Οδηγος για το ΔΠΘ το πνευμα των Τριων Ιεραρχων

Την ημέρα του εορτασμού του επέλεξε να τιμήσει καθηγητές αλλά και φοιτητές του ο Πανεπιστήμιο

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον Καθηγητή του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας Νικόλαο Γλυκό

Αριστεύσαντες φοιτητές και τους αφυπηρετήσαντες καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, τιμήθηκαν από το πανεπιστήμιο

Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του ΔΠΘ ήρθαν μαζί κατά τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο, που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.

Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΔΠΘ, βραβεύτηκαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που διακρίθηκαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, οι αφυπηρετήσαντες καθηγητές αλλά και Καθηγητές του ΔΠΘ που διακρίθηκαν στο 2% των κορυφαίων ερευνητών της λίστας του Πανεπιστημίου του Stanford.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως στα κείμενα τους βλέπουμε να εστιάζουν σε δικαιώματα του συνόλου, ως προς την αγιότητα, τη μόρφωση, την αλήθεια, την ελευθερία.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης τόνισε πως η σκέψη των τριών Ιεραρχών αποτελεί γνώμονα για την Ελληνική παιδεία και προσφέρει το διαχρονικό μήνυμα της Εκκλησίας και του διαχρονικού Ελληνικού πολιτισμού.

«Πολλοί πιστεύουν σήμερα ότι οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και οι θρησκείες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ελπιδοφόρο στον σύγχρονο άνθρωπο, η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη είναι ο κύριος στόχος της παιδείας σήμερα. Παιδεία όμως χωρίς αξίες, δεν υφίσταται» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη ιστορία το αποδεικνύει περίτρανα.

Για αυτό και το ΔΠΘ επέλεξε την ημέρα που τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες, να βραβεύει σημαντικούς ανθρώπους στο βίο του, που συνεισέφεραν στο ίδρυμα, που διαπρέπουν επιστημονικά στο όνομά του, φοιτητές που πρώτευσαν, και δίνει μια άλλη πινελιά, αγκαλιάζοντας όλα του τα στελέχη και επανεπιβεβαιώνοντας το μήνυμα της παιδείας, του υψηλού επιπέδου σπουδών αλλάζοντας τις ζωές όλων.

Διαχρονικά επίκαιροι οι Τρεις Ιεράρχες

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση, με θέμα «Ορθοδοξία: Παράδοση και εκσυγχρονισμός. Λόγοι διαχρονικά

επίκαιροι των Τριών Ιεραρχών», κατά τον οποίο διερεύνησε την διαλεκτική θέση της Εκκλησίας αλλά και της θεολογίας με την νεωτερικότητα, την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό σε λόγους και θέσεις των αγίων που είναι διαχρονικά επίκαιρες.

Τόνισε δε πως στον 21ο αιώνα η θεωρία της εκκοσμίκευσης και η απορρέουσα από αυτής περιθωριοποίηση της θρησκείας σε ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας διανόησης τίθεται σε συζήτηση.

«Οι περισσότεροι όμως πλέον αναγνωρίζουν ότι η θρησκεία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, ώστε να μην αποκλείεται από τον δημόσιο διάλογο, τις δημόσιες ακαδημαϊκές ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ακόμα και πολιτικές και οικονομικές θέσεις και αντιπαραθέσεις» τόνισε.

Αφού παρέθεσε τις θέσεις των Ιεραρχών, σε συνάρτηση με την εποχή τους, και πως αυτές ήταν νεωτερικές για την εποχή τους, ακόμα και στο σήμερα, τόνισε πως «οι Τρεις Ιεράρχες, βασισμένοι στο εύρος της επιστημονικής τους κατάρτισης και του ποιμαντικού τους έργου, κατέθεσαν απόψεις για την κοινωνία και την παιδεία που είναι διαχρονικές και κατά συνέπειες σύγχρονες, και πολύτιμες στην εποχή της κατανάλωσης και του τεχνοκρατικού παιδαγωγικού ιδεώδους» ανέφερε, με απόψεις που αφορούν όλους τους ενήλικες που εμπλέκονται στο χώρο της αγωγής, είτε στο πλαίσιο της οικογένειας ή γενικότερα της κοινωνίας και των θεσμών τους, και δίκαια θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων.

Βραβείο εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον Ν. Γλυκό

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΔΠΘ στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής κ. Νικόλαο Γλυκό, του οποίου προηγήθηκε η παρουσίαση του έργου του, αλλά και αναφορές από συναδέρφους και φοιτητές του στο έργο του.

Ο ίδιος ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο για αυτή την τιμή, τονίζοντας πως αγαπά το μάθημα όπως όλοι τους, και χάρηκε περισσότερο τη συγκεκριμένη διάκριση, από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ακαδημαϊκή.

Ο αποχαιρετισμός του Αλέξανδρου Πολυχρονίδη

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η απονομή Βραβείων Επίδοσης σε 9 φοιτήτριες και φοιτητές του ΔΠΘ που διακρίθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 από κάθε Σχολή, και αποδόθηκε τιμή σε 19 αφυπηρετήσαντα, λόγω συνταξιοδότησης, μέλη ΔΕΠ κατά το έτος 2022-23.

Σε αυτά συμπεριλαμβανόταν και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο οποίος τόνισε πως οφείλει τα πάντα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γιατί ό,τι έκανε στη ζωή του το έκανε από αυτό.

«Είχα την τύχη να παρακολουθήσω μικρός, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες διεκδίκησης του πανεπιστημίου, το είδα να ιδρύεται πριν από 50 χρόνια και νιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να περάσω από όλες τις βαθμίδες μέχρι σήμερα» ανέφερε, ευχαριστώντας όλους τους δασκάλους του, τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο αλλά και την οικογένειά του για την υπομονή που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και όσοι άλλοι αφυπηρετήσαντες βρέθηκαν στο χώρο για την εκδήλωση, καταθέτοντας την συγκίνησή τους για τα χρόνια που έδωσαν, αλλά και τα όσα πήραν από το πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία σε αυτό.

Τέλος πραγματοποιήθηκε η βράβευση των Καθηγητριών και Καθηγητών του ΔΠΘ που διακρίθηκαν στο 2% των κορυφαίων ερευνητών της λίστας του Πανεπιστημίου του Stanford.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.