Η αλαζονεια της εξουσιας

Μέγιστα τα διδάγματα που εισπράττει κάποιος ερχόμενος σε επαφή με τα θεατρικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Όλα αυτά με αφορμή την παράσταση του έργου του Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη» που είχαμε την τύχη επί τριήμερον να παρακολουθήσουμε στον νομό μας και το οποίο είναι κλασική, διαχρονική δηλαδή σπουδή του φαινομένου της εξουσίας.

Ο Φιλόγονος, ο βασιλιάς του έργου πατά επί πτωμάτων για να αναλάβει την εξουσία, αυτό όμως αντί να τον ικανοποιεί και να τον ηρεμήσει, του οξύνει τα χαμερπή ένστικτα που θα του διασφαλίσουν την παραμονή του στην βασιλεία, σκοτώνοντας ουσιαστικά την ίδια του την κόρη, αν και φιλόγονος, φίλος δηλαδή της συνέχειας δια του γένους..

Φυσικά είναι άγνωστο αν οι πολιτικοί μας παρακολουθούν θέατρο κι αν μπήκαν στον κόπο να συλλογιστούν για το δικό τους μοντέλο εξουσίας που εφαρμόζουν και το οποίο φυσικά για τους απ’ έξω φαντάζει το ίδιο απόμακρο και ίδια φίλαυτο με του Φιλόγονου.

Φιλόγονοι οφείλοντας να είναι εξ επιλογής οι πολιτικοί μας, μοιάζει η δίνη της εξουσίας, η αίγλη της κι η δύναμή της να τους έχει παραζαλίσει.

Πώς αλλιώς θα’ ταν τόσο μακριά από πραγματικά προβλήματα της ζωής, μοιάζοντας να ζουν σε ροζ σύννεφο; Πώς αλλιώς ό,τι τους έθρεψε κι ό,τι τους ανέδειξε, τον πολύ κόσμο, τον λαό, τους φίλους, τους οπαδούς θα τους κρατούσαν μακριά τους;

Τον Φιλόγονο στο τέλος τον θανατώνει ο χορός, ήτοι ο λαός, μόνον που φαίνεται ότι αυτή η διάσταση της πραγματικής ζωής μαζί με τις άλλες τους διαφεύγει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.