Γυναικοκτονια – Η αποτυχια του συστηματος και η προταση

Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα από τον σύντροφό της, τον οποίο είχε καταγγείλει στις γυναίκες αστυνομικούς που την παρέπεμψαν να καλέσει μόνη της το 100. Προφανώς επειδή την θεωρούσε κτήμα του. Διπλή αποτυχία του συστήματος:

1. Ανεκπαίδευτοι προφανώς οι αστυνομικοί, αφού σίγουρα κάποιο πρωτόκολλο θα υπάρχει για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Το οποίο προφανώς κανείς δεν φρόντισε να τους το υπενθυμίσει – τονίσει, παρά το μπαράζ τέτοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια και να ελέγξει αν τηρείται. Τώρα οι κάθε λογής απολογητές διαδίδουν ότι οι χειρίστριες «δεν είχαν ενσυναίσθηση». Που ακόμη και έτσι να είναι, αλίμονο αν αφήνουμε τη ζωή μας στην ενσυναίσθηση κάποιων οργάνων. Δεν αρκεί η δημιουργία γραφείων ενδοοικογενειακής βίας σε κάποια Τμήματα και τα panic buttons. Η Πολιτεία οφείλει να εκπαιδεύει και να ελέγχει τους αστυνομικούς σε τέτοια θέματα. Δεν είναι λεπτομέρειες ο ρατσισμός και η έμφυλη βία. Κινδυνεύουν ζωές. Και οι χειριστές οφείλουν να μπορούν να διακρίνουν τον βαθμό επικινδυνότητας, όπως και το αληθές φυσικά και μη καταχρηστικό κάθε καταγγελίας.

2. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει επιτέλους να ανοίξει θέμα χαρακτηρισμού μιάς ανθρωποκτονίας ως «γυναικοκτονία», αφού το μοτίβο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενο με ίδια χαρακτηριστικά και ρόλους.

Δεν είναι νομική πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Με αντίστοιχες συνέπειες. Υπάρχουν επιστήμονες νομικοί, που μπορούν να καταλήξουν σε σοβαρή νομοθετική πρόταση. Με στέρεα νομική βάση χαρακτηρισμού. Όταν ο ποινικός λαϊκισμός εισάγει νέα αδικήματα, αλλού αυξάνει το ποινικό βάρος όλως αναιτιολόγητα, αλλάζουν χωρίς καν σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, επιτέλους ας ασχοληθούμε και με την ποινική ουσία. Έχει απολύτως νόημα πλέον να τυποποιηθεί η ανθρωποκτονία – με σαφή έμφυλα χαρακτηριστικά – ως γυναικοκτονία. Και όχι μόνον αυτό. Να δημιουργηθεί ένα σοβαρό νομικό πλέγμα προστασίας πέραν των προσχηματικών ασφαλιστικών κλπ ανεφάρμοστων μέτρων. Και ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσει σε αυτήν την ανατροπή μιάς ανθρωποκτόνου παθογένειας.

Στην πολυετή δικηγορική μου εμπειρία έχω συναντήσει βεβαίως και προσχηματικές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, για λόγους ρεβανσισμού. Έχω ασχοληθεί όμως και με υποθέσεις όπου η προσφυγή γυναικών στην προστασία της Πολιτείας από επικίνδυνους συντρόφους, αντιμετωπίζεται από λοιδορία μέχρι και διασυρμό. Αυτή η απάθεια δημιουργεί αναστολές για καταγγελία από τα θύματα και ενίσχυση του θράσους στους νταήδες. Το σύστημα σήμερα απέτυχε παταγωδώς.

Οι Υπουργοί και τα Όργανα της Πολιτείας τοποθετούνται στις θέσεις τους για να δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας. Όχι για να έχουμε δολοφονημένες έξω από τα Τμήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.