Πρωτοπορει το ΔΠΘ με την πρωτοβουλια DUTH to the people

Πέντε προτάσεις για έργα στις πληγείσες από τις πυρκαγιές θα χρηματοδοτήσει το πανεπιστήμιο, που θα επιλεγούν από τους φορείς της περιοχής

Φώτης Μάρης: «Για πρώτη φορά κάνουμε συμμέτοχους όλους τους κοινωνικούς φορείς στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής»

Μια καινοτομία περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του ΔΠΘ για την άμβλυνση των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών στη Θράκη, που τα στελέχη τους ονόμασαν DUTH to the people, και φιλοδοξεί να υλοποιήσει έργα με την συμμετοχή στις αποφάσεις των φορέων της περιοχής.

Τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο για την ανάταξη της Θράκης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές παρουσίασε το πρωί της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Σε αυτή τόνισε πως το ΔΠΘ θέλησε να συμβάλλει τόσο με προτάσεις προς τους αρμοδίους για έργα που πρέπει να γίνουν, αλλά και με τους δικούς του πόρους, χρηματοδοτώντας έργα, έστω και μικρά σε προϋπολογισμό, που όμως θα κάνουν την διαφορά στις περιοχές που θα γίνουν, αλλά και θα επιλεγούν από τις τοπικές κοινωνίες.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας.

Έργα δράσης θα προταθούν στο κράτος

Στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τόνισε ο κ. Μάρης, περίπου 1 εκ. στρέμματα κάηκαν σε Έβρο και Ροδόπη, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον. Το ΔΠΘ, ως ένα πανεπιστήμιο που από την ίδρυσή του δεν είχε μόνο εκπαιδευτικούς στόχους, αλλά λειτουργώντας σε 5 πλέον πόλεις συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ΑΜΘ, στην εθνική και πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής και την αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού της επιπέδου.

Το ΔΠΘ, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος της καταστροφής, θέλει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της Θράκης, και ιδιαίτερα των περιοχών που κάηκαν, για αυτό και πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την παρέμβασή τους, σε δύο διαφορετικούς τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος, από «Πάνω προς τα κάτω» είναι η υποβολή προτάσεων από τα στελέχη του Πανεπιστημίου σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών.

Ένας τομέας θα έχει αντικείμενο το φυσικό περιβάλλον και έμφαση σε αυτό και τις υποδομές, ενώ στον δεύτερο θα ζητηθούν προτάσεις για την Τοπική Οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ο τρίτος τομέας θα αφορά την διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, και τέταρτος τομέας θα είναι η αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πληγείσες περιοχές.

«Οι προτάσεις θα εστιάζουν σε έργα δράσης που κατά προτεραιότητα, αλλά όχι αποκλειστικά, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από το Πανεπιστήμιό μας» ανέφερε ο κ. Μάρης. Αυτές οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΠΘ, και θα κατατεθούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Άλλωστε ο ίδιος, μαζί με άλλους αξιόλογους συναδέρφους του συμμετέχουν στην επιτροπή ανασυγκρότησης της καμένης περιοχής, και θα τους δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

DUTH to the people

Ο έτερος τρόπος, ο οποίος είναι πρωτοποριακός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά και της χώρας, είναι μια προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω», μέσα από την πρωτοβουλία DUTH to the people.

Έτσι θα αναλάβουν τη πρωτοβουλία να ζητήσουν από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υποβάλλουν προτάσεις στο πλαίσιο προκήρυξης έργων για τον περιορισμό των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο όσο και στο φυσικό περιβάλλον, και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ΠΑΜΘ.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα επιλεγούν μέσα από διαδικασία αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κριθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα αποτελείται από 3 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Στη δεύτερη φάση οι προτάσεις που θα επιλεγούν  θα αξιολογηθούν από διευρυμένη επιτροπή αξιολόγησης εκπροσώπων φορέων της Θράκης.

«Με αυτό τον τρόπο, η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει τι έχει προτεραιότητα ώστε να υλοποιηθεί», μια πρωτοβουλία που θεωρεί πως είναι πρωτοποριακή τόσο στην ΑΜΘ, όσο και στη χώρα.

Προβλέπεται η έγκριση έως πέντε προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) με το μέγιστο ποσό των 10.000 ευρώ έκαστη, και θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 6 μήνες, ώστε να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και αντίκτυπο.

Όπως τόνισε ο κ. Μάρης, είναι μια σημαντική προσπάθεια, διότι «για πρώτη φορά κάνουμε συμμέτοχους όλους τους κοινωνικούς φορείς στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων, θα είναι μια διαδικασία που θα κυριαρχήσει στο μέλλον στις σύγχρονες κοινωνίες.

Συμμετοχικά η αξιολόγηση των προτάσεων

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου η οποία ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο ξεκινά μια στρατηγική προσπάθεια που προσβλέπει  να γίνει θεσμός, δηλαδή να εξασφαλίσει από το αρχικό στάδιο τη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις του, καλώντας εκπροσώπους της να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των προτάσεων με βάση το αποτύπωμα που θέλουν να έχουν αυτές οι δράσεις στην περιοχή.

Τόνισε ότι εισάγεται ένας καινούριος τρόπος συνεργασίας και διαβούλευσης μέσω της επικοινωνίας με τους φορείς και της εκπαίδευσης των ανθρώπων, και ότι το πανεπιστήμιο παρουσιάζεται, ανοίγει, καλώντας τους πολίτες να έλθουν και να αποφασίσουν για τις δράσεις που τους αφορούν. Η συμμετοχή της κοινωνίας έδωσε το όνομα στη στρατηγική του πανεπιστημίου “DUTH to the people”.

Εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και ανατροφοδότησης

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, ανέφερε ότι για πρώτη φορά σε επίπεδο χώρας ένα Πανεπιστήμιο κάνει προσπάθεια να εμπλακούν οι κοινωνικοί εταίροι ώστε να συναποφασιστεί το σχέδιο δράσης που θα έχει αντίκτυπο στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο, καθώς η έρευνα πρέπει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Στόχος, μέσα από εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν οι πολίτες, είναι να προκύψει ευδιάκριτα ότι η τελική φάση θα είναι επιλογή της κοινωνίας και να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και ανατροφοδότησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.