Ερχεται εξορυξη αντιμονιου στη Ροδοπη;

Της έκδοσης

Την Ροδόπη, και τον αντιμονίτη που έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Καλλυντηρίου, φαίνεται να αφορούν τα σχέδια για διαγωνισμούς κοιτασμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που προχωρούν στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της ΕΕ ώστε να καταστεί η Ευρώπη αυτάρκης στην παραγωγή κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών, σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συνέδριο RawMat 2023, η χώρα μας θα προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες δράσεις με επίκεντρο την έρευνα και στόχο την προσέλκυση επενδυτών και την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, θα διεξαχθούν σταδιακά διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους. Ο πρώτος θα αφορά το αντιμόνιο, ένα κρίσιμο μέταλλο μεγάλης στρατηγικής σπουδαιότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία, το οποίο έχει βαθμό εξάρτησης από εισαγωγές 100%.

Σήμερα κοιτάσματα αντιμονίτη (είναι θειούχο ορυκτό του αντιμονίου) εντοπίζονται στην Κέραμο Χίου και στο Καλλυντήριο Ροδόπης. Επίσης στην περιοχή της Θράκης υπάρχουν ενδείξεις «εμφανίσεων» για σπάνιες γαίες (REE) κυρίως εντός άλλων κοιτασμάτων. Έχουν αναφερθεί σε πανεπιστημιακές έρευνες κοιτασματολογικοί τύποι που περιέχουν κατά τόπους σημαντικές περιεκτικότητες σε βολφράμιο (W), τελλούριο (Te), ρήνιο (Re), μολυβδαίνιο (Μο), γάλλιο (Ga), γερμάνιο (Ge) κ.ά.

Ο αντιμονίτης πυρώνεται στους 500-600°C για να παράγει το οξείδιο του αντιμονίου (Sb2O3), το οποίο με τη σειρά του ανάγεται με τη χρήση λεπτά διαμελισμένου σίδηρου ή άνθρακα.

Αν και  οι ενώσεις του αντιμονίου είναι τοξικές, πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, για ορισμένα φάρμακα γρίπης και κρυολογήματος χρησιμοποιούνται ενώσεις αντιμονίου. Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται ως σημαντικό συστατικό πολλών μεταλλικών κραμάτων με βάση τον μόλυβδο και τον κασσίτερο, στα οποία προσδίδει σκληρότητα και μηχανική αντοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η περιοχή του Καλλυντηρίου έχει προσελκύσει παλιότερα και το ενδιαφέρον των εταιρειών χρυσού, μιας και οι έρευνες του ΙΓΜΕ έχουν δείξει πως ανάμεσα στα άλλα μέταλλα, υπάρχουν και ενδείξεις μεταλλοφορίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.