Περι των υποψηφιων celebrities

Της Έκδοσης

42 υποψήφιοι όσο να πεις είναι πολλοί. Πόσο μάλλον όταν αυτοί απευθύνονται και ζητούν σταυρό από το σύνολο της επικράτειας και όχι μόνο σε κάποια εκλογική περιφέρεια. Εξ ου και βλέπουμε αυτή την ολοένα και μεγαλύτερη τάση των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια τους για τις ευρωεκλογές πρόσωπα που λόγω επαγγέλματος έχουν κερδίσει μια κάποια πανελλαδική αναγνωσιμότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτά τα ίδια τα πρόσωπα έχουν να μας πουν κάτι για την Ευρώπη, αν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της, τις διαδικασίες που ακολουθεί, ή τον ρόλο που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε αυτό το οικοδόμημα.

Δυστυχώς αυτή η επιλογή των celebrities δείχνει την ανωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα κόμματα τη διαδικασία των ευρωεκλογών. Μας λένε συχνά πυκνά για τη σημασία της ένταξης και παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ για τη σπουδαιότητας της συμμετοχής και τα οφέλη σε αυτό το οικοδόμημα. Όμως όταν είναι να πάρουν και αυτά σοβαρά το ρόλο τους για να μας προτείνουν υποψηφίους που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αυτές, μάλλον σκέφτονται ευκαιριακά προς άγρα ψήφος.

Υποκριτικά λοιπόν προσπαθούν να μας πείσουν πως οι ευρωεκλογές δεν είναι «εκλογές δεύτερης κατηγορίας», αφού έτσι τις αντιμετωπίζουν τα ίδια τα κόμματα.

Κι αν νομίζετε πως αδικούμε τους celebrities υποψηφίους, θα σας καλέσουμε να ανατρέξετε σε πρόσφατα παραδείγματα Ελλήνων ευρωβουλευτών και να εξετάσετε το έργο τους στην ευρωβουλή. Τότε νομίζουμε πως κάπως θα μας δικαιολογήσετε.

Κι αν τα «καλά τα κόμματα μας», που λέει το τραγούδι, επιδεικνύουν τόσο ανωριμότητα, μάλλον ως πρόκληση πρέπει να το δουν οι ψηφοφόροι να επιδείξουν εκείνη την ωριμότητα και στην ετυμηγορία τους να στείλουν στην ευρωβουλή υποψηφίους που μπορεί να μην είναι τόσο προβεβλημένοι αλλά έχουν εκείνη την επάρκεια ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. Τέτοιοι υπάρχουν σε όλα τα ψηφοδέλτια που έχουμε δει έως τώρα.

Θα επιδείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα οι ψηφοφόροι ή θα μας φταίνε μετά πάλι όλα;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.