Αναπτυξιακες αρπαχτες

Εννοείται ότι το κακό δεν θάβεται όσους τόνους καλού κι αν ρίξεις από πάνω και ο χαλκός πάντα αποκαλύπτεται κάτω από το επίχρισμα χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα πράγματα και τις καταστάσεις απαιτούνται ριζικές αλλαγές για να εξυγιανθούν και να αποπνέουν τουλάχιστον αξιοπιστία αν όχι αποτελεσματικότητα.
Το ίδιο και με τις επιχειρήσεις λοιπόν. Πρέπει δηλαδή σαφώς να υποστηριχθούν οι βιώσιμες και στο μέλλον επιχειρήσεις στην Ελλάδα όχι του 2010, αλλά του λίγο πριν το 2011 πλέον οπότε και φημολογείται ότι θα γονατίσουμε για τα καλά.

 

Δεν ξέρω αν για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κοπούν μισθοί και να γίνουν απολύσεις, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται πια τόση «διαφάνεια» στην αποκάλυψη σχεδίων του επιτελείου των οικονομικών, γιατί έτσι, ως συνήθως, προετοιμάζονται και οι… έχοντες γνώση για να καταθέσουν τους ανάλογους φακέλους και να οδηγηθούν σε άλλη μία λυτρωτική «περαίωση.

 

Κι εξηγώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο οι «έχοντες γνώση» αναμένεται «να πάρουν και πάλι πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξουν τις εταιρείες τους που καταρρέουν όχι λόγω της κρίσης αλλά εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης των προηγούμενων ετών. […] Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον ανανεωμένο αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 στον οποίο (άρθρο 9) εκτιμάται ότι θα ενταχθούν δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Θα είναι περισσότερο ευέλικτος από τον προηγούμενο και θα προβλέπει την ένταξη πολλών κλάδων της οικονομίας εκτός από τη μεταποίηση (εντασσόταν στον προηγούμενο νόμο). Τα συνολικά κονδύλια εκτιμάται ότι θα υπερβούν το ποσό των 5 έως 8 δισ. ευρώ. Μια επιχείρηση για να καταστεί ικανή να πάρει τα χρήματα που προβλέπονται από τον νέο νόμο θα πρέπει να υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες (μετά εγκρίνεται και πάλι από το αρμόδιο υπουργείο) με την προϋπόθεση να έχει καταρτίσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αναπτυξιακός νόμος (όπως γίνεται και τώρα) δεν θα εξετάζει την προσωπική περιουσία των βασικών μετόχων της επιχείρησης. Ετσι, για παράδειγμα, οι βασικοί μέτοχοι δύναται να έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή μετρητά σε τράπεζες της Ελλάδος και του εξωτερικού, τα οποία όμως δεν θα ληφθούν υπόψη στην περίπτωση που η επιχείρηση αυτή θελήσει να ενταχθεί στον νόμο. Με λίγα λόγια κανείς δεν ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των ιδιοκτητών».

 

Πείτε μου τώρα, εσείς πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν ζημιογόνες επιχειρήσεις με μεγάλο όμως όνομα που θα σπεύσουν να παρουσιάσουν τα… απαιτούμενα business plans ώστε να τύχουν των επιχορηγήσεων; Αυτό θα είναι αναπτυξιακός τελικά ή ευλογούμε και πάλι τα γένια μας για κάποιους ημετέρους; Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ τελικά;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.