εσωτερικής αγοράς αλλά και προπάντων για διείσδυση σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Η καλλιέργεια Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο επένδυσης και επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από νέους καλλιεργητές και καταγράφεται αυξητική τάση της αγοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με καλές προοπτικές ανάπτυξης. Η καλλιέργειά τους για παραγωγή ξηρών δρογών ή αιθερίων ελαίων, τα οποία είναι προϊόντα που δεν έχουν ανάγκη άμεσης διάθεσης, μπορεί να γίνει και στις πιο απομακρυσμένες από τις αγορές, περιοχές.

Θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι σήμερα που οι χημικές ουσίες αντικαθίστανται από τις φυσικές, που ανθεί η αρωματοθεραπεία και ο αρωματοτουρισμός, είναι ευκαιρία μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ για την ποικιλομορφία και τη βιοποικιλότητα, ίσως η τελευταία, για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού και στην χώρα μας. Για να καταλάβουμε το πόσο πίσω είμαστε από άλλες χώρες, στην καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, ακόμη και από τους «φτωχούς» γείτονές μας, αξίζει να αναφέρουμε το παρακάτω γεγονός. Το πιο εμπορικό είδος ρίγανης το Oregano vulgare ssp. hirtum), είναι γνωστό διεθνώς ως Ελληνική ρίγανη (Greek oregano).
Στην αγορά όμως της Ν. Υόρκης το είδος αυτό της ρίγανης πουλιέται ως «Greek oregano produced in Turkey» (Ελληνική ρίγανη που παράχθηκε στην Τουρκία). Ελπίζουμε, με τα μέτρα που δρομολογήθηκαν και δρομολογούνται -αρκεί να μη μείνουν στα χαρτιά- ότι θα αλλάξει η κατάσταση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών στη χώρα μας και δεν θα δούμε να γίνεται το ίδιο και με άλλα αυτοφυή και ενδημικά ΑΦΦ της χώρας μας. 

Η αγορά των ΑΦΦ σε διεθνές επίπεδο

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτικά είδη αποτελούσαν από τα αρχαία χρόνια αντικείμενο εμπορίου με μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της χρήσης των προϊόντων των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων. Ο τζίρος της διεθνούς αγοράς Αρωματικών-Φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ και η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μικρή συμμετοχή σ’ αυτή την “πίτα”. Το 2010 η παγκόσμια αγορά φυσικών καλλυντικών ήταν περίπου 14 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως. Από αυτά μόνο 25% είχαν πιστοποιηθεί ως φυσικά, ενώ το 75% ήταν «εμπνευσμένα από την φύση». Στις ΗΠΑ η αγορά των φυσικών καλλυντικών είναι 3 δισ. ευρώ (δηλαδή το 8% των καλλυντικών), στην Ευρώπη 2 δισ. ευρώ και στην Ασία 8,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ως η μεγαλύτερη αγορά Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στον κόσμο, από άποψη οργανωμένης εμπορικής δομής. Η Κίνα και η Ινδία, εκτιμώνται ως οι μεγαλύτερες αγορές, από άποψη ποσότητας παραγωγής αλλά σημαντικό μέρος του εμπορίου τους είναι άτυπο και μη εμπορευματοποιημένο.

Τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, διαρθρώνονται ως εξής:

Η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επίσημα διακινούμενων Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, εκτιμάται σε 1,1 δις. ευρώ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των προϊόντων Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών και των διαιτητικών συμπληρωμάτων ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Επίσης η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας ακατέργαστων Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών και οι εισαγωγές αυτές εκτιμώνται σε 100.000 τόνους με αξία που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εισαγωγέας της Ε.Ε. κατέχοντας το 38% της αγοράς.
Ακολουθούν η Γαλλία με το 17% και η Ιταλία με το 9%. Οι τρεις αυτές χώρες είναι και οι κύριοι μεταποιητές Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε. εκτός από μεγάλος εισαγωγέας είναι και σημαντικός παραγωγός Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών με κύριες χώρες παραγωγής τη Γαλλία και την Ισπανία, που κατέχουν το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής και ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία. Εκτός από την παραγωγή και εμπορία ακατέργαστων Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών σημαντικός είναι ο ρόλος της Ε.Ε. στην παραγωγή και εμπορία φυτικών αποσταγμάτων (αιθέριων ελαίων). Εκτιμάται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ και ότι περισσότερο από 30% της αξίας των πωλήσεών τους προέρχεται από εξαγωγές σε τρίτες χώρες. 

Η αγορά ΑΦΦ σε εθνικό επίπεδο

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στη ΕΕ αλλά και διεθνώς. Στη χώρα μας τι γίνεται; Η χώρα μας λοιπόν με την πλουσιότερη χλωρίδα ΑΦΦ, γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, που φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2.944 είναι ενδημικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, δεν αξιοποιεί ούτε τα 30, δηλαδή ούτε το 1% των ενδημικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών μας φυτών ενώ περισσότερα από 200 από αυτά παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και μάλιστα τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, σχεδόν «αγνοείται» από τον χάρτη των χωρών της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται παραγωγικά σε αυτόν τον τομέα.

Πρώτη χώρα εξαγωγής φαρμακευτικών φυτών αναφέρεται η Γερμανία, δεύτερη η Βουλγαρία, τρίτη η Αλβανία, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις «κλέβει» τον δικό μας πλούτο – έχουμε και βιοπειρατεία. Η καλλιεργούμενη έκταση με ΑΦΦ παρουσιάζει διαχρονικά σκαμπανεβάσματα, από τα 40.000 στρ του 1981 βρίσκεται στα 18-20.000 στις μέρες μας. Οι παραγόμενες ποσότητες βρίσκονται περίπου στους 3.000 τόνους
Πραγματοποιούμε εξαγωγές 2.500 τόνων αξίας 5 000.000 ευρώ αλλά εισάγουμε 5.000 τόνους αξίας 9.000.000 ευρώ. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης , μετά τα όσα παραπάνω αναφέραμε, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς ΑΦΦ παραμένει 5 φορές μικρότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ελένη Μαλούπα, διευθυντικό στέλεχος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Βόρεια Ελλάδα «Οι καλλιέργειες Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του ορεινού όγκου που διαθέτει η χώρα μας»

«Η υψηλή ανταγωνιστικότητα οφείλεται στο ότι τα ελληνικά ΑΦΦ έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια»

Στο σημείο αυτό αξίζει να σας μεταφέρω τις απόψεις της κ. Μαλούπα που διατυπώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα. Η Δρ. Ελένη Μαλούπα είναι διευθυντικό στέλεχος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Βόρεια Ελλάδα και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ανάδειξη, τη στήριξη, τη σωστή αξιοποίηση και την προώθηση των ελληνικών ΑΦΦ, αυτού του σημαντικού συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, και είναι γεγονός ότι γνώρισε μεγάλη επιτυχία η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το εργαστήριο του οποίου είναι υπεύθυνη, με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αντίστοιχη ημερίδα να θυμίσω έγινε και στην Κομοτηνή.

Επισημαίνει λοιπόν η κ. Μαλούπα: «Μπορεί τα τελευταία χρόνια και ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ψάχνουμε για εναλλακτικές και προσοδοφόρες λύσεις και αυτό εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν νέοι καλλιεργητές όμως ο τομέας δεν είναι εύκολος και ούτε πρέπει να τον προσεγγίζουμε κυρίως λογιστικά με την αγαπημένη μας πράξη, τον πολλαπλασιασμό. Έχει προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι καλλιέργειες Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του ορεινού όγκου που διαθέτει η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι καταγράφονται τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης των συγκεκριμένων καλλιεργειών, στη χώρα μας, αντικείμενο το οποίο μπορεί να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα καλό εισόδημα σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει σε σημαντική ποσότητα πρώτη ύλη, δεν παράγουμε αρκετά.

Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο sideritis scardica, το τσάϊ του βουνού, και συγκεκριμένα η ποικιλία που βρίσκεται στον Όλυμπο, βοηθά στην παρασκευή φαρμάκου για τη θεραπεία του αλτσχάιμερ. Ζήτησαν, για τις έρευνές τους, να αγοράσουν μια συγκεκριμένη ποσότητα από τους Έλληνες παραγωγούς και με το ζόρι συγκεντρώθηκε η μισή. Φαντάζεστε τα οφέλη που θα είχαμε ως χώρα και οι παραγωγοί καθένας ξεχωριστά, εάν είχαμε κανονική παραγωγή και οργανωμένα διαπραγματευόμασταν την τιμή πώλησης;».

Ένα άλλο παράδειγμα που ανέφερε η κ. Μαλούπα αφορούσε μια σουηδική τσιχλοβιομηχανία που ζήτησε από παραγωγό της Κρήτης να της διαθέσει ποσότητες δίκταμου για τον χρησιμοποιήσει στις μαστίχες της, με το ίδιο αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, αναζητούν πρώτη ύλη στη χώρα μας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν τις ποσότητες που χρειάζονται. Ζητούν πρώτη ύλη από τη χώρα μας γιατί γνωρίζουν ότι τα δικά μας ΑΦΦ είναι πλουσιότερα σε αιθέρια έλαια και μάλιστα άριστης ποιότητας.

Πρέπει όμως εδώ να αναφέρουμε και ορισμένα παρατράγουδα ότι, ενώ αρχικά το δείγμα που λαμβάνουν από τους παραγωγούς είναι άριστης ποιότητας και κλείνουν τη «δουλειά», στη συνέχεια παραλαμβάνουν κυριολεκτικά κάτι εντελώς διαφορετικό, γεγονός που έχει οδηγήσει στο να υπάρχει ρήγμα στην εμπιστοσύνη των δύο πλευρών και έτσι να στρέφονται στο εξωτερικό, έστω για υποδεέστερης ποιότητας πρώτη ύλη. Αντίστοιχα παρατράγουδα όμως έχουμε και από εμπορικές συμπεριφορές με ασυνέπεια σε συμφωνημένες τιμές και πληρωμές.

Είναι πολύ σημαντικό στις συνεργασίες μας να είμαστε ειλικρινείς και συνεπείς, να παράγουμε σωστά την πρώτη ύλη και να διατηρούμε την άριστη ποιότητα του προϊόντος μας, ώστε να μπορούμε να πετυχαίνουμε καλές τιμές και συγχρόνως, όχι μόνο να βάζουμε τα θεμέλια μιας υγιούς συνεργασίας αλλά και να διευρύνουμε τους ορίζοντες. Η υψηλή ανταγωνιστικότητα οφείλεται στο ότι τα ελληνικά ΑΦΦ έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, πχ η ρίγανη στη Κρήτη περιέχει 8,2% αιθέρια, ενώ αλλού λιγότερο από 0,1%. Τα ελληνικά ΑΦΦ έχουν υψηλότερες τιμές βιολογικώς δραστικών μορίων.

Η βιολογική καλλιέργεια των ΑΦΦ έχει σαφή πλεονεκτήματα τόσο για τον παραγωγό – μεταποιητή, διότι του εξασφαλίζει ένα ισχυρό συμπληρωματικό εισόδημα σε περίοδο κρίσης, όσο και για τον καταναλωτή, γιατί αγοράζει ένα ποιοτικό προϊόν απαλλαγμένο από υπολείμματα χημικών και το οποίο βέβαια έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή ενός κιλού της ξηράς δρόγης ρίγανης μπορεί να κυμανθεί στα 2 ευρώ η συμβατική ενώ η αντίστοιχη τιμή για την βιολογική μπορεί να φτάσει και τα 6, 5 ευρώ. Εκτιμάται ότι το μέγεθος της αγοράς φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας από έτος σε έτος ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15-20%.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των ΑΦΦ τόσο του πρωτογενή τομέα όσο και του τομέα της μεταποίησης είναι πολύ μεγάλο καθώς υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα γεωργικά προϊόντα, καθώς μπορεί το ίδιο προϊόν να διατίθεται σε τρεις διαφορετικές αγορές, νωπό, αποξηραμένο και ως αιθέρια έλαια-εκχυλίσματα. Η υστέρηση που εμφανίζεται στον τομέα αυτό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδέεται και με την απουσία κεντρικού σχεδιασμού, η ύπαρξη του οποίου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη διάχυση της γνώσης προς τους καλλιεργητές αλλά και την οργανωμένη προβολή εντός και εκτός συνόρων. 

Χρήσεις και ιδιότητες Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτικών ειδών

Τα ΑΦΦ χρησιμοποιούνται για θεραπευτική χρήση, αφεψήματα, αρωματοθεραπεία, γαστρονομία, αιθέρια έλαια, βελτίωση της γεύσης, βιομηχανία τροφίμων, βιομηχανία φαρμάκων, εντομοαπωθητικά, βιομηχανία καλλυντικών, αρωματοποιία, ποτοποιία, ζαχαροπλαστική, είναι άριστα μελισσοτροφικά και στη διακόσμηση.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες και με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βόρειο Αμερική, διαπιστώνεται συνεχής αύξηση στη ζήτηση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως φάρμακα και καλλυντικά, αλλά και λοιπά προϊόντα, που περιέχουν φυσικά συστατικά, κυρίως φυτικής προέλευσης.

Σήμερα, κατηγορίες διάφορων καταναλωτικών προϊόντων βασισμένων σε φυσικά προϊόντα, κυκλοφορούν ευρέως και ανάλογα με τους περιορισμούς ή τις ανοχές των εθνικών νομοθεσιών μπορεί να εμφανίζονται με διάφορες ονομασίες, οι οποίες είναι:

1. Διατροφικά φαρμακευτικά: Καλύπτουν ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής, που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά εκχυλίσματα φυτικής και ζωικής προέλευσης.

2.  Διαιτητικά συμπληρώματα: Και αυτά καλύπτουν ευρύ φάσμα συμπληρωμάτων διατροφής, τόσο φυτικής, όσο και ζωικής προέλευσης, Θεωρούνται από τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα της μη συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγοράς.

3. Βοτανικά φάρμακα (herbal remedies): Αναφέρονται σε βασικούς τύπους σκευασμάτων παραγόμενους από παραδοσιακούς φυτοθεραπευτές και συνήθως διατίθενται στη μορφή της κάψουλας, χαπιού ή τονωτικού υγρού.

4.  Βοτανικά τσάγια και ροφήματα (herbal teas and infusions): Είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία χρήσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Δεν θεωρείται κατηγορία φαρμακευτικών προϊόντων και συνήθως δεν απαιτείται έγκριση για την εμπορική κυκλοφορία τους, εκτός από τις περιπτώσεις που επισημαίνονται τέτοιες ιδιότητες.

5.  Φυτικά φάρμακα (phytomedicines): Είναι φυτικής βάσης φαρμακευτικά προϊόντα με προσδιορισμένη χημική σύσταση και αποδεδειγμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Διατίθενται συνήθως με συνταγή. Εκτιμάται ότι το 18% των 150 περισσότερο συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει φυτική προέλευση.

6.  Αρωματοθεραπευτικά έλαια (aromatherapy oils): Είναι αιθέρια έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται περισσότερο για θεραπευτικούς λόγους, παρά στη βιομηχανία της αρωματοποιίας. Πολλά Αρωματικά και Θεραπευτικά φυτά αποστάζονται και χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία. Σημειώνεται ότι δεν είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός μεταξύ Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, αφού πολλά φυτά χρησιμοποιούνται τόσο στην αρωματοποιία όσο και στη φαρμακοποιία.

7.  Εντομοαπωθητικά: Ειδικά για τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα, έχουν προχωρήσει αρκετά οι σχετικές έρευνες με πολύ καλά αποτελέσματα για την παραγωγή αποτελεσματικών σκευασμάτων με απόλυτα ασφαλή χρήση.

8.  Πρόσθετα ζωοτρ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.