Οι διοικησεις φευγουνε, αλλα οι αναδασμοι μενουν

Της Έκδοσης

Μια ανταλλαγή κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει στην Ξάνθη, για το θέμα του αναδασμού του Ερασμίου, και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτός, δηλαδή αν ήταν έτοιμος να ολοκληρωθεί ή αν υπάρχουν ακόμα διαδικασίες που απομένουν, μεταξύ του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Κουρτίδη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης (και υποψηφίου με τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη) κ. Στέλιου Μωραΐτη, με τον κ. Τοψίδη τελικά να παρεμβαίνει και αυτός, ζητώντας από τον κ. Κουρτίδη να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο (του Περιφερειακού Συμβουλίου) και όχι των αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

Αναμένουμε λοιπόν τι θα συμβεί στο μέλλον, όμως όλη αυτή η αντιπαράθεση, μας θύμισε τους στοιχειωμένους αναδασμούς της Ροδόπης, που προς το παρόν δεν φαίνεται να πηγαίνουν πουθενά.

Μιλάμε για τον αναδασμό του αγροκτήματος Γρατινής, Θρυλορίου, Ανθοχωρίου Καλλιθέας, ο οποίο βολοδέρνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια, χωρίς όμως ακόμα να έχουμε δει αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι μελέτες, Α και Β φάσης, εγγράφονται κάθε χρόνο στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, και κάθε χρόνο μεταφέρονται στο επόμενο, χωρίς όμως να βλέπουμε, τουλάχιστον φαινομενικά, πρόοδο (η πρώτη εγγραφή ήταν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2012, και από τότε ο ένας τουλάχιστον εκ των μελετητών που είχαν αναλάβει την μελέτη, έχει συνταξιοδοτηθεί).

Όλη αυτή η ιστορία διανύει πλέον την τέταρτη διοίκησή της, μιας και ξεκίνησε επί Άρη Γιαννακίδη, συνέχισε με τον Γιώργο Παυλίδη, τον Χρήστο Μέτιο και τώρα πέφτει στα χέρια της διοίκησης Τοψίδη.

Σίγουρα οι αναδασμοί, δεν τελειώνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό είναι δεδομένο. Όμως αν δεν ξεκινήσουμε, δεν πρόκειται και να τελειώσουμε ποτέ, όπως αποδεικνύει και η ιστορία του Ερασμίου, όπου το πρόβλημα δεν είναι αν έχει προχωρήσει, αλλά πόσα απομένουν ακόμα να γίνουν, μια φάση στην οποία θα ήμασταν χαρούμενοι να ήμασταν αυτή τη στιγμή.

Για να μην πούμε για όλους τους αναδασμούς που πρέπει να προχωρήσουν σε όλη τη Ροδόπη, όπου υστερούμε σημαντικά, και δυστυχώς μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα, όσο και αν ομνύουμε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.