Η ευθυνη της δημοσιογραφιας

Μια οφειλόμενη συγνώμη

Το να κατέχεις και διαχειρίζεσαι δημόσιο βήμα και λόγο είναι ευχή και κατάρα συνάμα. «Ευχή» γιατί δίνεται η δυνατότητα να μπεις στα σπίτια και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη χιλιάδων αναγνωστών, ακροατών, τηλεθεατών κ.ο.κ. και να μάθεις με τον καλό ή τον άσχημο τρόπο ότι πλέον φέρεις την ευθύνη της καλύτερης δυνατής ενημέρωσής τους για ό,τι συμβαίνει και όπου αυτό συμβαίνει. Και πιστέψτε μας συμβαίνει κάτι κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας που περνά. Ευχή γιατί μαθαίνεις από την αρχή και από τα πρώτα βήματα καθενός εξ ημών που επέλεξαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου ότι αυτός ο δημόσιος χώρος που «διαχειρίζεσαι» δεν είναι δικός σου, αλλά πρώτα και κύρια ανήκει σε όλους όσους δεν χαίρουν αυτής της δυνατότητας, σε όσους αδυνατούν αλλά ακόμα και σε όσους φοβούνται. Ευχή γιατί αναγκάζεσαι επίσης να μάθεις από την αρχή την ευθύνη που αυτή η διαχείριση συνεπάγεται, η μη ορθή χρήση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε λάθη ολέθρια και κυρίως να προκαλέσει κάθε είδους κακό. Γι’ αυτό άλλωστε η «προίκα» του δημοσιογράφου είναι η πένα του και το όνομά του με το οποίο εκτίθεται και οφείλει να εκτίθεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Η ευθύνη όμως αυτή συνεπάγεται και τεράστιες δυσκολίες, τις οποίες ουδείς εκτός των ίδιων των συνεπών επαγγελματιών, για όσους ζουν και βιοπορίζονται από αυτό το επάγγελμα, δεν μπορεί να κατανοήσει. Για τις αμέτρητες ώρες δουλειάς, για την ακατόρθωτη, όσο και αν προσπαθήσει κανείς, προσπάθεια να είσαι παντού πάντα, για την ανάγκη της διασταύρωσης κάθε πληροφορίας σήμερα πλέον από πολλαπλές πηγές και μάλιστα σε χρόνο «ντε τε», γιατί αυτό απαιτούν οι καιροί – επίσης ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα την εποχή της αποποίησης ευθυνών, γεγονός που μπορούμε να μαρτυρήσουμε και στο πρόσφατο παράδειγμα των μετώπων πυρκαγιάς που οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έδιναν αντικρουόμενες μεταξύ τους πληροφορίες– ,  για την ανάγκη της διατήρησης της ψυχραιμίας σου απέναντι σε ό,τι κληθείς να διαχειριστείς και μεταδόσεις, για την αδήριτη ανάγκη να αλλάζεις εσύ και ο τρόπος δουλειάς σου σχεδόν κάθε ημέρα, γιατί αυτό επιβάλλουν οι εξελίξεις της τεχνολογίας, τα εργαλεία και κυρίως οι απαιτήσεις του κόσμου που σε παρακολουθεί, μα κυρίως για την τεράστια ευθύνη να είσαι αλάνθαστος γιατί αυτό οφείλεις σε όλους όσους απευθύνονται σε σένα και σε εμπιστεύονται για την ενημέρωσή σου.

Και ναι σαφώς, άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε – φοβάμαι άλλωστε την ημέρα που η ενημέρωση θα γίνεται από μηχανές – ωστόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση ενός θέματος που αφορά σε ανθρώπινη ζωή τα λάθη αυτά κρίνονται αδικαιολόγητα.

Υπό τις σκέψεις αυτές εκ μέρους του «ΠτΘ» και εντύπως, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, οφείλουμε να απευθύνουμε την ταπεινή μας συγνώμη  πρώτα και κύρια προς την οικογένεια του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Βασίλη Λούρμπα για την αναμετάδοση της είδησης που αφορούσε στην κατάσταση της υγείας του. Ενός ανθρώπου που άλλωστε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φορές από τις θέσεις ευθύνης που υπηρετεί έχει κληθεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε ως ομάδα και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσει.

Ακολούθως η συγνώμη απευθύνεται και προς το αναγνωστικό μας κοινό, που επί 34 χρόνια αδιαλείπτως μας στηρίζει επιλέγοντας τον «ΠτΘ» και τους ανθρώπους του για την ενημέρωσή του. Τα 34 άλλωστε αυτά χρόνια συνεχούς πορείας θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλονται στα όσα διαχρονικά, όλοι όσοι κατά καιρούς συνέθεταν και συνθέτουν τον «ΠτΘ» έχουν αποδείξει, κρινόμενοι πάντα από το αναγνωστικό κοινό.

Κλείνοντας, βασική αρχή του «ΠτΘ» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως και σήμερα, είναι πως «εν αρχή ην ο άνθρωπος». Και ανάμεσα σε αυτούς, αν και ένας αριθμός Ελλήνων πολιτών διαφωνεί ως προς αυτό, είναι και οι δημοσιογράφοι. Στην λογική αυτή λοιπόν ουδέποτε ο «ΠτΘ» δεν έχει επιτεθεί ούτε θα επιτεθεί προς οποιονδήποτε συνάδελφο καταφέρνει να υπηρετεί με επαγγελματισμό και ευθύνη τον ρόλο του. Αρχή που αν τηρούνταν καθολικά από το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας, περιφερειακά και εθνικής εμβέλειας, ο χώρος αυτός θα ήταν σίγουρα καλύτερος. Άλλωστε η αξία και το ήθος καθενός μετριέται πάντα στα δύσκολα και κυρίως στον σεβασμό στους άλλους, την κατανόηση του λάθους και το θάρρος της συγνώμης, όπου αυτή συνεχίζει σήμερα να έχει κάποια αξία.

Νατάσσα Βαφειάδου

Εκδότρια – Δημοσιογράφος του «ΠτΘ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.