Η δολοφονια του εξαχρονου στην Κομοτηνη

Η Κρατική φροντίδα

Έγινε κεντρική είδηση το θλιβερό αυτό περιστατικό που συνέβη στην ακριτική Ροδόπη. Το άτυχο παιδί κατοικούσε σε έναν οικισμό στα βορειοανατολικά της πόλης, παραγκούπολη με συνθήκες άθλιες. Υπάρχει μια κεντρική δημοτική βρύση από όπου προμηθεύονται νερό, δεν υπάρχουν τουαλέτες και καμία υποδομή. Η κατάσταση αυτή υπάρχει πολλές δεκάδες χρόνια και υπάρχουν λόγοι για την εγκατάλειψη. Οι κάτοικοι του ζουν με τα επιδόματα πρόνοιας, αναπηρίας και πολυτέκνων. Είναι μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία τους αλλά δεν τους δέχονται στα μουσουλμανικά νεκροταφεία και ο δήμος τους έκανε ξεχωριστά. Ο αναλφαβητισμός αλλά και ο αλκοολισμός και οι αρρώστιες είναι σε πρώτη διάταξη.
 
Οι κοινωνικές υπηρεσίες Ελλάδας και Ευρώπης εντόπισαν την κατάσταση και πριν είκοσι χρόνια έφθασε στην περιοχή κονδύλιο ευρωπαϊκό για ανέγερση νέου οικισμού και μετεγκατάσταση. Βρέθηκε χώρος, βορειότερα, ξεκίνησε η απαλλοτρίωση και οι μελέτες. Γειτονικοί οικισμοί δεν τους ήθελαν και με πολιτική παρέμβαση και δικαιολογία ότι ο υπό απαλλοτρίωση χώρος είναι υψηλής παραγωγικότητας σταμάτησε κάθε ενέργεια.
 
Τότε εμφανίστηκαν και επιτήδειοι κουλτουριάρηδες οι οποίοι πρότειναν να μην συγκεντρωθούν όλοι σε έναν οικισμό και έτσι συνεχιστεί η γκετοποίηση τους αλλά να τους δοθούν προσωπικά δάνεια για να κάνουν σπίτια μέσα στον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό και να απορροφηθούν.
 
Τότε άρχισε το πανηγύρι των επιτήδειων. Τους έκαναν συμπληρωματική φορολογική δήλωση προηγούμενου έτους όπου δεν δήλωσαν έσοδα 25-30.000 ευρώ. Η εφορία δεχόταν τη δήλωση, έδινε βεβαίωση δηλωθέντος εισοδήματος και έβαζε προσθετό φόρο και πρόστιμο που ποτέ δεν πληρώθηκε.
 
Με τη δήλωση αυτή και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης έπαιρναν δάνειο 60.000 έως 70.000 ευρώ για αγορά σπιτιού ή κατασκευή νέου. Δεν ζητήθηκε η προσκόμιση κανενός συμβολαίου ή άδειας οικοδομής.
 
Τα δάνεια αυτά αρνήθηκαν οι διευθυντές των ντόπιων τραπεζών να τα χορηγούν και οι ενδιαφερόμενοι και οι αντιπρόσωποι τους τα έπαιρναν από περιφερειακό υποκατάστημα τράπεζας κωμόπολης της Καβάλας. Οι ενδιαφερόμενοι από τα 70.000 έπαιρναν τα 30.000 και τα υπόλοιπα οι επιτήδειοι.
 
Πριν 10 περίπου χρόνια, το τότε ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο στο υποκατάστημα της τράπεζας, κατέσχεσε τους σκληρούς δίσκους, επενέβη εισαγγελέας και άρχισε ανάκριση. Εδώ και μια δεκαετία δεν παραπέμφθηκε κανένας και τα εκατό περίπου δάνεια που εγκρίθηκαν, εξαφανίστηκαν. Κανένα σπίτι ούτε αγοράστηκε ούτε κατασκευάστηκε. Οι άθλιες συνθήκες του οικισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και εκεί μεγαλώνουν και τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού που αναπτύσσουν μια μεγάλη εγκληματικότητα. Εκεί ζούσε και το άτυχο παιδί που δολοφονήθηκε.
 
Από ό,τι έχω αντιληφθεί, έχουν εφαρμοστεί πέντε προγράμματα στον οικισμό αυτό που λεγόταν «επαγγελματική κατάρτιση μειονεκτούντων ομάδων». Τα δύο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τα τρία επί Ν.Δ. Το πρώτο άρχισε το 1988 και είχε χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
 
Σε όλο τον οικισμό δεν υπάρχει ούτε ένα επαγγελματίας και προβληματίζομαι, γιατί η Ευρώπη που τα χρηματοδότησε κάνει έλεγχο.
 
Και τα εκατομμύρια, λοιπόν, τη μετεγκατάστασης φαγώθηκαν και τα εκατομμύρια της επαγγελματικής κατάρτισης εξαφανίστηκαν και οι ανακριτές ακόμα ψάχνουν.
 
Η Ευρώπη λοιπόν φρόντισε, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση προγραμμάτισε και τα λαμόγια θησαύρισαν ατιμώρητα.
 
Στο άλλο έγκλημα θα τους ξαναθυμηθούν!   
 

*Ο Σταύρος Παπαναστασίου είναι συνταξιούχος οδοντίατρος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.