Να ξεκαθαρισει το τοπιο για την επεμβαση στη Νομικη ζητα η ΑΝΟΚ

Δεν θεωρεί την συνέχιση της κατάληψης ως πρόσφορο μέσο συνέχισης των κινητοποιήσεων η παράταξη, σύμφωνα με τον Κ. Βερβεσό

Την αντίθεση της παράταξής του τόσο στην επέμβαση της αστυνομίας στην Νομική στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και στη συνέχιση της κατάληψης, εξέφρασε εκ μέρους της παράταξης Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ) ο κ. Κωνσταντίνος Βερβεσός, εκλεγμένος μέλος του φοιτητικού συλλόγου  της Νομικής του ΔΠΘ, μιλώντας την Παρασκευή στο ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Ως ΑΝΟΚ, σημείωσε, δεν συσχετίζονται με κάποιο κομματικό χρώμα και  κάποιο κομματικό  παράγοντα, αλλά αποτελούν μια ομάδα φοιτητών εκφράζοντας τις αντιλήψεις τους με βάση το καταστατικό τους, δρώντας σύμφωνα με τον γνώμονα  και το συμφέρον του πανεπιστημίου, και πρωτίστως το συμφέρον του φοιτητή.

Στην Νομική Κομοτηνής, πριν την κατάληψη και την διακοπή της λειτουργίας της σχολής, οι παρατάξεις που την επιθυμούσαν ζήτησαν Γενική Συνέλευση, στην οποία ο φοιτητικός Σύλλογος δεν ήταν σύμφωνος να γίνει.

Είχαν γίνει αρκετές ενέργειες από την αρχή της εξεταστικής περιόδου,  και αρκετές φορές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν απαρτία, ωστόσο την προηγούμενη Παρασκευή συγκέντρωσαν ένα αριθμό φοιτητών ψηφίζοντας να προβούν σε κατάληψη, την οποία η παράταξή, όπως και η πλειοψηφία δεν την αναγνωρίζει ως καταστατικά νόμιμη, μιας και δεν τηρούνταν η συλλογή των υπογραφών που χρειάζεται  για να  προβάλουν αίτημα καταστατικής τακτικής γενικής συνέλευσης, δεν είχε γίνει προηγούμενη πρόταση σε διοικητικό συμβούλιο και θεωρεί πως η απόφαση που εν τέλει λήφθηκε για την κατάληψη δεν έφερε υπογραφή και σφραγίδα του προέδρου του φοιτητικού συλλόγου, για το λόγο αυτό ο κοσμήτορας δεν την αναγνώρισε ως νόμιμη.

«Εμείς είχαμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι είμαστε εναντίον του μέτρου της κατάληψης, δεν θεωρούμε ότι η κατάληψη είναι ένα μέτρο πρόσφορο προς τον ακαδημαϊκό  βίο, και βεβαίως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα  σε ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών» ανέφερε, και ακόμα και μετά τα πρόσφατα γεγονότα, που καταδικάζουν απερίφραστα, γιατί «δεν έχει καμία δουλειά να  γίνεται τέτοια επέμβαση σε τέτοιο βεληνεκές στο πανεπιστήμιό μας, ενώ ασκούσαν ένα κοινωνικό  δικαίωμα».

Η συνεχής μείωση της μέριμνας έφερε μεγαλύτερη αντίδραση

Θεωρεί δε πως η απώλεια μεγάλου μέρους τω φοιτητικών προνομίων που αποτελούσαν δεδομένα παλιότερα στην Κομοτηνή, όπως η δωρεάν μετακίνηση και η σίτιση, είναι κάτι το οποίο έχει δράσει καταλυτικά στο να φτάσουμε σήμερα να βλέπουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια, να γίνεται κατάληψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κεκτημένα τους πρώτον, έχουν  χαθεί κάποια,  δεύτερον, απειλούνται πολλά  περισσότερα στο μέλλον.

Όσο για την στάση της παράταξης στη συνέχεια, ο κ. Βερβεσός τόνισε πως μετά την πορεία στην Αθήνα, αλλά και της εισβολής της αστυνομίας στη Νομική, η γενική συνέλευση γίνεται υπό το πλαίσιο των προηγούμενων συνθηκών,  δηλαδή δεν είναι μια γενική συνέλευση  η οποία έχει περάσει από διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, παρόλο που βασίζεται η διεξαγωγή της σε απόφαση προηγούμενης γενικής συνέλευσης που απλά δικαιολογείται από την  απαρτία των φοιτητών μέσα στο χώρο αυτό, που ήταν 180 άτομα.

Η ΑΝΟΚ, τόνισε, δεν θα απουσιάσει αυτή τη φορά από αυτή τη γενική συνέλευση, για να θέσει το πλαίσιο και τις θέσεις της, ώστε να υπάρχει και μια  δύναμη που να μπορεί να αντιπροτείνει και την  άρση του μέτρου της κατάληψης, ώστε να υπάρχει και μια άλλη  πρόταση πέρα από τη συνέχιση της κατάληψης για οποιοδήποτε άλλο μέτρο πάλης.

Απαράδεκτη η επέμβαση ανεξάρτητα με το ποιος κάλεσε την αστυνομία

Ο κ. Βερβεσός σχολίασε και την σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την επέμβαση, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ ανώριμο να έρχεται ένα πρόσωπο είτε αυτό είναι του πρύτανη, είτε του κοσμήτορα και να  πετάνε το μπαλάκι, με δηλώσεις σε τοπικά και εθνικά μέσα αποδίδοντας την ευθύνη για την πρόσκληση της αστυνομίας σε φοιτητές ή σε κυβερνητικούς εκπροσώπους ή ο ένας στον άλλον.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να πάρει θέσει εκ μέρους της παράταξης, μιας και δεν γνωρίζουν ακριβώς τι έχει συμβεί, αλλά θεωρεί υποχρέωση των  αρμόδιων της διοίκησης και του κοσμήτορα και του πρύτανη να πουν ακριβώς ποιος έχει καλέσει την αστυνομία ώστε όταν θα βγει η δικογραφία, να μπορεί κάποιος πάνω στη δικογραφία να δώσει τις απαντήσεις και να σχολιαστεί πάνω σε αυτό το κομμάτι όλη  η κατάσταση που επικρατεί.  «Πάντως το να καλεί ο οποιοσδήποτε, είτε είναι φοιτητής, είτε κοσμήτορας την αστυνόμευση στους φοιτητές, είναι απαράδεκτο» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.