Το 1% διαθετει το ¼ του πλουτου της Ελλαδας

Της Έκδοσης

Όχι ότι πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά πάντα έχει αξία να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα. Κι αν δεν πιστεύουμε όλοι στην αξία των αριθμών όταν αυτοί αφορούν ανθρώπους, μιλώντας για τη συσσώρευση πλούτου τα νούμερα είναι τόσο συντριπτικά που αξίζει να τα υπενθυμίζουμε για να συνειδητοποιούμε τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε, αλλά και την αξία του κοινωνικού κράτους που τόσο έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως είναι περίπου «περιττό» στις μέρες μας, αφού «ευημερούμε».

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση Global Wealth Report 2023 της Credit Suisse και της UBS το πλουσιότερο 10% της Γηραιάς Ηπείρου κατέχει το 67% του πλούτου, ενώ το μισό των Ευρωπαίων ενηλίκων κατέχει μόνο το 1,2% του πλούτου.

Ως πλούτος στην έκθεση ορίζεται η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που κατέχουν τα νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους.

Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί και για την χώρα μας. Στην Ελλάδα η ανισότητα πλούτου κυμαίνεται στο 68,1%, στα επίπεδα περίπου που έχουν η Ισπανία και το Μαυροβούνιο. Στη χώρα μας, το 10% των πιο πλούσιων κατέχουν το 55,1% του πλούτου, δηλαδή περισσότερο από τον μισό, ενώ το 5% κατέχει το 44,2% του πλούτου και το 1% το 25% του πλούτου, δηλαδή το 1/4 του συνολικού πλούτου της Ελλάδας.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.