Ενας «Γλωσσανθος» που συνεχιζει να ανθιζει

Μπορεί να πέρασαν λίγοι μήνες από τότε που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κομοτηνής ο αφιερωματικός τόμος, συμβολικό «αντίδωρο», για τα 45 χρόνια προσφοράς της κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή (π. Κοσμητόρισσας και Καθηγήτριας του ΤΕΦ/ΔΠΘ) στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τη Θράκη, διαπιστώνουμε όμως πως ήδη έγινε γνωστός και χρησιμοποιείται ως βασικό εγχειρίδιο μελέτης από ερευνητές και ερευνήτριες του τομέα της Γλωσσολογίας, και όχι μόνο.

Ο τόμος αυτός, με τίτλο «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή» (εκδ. Ηρόδοτος, 2022), που συνεπιμελήθηκε μια σειρά αξιόλογων μελών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και πρώην συνεργατών της κ. Καμπάκη-Βουγιουκλή, ήτοι η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγήτρια του ΤΕΦ/ΔΠΘ, ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, η κ. Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΦ/ΔΠΘ, και ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, Επίκουρος Καθηγητής επίσης του ΤΕΦ/ΔΠΘ, επιτελεί ήδη έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους. Να «φωτίσει» δηλαδή τα δύσβατα ερευνητικά μονοπάτια των νέων φιλολόγων, επιτρέποντάς τους να «ανθίσουν».

Εξαιτίας της κορυφαίας συμβολικής αλλά και χρηστικής αξίας του τόμου αυτού, που  απέδειξε πως η κ. Καμπάκη κατάφερε όχι μόνο να «ανθίσει» η ίδια, κατά τον κ. Φλιάτουρα, αλλά και να αφήσει πίσω της «πολλά φύλλα και βολβούς», χιλιάδες δηλαδή φιλολόγους στους οποίους καλλιέργησε τις αξίες της ηθικής, του σεβασμού, της πρωτοτυπίας αλλά και του ερευνητικού μόχθου, επιλέχθηκε να διασωθούν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας οι εισηγήσεις των κ. Ζωής Γαβριηλίδου και Ασημάκη Φλιάτουρα. Οι εισηγήσεις αυτές προέρχονται από την εκδήλωση παρουσίασης του τόμου, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη του ΤΕΦ/ΔΠΘ και την Κοσμητεία της ΣΚΑΣ/ΔΠΘ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

Μπορείτε να βρείτε αναρτημένες τις εισηγήσεις εδώ και εδώ καθώς και το αναλυτικό ρεπορτάζ της εκδήλωσης εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.