Η Ομικρον και τα ξενοδοχεια

Της έκδοσης

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας και δη σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς δεν αποτελεί παράδειγμα μόνο της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη βλέπουν τις κρατήσεις τους να κινούνται ακόμα και σε ποσοστά 20-30% σε σχέση με τα προ κορωνοϊού έτη, τα χρέη να σωρεύονται και τις απολύσεις προσωπικού να αποτελούν αναγκαία επιλογή για την βιωσιμοτητά τους, ενώ η ελληνική περιφέρεια όπου η λειτουργία των ξενοδοχείων δεν βασίζεται καθαρά στην τουριστική κίνηση προς το παρών, όπως μας λέει και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργος Χρυσοχοΐδης σε σημερινό ρεπορτάζ, ακόμα ισορροπεί.

Το πλήγμα του κορωνοϊού στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν αποτελεί ελληνικό «παράδειγμα» καθώς συνολικά τα Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, ακόμα και σε πρωτεύουσες των πλέον δημοφιλών χωρών, είδαν τις επιδόσεις τους να μειώνονται κατά 40%, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Αντίθετη ωστόσο εικόνα, σύμφωνα με το τουριστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Skift, παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία στην Κίνα και στις ΗΠΑ όπου τόσο κατά την εορταστική περίοδο όσο και τώρα κατάφεραν να καταγράψουν εντυπωσιακά κέρδη στις ξενοδοχειακές τους βιομηχανίες.

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή στην Ευρώπη σύμφωνα με τους αναλυτές η μετάλλαξη Όμικρον που «χτύπησε» σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, την ώρα που η αγορά είχε εξομαλυνθεί μετά και την άρση της πλειοψηφία των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου δεν αποκλείεται η Όμικρον να επιφέρει αλλαγές και στις «ακμάζουσες» αυτή τη στιγμή αγορές, αν και όπως επισημαίνεται οι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο — ειδικά για τα ξενοδοχεία των ΗΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.