Διαφανεια και εκλογικος νομος

Αναμφίβολα οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τα θέματα διαφάνειας είναι σημαντικές. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να συζητήσουν νηφάλια και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Η συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου υποθηκεύει το πολίτευμα. Είναι χρέος του πολιτικού κόσμου να υπερασπιστεί τα ευ και να καταδικάσει τα αρνητικά!

Ομως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει, υπό το βάρος εντυπώσεων, να οδηγηθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει πληρώσει ακριβά τις συγκρούσεις «περί της πολιτικής ηθικής».

Ο πρωθυπουργός μας έθιξε ζητήματα σημαντικά! Έσπευσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει τον έλεγχο του πόθεν έσχες από το 1974 και ύστερα. Ο πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Λαλιώτης, είχε εκφράσει την ίδια άποψη παλαιότερα. Το αν ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την άποψη του κυρίου Καραμανλή θα φανεί στην πορεία.

Το σημαντικό κατά τη γνώμη μας είναι να οδηγηθούμε σε πραγματική κατοχύρωση της διαφάνειας και της ελεύθερης λειτουργίας των θεσμών, και όχι σε επιχειρήσεις τύπου «καθαρά χέρια» που οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις, που εμπότισαν τους Ιταλούς με κυνισμό και οδήγησαν στη γιγάντωση του φαινομένου Μπερλουσκόνι. Του πλέον διαπλεκόμενου ευρωπαίου πολιτικού.

Από την άλλη μεριά επίκαιρο παραμένει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Καθαρτήρια είναι η απλή αναλογική ή έστω ένα σύστημα κατά το δυνατόν αναλογικό.

Εσπευσε η Νέα Δημοκρατία να θεωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ως αιτία πολέμου. Απέδειξε με αυτήν την σπουδή της ότι παραμένει εγκλωβισμένη σε αυταρχικές αντιλήψεις. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε κάθαρση και σε διαφανείς πολιτικές. Οι πολίτες ας κρίνουν αυτήν τη σπουδή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.