Ασημακης Φλιατουρας: “Η Πενη ειναι πολυτιμη για την προσφορα της στην επιστημη και στον τοπο”

Ζ. Γαβριηλίδου, Ν. Μαθιουδάκης, Μ. Μητσιάκη, Α. Φλιάτουρας επιστημ. επιμ., «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή», τόμ. πρώτος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα 2022, σ. 349

Αξιότιμη κ. Αντιπρύτανη, Αγαπητή Ζωή,

Αξιότιμε κ. Κοσμήτορα, Αγαπημένοι συνάδελφοι, φίλοι, φοιτητές και παρευρισκόμενοι,

Πολύ σημαντικοί λόγοι ανωτέρας βίας, δυστυχώς, δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ σήμερα στην εκδήλωση της απονομής του τιμητικού τόμου που συνεπιμελήθηκα με τη Ζωή Γαβριηλίδου, τη Μαρία Μητσιάκη και τον Νίκο Μαθιουδάκη για την αγαπημένη μας Πένη. Η Πένη όμως ξέρει πολύ καλά ότι η καρδιά μου, η σκέψη μου και η απέραντη ευγνωμοσύνη μου είναι μαζί της απόψε εκεί. Ο λόγος μου θα είναι σύντομος και περιεκτικός, χωρίς όμως να φείδεται των ενδόμυχων σκέψεών μου και, ίσως και πιο προσωπικός, καθώς τόσο ο πρόλογος του τιμητικού τόμου, όσο και οι προλαλήσαντες/-ασες θα έχουν αναφερθεί λεπτομερώς στο μεγάλο επιστημονικό της έργο. Και το καλό της εξ αποστάσεως παρέμβασής μου είναι ότι δεν θα είναι δίπλα μου να με σκουντάει από κάτω και να μου λέει: κόψε κάτι, Ασημάκη, πολλά λες…

Λοιπόν, θα πιαστώ από 4 λέξεις, όσες και τα αρχικά του ονόματος της Πένης.

Ξεκινάμε από το Π. Η Πένη είναι πολύτιμη. Για την προσφορά της στην επιστήμη και στον τόπο. Είναι η “influencer” της Θράκης, όπως την αποκαλούν οι αγαπημένοι της φοιτητές αλλά και οι χιλιάδες –ναι, κυριολεκτώ– οι χιλιάδες φοιτητές της στα 45 ολόκληρα χρόνια της διδακτικής πορείας της στο ΔΠΘ ως καθηγήτριας αγγλικών και μέλους ΔΕΠ γλωσσολογίας στο ΤΕΦ. Δεν είναι λίγες οι φορές που παλιοί φοιτητές της, ακόμα και σχεδόν συνομήλικοί μου, με ρωτούν τι κάνει η αγαπημένη τους δασκάλα. Δασκάλα με δέλτα κεφαλαίο. Με καλοσύνη και αγάπη για τη φοιτητιώσα νεολαία, με εύληπτα κατά παράδοση βιβλία γλωσσολογίας που πρώτη συνέγραψε με αυτόν τον παιδαγωγικό τρόπο στην Ελλάδα, με περίπου 5.000 ώρες διδασκαλίας (για να μιλήσω με μαθηματικούς όρους που τόσο αγαπά), όταν μόνη της και χωρίς βοήθεια πάλευε με γραφειοκρατικούς και διοικητικούς δαίμονες να κράτησε για χρόνια ολόκληρα ζωντανή την ειδίκευση γλωσσολογίας και το άσβεστο σαράκι της να προσφέρει στη θρακική διαλεκτολογία, κάνοντας 4 και 5 και 6 μαθήματα κάθε εξάμηνο εις βάρος της υγείας της, με απέραντη αγάπη και στήριξη στους νεότερους συναδέλφους, ανάμεσα στους οποίους κι εγώ. Θα ξεχάσω τον αγώνα που κατέβαλε να έρθω ως λέκτορας στο τμήμα; Μέχρι πρότινος με σύστηνε παντού με χαρά ως διάδοχο και συνεχιστή στη μελέτη της θρακιώτικης διαλεκτολογίας. Τιμητικά λόγια και πράξεις, που σπάνια βλέπεις στον πανεπιστημιακό χώρο μας… Όμως, δυστυχώς, Πένη μου, δεν θα μπορώ να είμαι ο συνεχιστής σου, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσω να είμαι. Γιατί κάποιες προσφορές σου είναι ανεξίτηλες στον τόπο και η αλτρουιστική διάθεσή σου δεν αντιγράφεται. Ελπίζω μόνο το επιτραπέζιο παιχνίδι για τα θρακιώτικα που πρόσφατα φτιάξαμε μαζί, με το δικό σου υλικό από τις επιτόπιες έρευνες και τις εκδόσεις της Κοσμητείας που επιμελήθηκες, να έχει εκπληρώσει έστω και λίγο τα όνειρά σου. Και φυσικά η παρουσία σου στα μαθήματά μου για τη διδασκαλία των θρακιώτικων διαλέκτων και τη συλλογή και μελέτη νέου υλικού θα είναι πάντα πολύτιμη.

Και περνάμε  στο Ε. Η Πένη είναι elegante, όπως θα λέγαμε σε άψογα ελληνικά. Το ντύσιμό της είναι το αποτύπωμα της ψυχής, της καρδιάς και της επιστημονικότητάς της. Εξωστρεφής, πληθωρική, εκρηξιγενής –με την καλή έννοια–, φωτεινή, γοητευτική, σχεδόν παιδική, με αισθητική και ήθος, που προσελκύουν την αγάπη και την προσοχή των ανθρώπων, με αγάπη για την εκλαϊκευτική γλωσσολογία, όπως αποδεικνύουν οι γοητευμένοι οπαδοί της στο facebook, στις δεκάδες γλωσσολογικές αναρτήσεις της. Και θα μου πει τώρα η Πένη: Είναι fuzzy, Ασημάκη μου, όπως αρέσκεται να δηλώνει, ακολουθώντας τη θεωρία των ασαφών συνόλων που εφάρμοσε στη μαθηματική γλωσσολογία, και όλα χρειάζονται μέτρηση με τη ράβδο, το ρηξικέλευθο διεθνές εργαλείο που με τον αγαπημένο της Θωμά Βουγιουκλή εφηύραν ως μέθοδο μέτρησης ερωτηματολογίων αντί της Lickert. Εδώ θα μου επιτρέψεις Πένη μου πρώτη φορά να διαφωνήσω μαζί σου. Δεν υπάρχει καμία ασάφεια. Είναι σαφές ότι η καλοσύνη σου και η φωτογένεια φτάνουν το 6.2, δηλαδή το ύψιστο της ράβδου σας.

«Η Πένη είναι πολύτιμη. Για την προσφορά της στην επιστήμη και στον τόπο. Είναι η “influencer” της Θράκης, όπως την αποκαλούν οι αγαπημένοι της φοιτητές αλλά και οι χιλιάδες –ναι, κυριολεκτώ– οι χιλιάδες φοιτητές της στα 45 ολόκληρα χρόνια της διδακτικής πορείας της στο ΔΠΘ. Με καλοσύνη και αγάπη για τη φοιτητιώσα νεολαία, με εύληπτα κατά παράδοση βιβλία γλωσσολογίας που πρώτη συνέγραψε με αυτόν τον παιδαγωγικό τρόπο στην Ελλάδα, με περίπου 5.000 ώρες διδασκαλίας, όταν μόνη της και χωρίς βοήθεια πάλευε με γραφειοκρατικούς και διοικητικούς δαίμονες να κράτησε για χρόνια ολόκληρα ζωντανή την ειδίκευση γλωσσολογίας και το άσβεστο σαράκι της να προσφέρει στη θρακική διαλεκτολογία»

Συνεχίζουμε με το Ν. Η Πένη είναι natural και πάλι σε άπταιστα ελληνικά. Διότι είναι ορίτζιναλ, δεν κρύβεται, δεν προσποιείται, δεν μασάει τα λόγια της. Είναι ντόμπρα μακεδονοθρακιώτισσα, ειλικρινής και συνεπής. Και γι’ αυτό την αγαπάμε, όλοι, διότι δεν ανέπτυξε ποτέ τη γλώσσα της διπλωματίας και τα τερτίπια του ισαποστακισμού –μια λέξη που η Πένη αγαπά να μισεί–, ήταν πάντα μαχητική και πρωτοπόρα στην επιστήμη.

Και τέλος περνάμε στο Υ ή το Η; Α, εδώ είναι όντως fuzzy. Υ αν το όνομά σου θεωρηθεί αγγλογενές οπτικό δάνειο και Η αν το ελληνοποιήσουμε. Άλλωστε εσύ η ίδια το δίδαξες, ακολουθώντας τους διεθνείς νόμους της γλωσσολογίας, ότι στη γλώσσα δεν υπάρχει ένα σωστό αλλά πολλά, αρκεί να ξέρεις πώς και πού θα τα χρησιμοποιήσεις. Για την ώρα, ας επιλέξουμε το Υ, επειδή εσύ το προτιμάς. Και επειδή αυτό είναι και το τελευταίο γράμμα, εδώ θα είμαι πιο μεταφορικός. Η Πένη λοιπόν είναι ένας υάκινθος, λαϊκιστί ζουμπούλι, για να μιλήσουμε με όρους γλωσσανθών. Ο υάκινθος είναι βολβώδες καλλωπιστικό πολυετές φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία στην ανθοδετική τέχνη. Κατάγεται από τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπως την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Καλλιεργείται μέσω του βολβού, από τον οποίο αναπτύσσονται 4 έως 6 φύλλα που είναι μακριά, λογχοειδή με πράσινο χρώμα και το ύψος τους φτάνει τα 20 με 25 εκατοστά. Ανθοφορεί περίπου στα μέσα της άνοιξης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πράγματι, Πένη μου, εσύ άνθισες και άφησες πολλά φύλλα και βολβούς. Ποιους; Εμάς, τα νέα μέλη της ειδίκευσης και τους χιλιάδες φιλόλογους που περάσαν από τα χέρια σου. Η ειδίκευση γλωσσολογίας του ΤΕΦ είναι προϊόν της Πένης.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής. Πολλοί από εσάς θα είπατε μέσα σας «πολύ υπερβολικός είναι αυτός, πολλά μας είπε» (είμαι σίγουρος ότι και η ταπεινή και μετριόφρων Πένη το λέει από μέσα της). Δεν πειράζει… Είμαι υπερβολικός διότι πολύ απλά έτσι νιώθω για τα πράγματα που ειπώθηκαν αλλά και για πάρα πολλά άλλα που δεν μπορούν να ειπωθούν.

Πένη μου, κοσμητόρισσα της καρδιάς μας, σε αγαπάμε πολύ και το ξέρεις. Ευχαριστώ κι εγώ θερμά την επιστημονική επιτροπή του τόμου και ειδικά τον κοσμήτορά μας τον κ. Βαρβούνη, τους συνεπιμελητές του τόμου, τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους εσάς που παρευρεθήκατε απόψε εδώ. Σας εύχομαι καλή συνέχεια με υγεία.

*Ο Ασημάκης Φλιάτουρας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το κείμενο είναι η ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του Τιμητικού Τόμου «Επιστημονική Επετηρίδα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Γλωσσανθοί – Μελέτες αφιερωμένες στην Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή» (Ζ. Γαβριηλίδου, Ν. Μαθιουδάκης, Μ. Μητσιάκη, Α. Φλιάτουρας επιστημ. επιμ., τόμ. πρώτος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών – Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα 2022), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου colloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών φοιτητών της ειδίκευσης της Γλωσσολογίας, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη του ΤΕΦ/ΔΠΘ και την Κοσμητεία της ΣΚΑΣ/ΔΠΘ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.