Εν αρχη ην τα ατομικα δικαιωματα…

… Και σ’ αυτά, στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας δεν υπέστησαν ποτέ μέχρι τώρα κριτική από κανένα μέλος της, οι κραυγαλέες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, τις οποίες συνεπάγεται η άνευ ετέρου εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου στις σχέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μειονότητας. Δεν προτάσσονταν ακόμη και όταν το πρώτο αυτό έλλειμμα το ακολουθούσε ένα άλλο δεύτερο και ένα άλλο τρίτο κ.ο.κ. Ένα πέπλο σιωπής κάλυπτε και καλύπτει το θέμα αυτό. Σήμερα ο «ΠτΘ» παρουσιάζει κάποιες πτυχές του με αφορμή εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη γειτονική πόλη της Ξάνθης.

Μεταξύ άλλων γίνεται φανερό και το γεγονός ότι η Λοζάννη δεν επιβάλλει τη διατήρηση στη ζωή του νομικού αυτού απολιθώματος. Όπως και το γεγονός ότι στην ίδια την Τουρκία έχει καταργηθεί από το 1926. Παράλληλα διαπιστώνεται και η διαχρονική απουσία της ελληνικής πολιτείας. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις διστάζουν να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Επειδή στην Θράκη πολλά πράγματα αλλάζουν τα τελευταία χρόνια είναι καιρός να αλλάξει και αυτό.

Κι όσοι πάλι σπεύσουν να σκεφτούν επιχειρήματα του τύπου: «Όταν οι Τούρκοι μεταχειρίζονται όπως μεταχειρίζονται τους Έλληνες της Πόλης πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε για τη μειονότητα της Θράκης τέτοιες απόψεις που στο κάτω – κάτω της γραφής δεν σας πολυ – αφορούν;». θα απαντήσουμε δια στόματος καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου: «Η συνεννόηση για το σήμερα και το αύριο και πολύ περισσότερο η κατανόηση και η ειλικρινής φιλία δεν μπορούν να χτιστούν πάνω στην αποσιώπηση των ωμοτήτων, ούτε στην λήθη, ούτε στην αποσιώπηση των διακρίσεων. Αρκεί η μελέτη του παρελθόντος να μην είναι επιλεκτική, η απόδοση των ευθυνών να μην είναι μονόπλευρη και η ανάδειξη των σκοτεινών στιγμών του χθες, να μην χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να υπηρετηθούν ανομολόγητες σκοπιμότητες, συναισθηματικές, εκλογικές ή άλλες».

Κι όσον αφορά αυτό το: «Δεν σας πολυ – αφορούν» να σημειώσουμε ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι στον πυρήνα τους αδιαίρετα και οικουμενικά. Στις πολιτισμένες χώρες δεν νοείται σχετικοποίηση της προστασίας τους εν ονόματι καμιάς αμοιβαιότητας. Ο σεβασμός τους, ακόμη και έναντι εκείνων, που πιστεύουμε ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για να στραφούν εναντίον μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους αφοπλίσουμε και για να ζήσουμε ειρηνικά και προπάντων με αξιοπρέπεια μαζί τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.