Στο ΔΠΘ το 3ο Κεντρο για τα Δικαιωματα του Παιδιου της UNICEF

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γίνεται το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας στο οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί «Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» δια μέσου της σχετικής πρωτοβουλίας της UNICEF.

Μάλιστα το «Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» που ίδρυσαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ.Φώτη Μάρη, του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ που βρέθηκε στην περιοχή, του προέδρου του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ κ.Γιώργου Μαυρομμάτη και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ.Λεωνίδα Μακρή, οι οποίοι θα αποτελέσουν μέλη του εγχειρήματος, είναι το τρίτο που ιδρύεται κατά σειρά, μετά από τις αντίστοιχες δομές στα Πανεπιστήμια της Πάτρας και του Αριστοτελείου.

Η συνεργασία αυτή επισφραγίστηκε με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας που έγινε σε θερμό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, που συμφώνησαν επί της κοινής δέσμευσής τους για την υπεράσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα μέσω της παραγωγής γνώσης, έρευνας, δεδομένων και τεκμηρίωσης, της διάδοσης των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία, αλλά και μέσω της ενσωμάτωσή τους ως οριζόντια διάσταση στο ακαδημαϊκό, διδακτικό και ερευνητικό, έργο.

Φώτης Μάρης: «Σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος»

Για μια σημαντική ημέρα, που αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας συνεργασίας με έναν ιδιαίτερα σημαντικό οργανισμό και για έναν ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης υπογραμμίζοντας πως το ΔΠΘ μετρά ήδη πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στην παραγωγή και μελέτη της γνώσης. Αναφερόμενος και στα πρόσωπα των κ.κ. Μαυρομμάτη και Μακρή, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά που πως «μαζί, ως δίκτυο, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ελπίζω η προσπάθεια αυτή να τύχει υποστήριξης και από άλλους φορείς, μιας και εκτός των ανθρωπίνων πόρων χρειάζονται και οικονομικοί πόροι». «Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τους δρόμους αυτούς ανοιχτούς και το εγχείρημα θα στηθεί με επιτυχία και θα γίνει αναγνωρίσιμο από την τοπική κοινωνία» κατέληξε.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την συνεργασία που εγκαινιάζεται με το ΔΠΘ εξέφρασε στις δηλώσεις του από πλευράς του Οργανισμού και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF Δρ. Γασάν Χαλίλ περιγράφοντας στην συνέχεια το όραμα αλλά και τους τρεις βασικούς πυλώνες που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο στόχος του Οργανισμού είναι η δημιουργία 13 συνολικά κέντρων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία της γνώσης που θα παράγεται για τα παιδιά στην Ελλάδα.

Άλλωστε πρώτος και κύριος πυλώνας αυτών είναι η προώθηση και τα δικαιώματα των παιδιών στα σχολεία, τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους, στους πάντες, ρόλο που θα επιτελέσουν τα Πανεπιστήμια στις κατά τόπους κοινωνίες, επιτυγχάνοντας, όπως εξήγησε, και την διάχυση της γνώσης που παράγουν και εκτός της πανεπιστημιακής τους κοινότητας, ενισχύοντας επίσης τους δεσμούς τους με τις κοινωνίες.

Ο ίδιος άλλωστε στάθηκε και στον ιδιαίτερο ρόλο του ΔΠΘ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των σχολείων γύρω από τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αυτών, που αφενός βελτιώνει το διδακτικό περιβάλλον και δευτερευόντως γνωστοποιεί στα παιδιά, τους μαθητές και τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας.

Τα «προϊόντα» της έρευνας χρήσιμα ακόμα και για την Πολιτεία

Ο Δρ. Χαλίλ στάθηκε και στη σημασία της έρευνας η οποία θα παραχθεί, γύρω από την πραγματικότητα των παιδιών της χώρας και τα δικαιώματά τους, παράγοντας δεδομένα πεδίου που όπως τόνισε θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία γνώσης ακόμα και για την ίδια την Πολιτεία, σε περιπτώσεις νομοθετημάτων ή λοιπών αποφάσεων που απαιτούνται και οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα, ενώ τέλος αναφέρθηκε και στην αξία της διδασκαλίας των δικαιωμάτων των παιδιών ως μάθημα.

Όπως μάλιστα έκανε γνωστό με την συμπλήρωση των πέντε πρώτων κέντρων ο Οργανισμός θα οργανώσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα «εκμάθησης» των καθηγητών των πανεπιστημίων αυτών που θα επιθυμούσαν να εξειδικευτούν στα δικαιώματα των παιδιών, και οι οποίοι θα λάβουν και πιστοποιητικό με παγκόσμια αναγνώριση ως προς την δυνατότητα της διδασκαλίας τους.

Μετά το πέρας της τελετής και αφού ο κ.Μάρης και ο Δρ. Γασάν Χαλίλ αντήλλαξαν δώρα, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF, έδωσε δημόσια διάλεξη για τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην προώθηση και ενίσχυση των δικαιωμάτων του παιδιού, παρουσία πανεπιστημιακών καθηγητών και φοιτητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.