Εργα ανωριμοτητας και αδυναμιας

Της έκδοσης

Έργα προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρόταση για την αναθεώρηση των έργων του που θα κατατεθεί στην ΕΕ, καθώς κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται πλέον στις προϋποθέσεις που υπήρχαν όταν υποβλήθηκε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Υποψιαζόμαστε πως το πιθανότερο είναι το θέμα του χρονοδιαγράμματος, μιας και η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, δείχνει ότι η αδυναμία ωρίμανσης και ολοκλήρωσης έργων σε αυτή τη χώρα, είναι ενδημική.

Δεν χρειάζεται άλλωστε να πάμε πολύ μακριά. Στην Περιφέρειά μας, στα περίφημα ΣΒΑΑ, υπάρχει πρόταση Δήμου η οποία είχε ξεκινήσει από το Πράσινο ταμείο, μετά με μερικές προσαρμογές εντάχθηκαν στα προηγούμενα ΣΒΑΑ, και με μερικές προσαρμογές πάλι, θα συνεχιστεί στα τρέχοντα ΣΒΑΑ.

Το πρόβλημα βέβαια, είναι πολλαπλό, και ενώ εν μέρει οφείλεται και στην υποστελέχωση, κυρίως εντοπίζονται δύο παράγοντες: αφενός τα έργα έχουν πολύ στενές απαιτήσεις λόγω των κανόνων της χρηματοδότησης, αφετέρου λόγω αυτής της στενότητας, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά, χωρίς να γίνουν παράλληλες παρεμβάσεις με ιδίους πόρους των Δήμων, οι οποίοι όμως, τα χρόνια των μνημονίων και μετά από αυτά, δεν υπάρχουν.

Φυσικά σε αυτές τις διαδικασίες, υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παραδοξότητες, που δημιουργούν καθυστερήσεις και στη διαδικασία: τα προαναφερθέντα ΣΒΑΑ, στα οποία κατατέθηκε πρόταση από το Δήμο Κομοτηνής και άλλους 5 της ΑΜΘ, τα ποσά είναι ονοματισμένα, δηλαδή ο κάθε δήμος έχει συγκεκριμένο ποσό που θα πάρει.

Όμως μέσα στην πρόσκληση της Περιφέρειας, προβλέπεται βαθμολόγηση των προτάσεων, άγνωστο γιατί, κάτι το οποίο φυσικά θα απαιτήσει χρόνο. Βάλτε μέσα σε αυτά ότι σταματά το σύμπαν όταν έχουμε εκλογές, ενώ συνεχίζει η δυσλειτουργία αν υπάρχει αλλαγή διοίκησης, φαίνεται πως τα 800 εκ. ευρώ που απεντάσσονται, είναι και λίγα, και η απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει πολύ στενά περιθώρια, μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη από όσο περιμένουμε.

Όλα αυτά τα προβλήματα όμως, έχουν μια κοινή πηγή: την έλλειψη ιδίων πόρων, που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ελευθερία στην πραγματοποίηση, και την ωρίμανση έργων. Από την άλλη, όταν έχεις ένα έργο που διασχίζει τρείς προγραμματικές περιόδους, δεν θα αναγκαστείς να δημιουργήσεις κάποιο νέο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.