Πορειες εναντια στην ανεργια

Στον πολυχώρο του πανεπιστημίου διακρίνεται ένα σύνθημα που γράφει «ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ». Το γεγονός αυτό γεννά τόσο ερωτήματα όσο και απαντήσεις για τον αντίκτυπο της ανεργίας στους νέους ανθρώπους και όχι μόνο.
 
Η εργασία, βάσει Συντάγματος, είναι προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Η οικονομική κρίση όμως, εν έτει 2018, έχει φτάσει στη χώρα μας σε ποσοστά ανεργίας της τάξεως του 20,8% συνολικά και 45,0% στην κατηγορία των νέων.[1] Mε δεδομένη μάλιστα την οικονομική ύφεση που παρατείνεται λόγω της μνημονιακής πολιτικής, την επόμενη δεκαετία η διεύρυνση της ανεργίας σε ολοένα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Ήδη η προοπτική μιας παρατεταμένης κατάστασης ανεργίας δεν απειλεί μόνο τους νέους κάτω των 25 ετών, αλλά πλέον και μεσήλικες από 40 έως 60 ετών, οι οποίοι, ενώ έχουν εργαστεί πολλά χρόνια, ξαφνικά βρίσκονται απολυμένοι, χωρίς καμιά δυνατότητα επανένταξης στο χώρο της εργασίας.
 
Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλές φορές τα άτομα που τη βιώνουν στην οικονομική εξαθλίωση. Ειδικότερα, η ανεργία των νέων ανθρώπων σημαίνει την παρατεταμένη οικονομική τους εξάρτηση από την οικογένειά τους. Έτσι, αδυνατούν να επιτύχουν την οικονομική τους αυτονομία, που θα τους επιτρέψει να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να βιώσουν τη ζωή τους, όπως πραγματικά το επιθυμούν. Αδυνατούν να λάβουν μια αυτόνομη θέση στην κοινωνία ή να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους, και ως εκ τούτου αδυνατούν να προχωρήσουν σε σημαντικά βήματα της ενήλικης ζωής, όπως είναι η δημιουργία της δικής τους οικογένειας ή η εκπλήρωση άλλων προσωπικών τους φιλοδοξιών, αφού δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά έσοδα.
 
Η μακροχρόνια ανεργία όμως έχει εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες και στην ψυχολογία του ατόμου, διότι ο άνεργος τείνει να εκλαμβάνει το πρόβλημα αυτό ως προσωπική του αποτυχία. Η αυτοπεποίθησή του κλονίζεται κι έρχεται αντιμέτωπος με έντονα συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας και κατάθλιψης.
 
Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει ο άνεργος στην προσπάθειά του να διαχειριστεί το γεγονός ότι ζει σε μια κοινωνία που του αρνείται τη στοιχειώδη έστω αξιοπρέπεια μιας έντιμης εργασίας, μπορούν να τον καταβάλουν ψυχικά, αλλά και να τον ωθήσουν σε αναποτελεσματικές συμπεριφορές. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι αισθάνεται μειονεκτικά, αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει, είτε σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, είτε σε πράξεις βίας προκειμένου να διασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα.
 
Με λίγα λόγια λοιπόν, η ανεργία καθιστά τον άνθρωπο στάσιμο, καθώς του στερεί την οποιαδήποτε πορεία εξέλιξης είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
 
Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο το γεγονός πως σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα του σήμερα, οι πορείες διαμαρτυρίας είναι συχνές με «δημοφιλέστερο» λόγο διαμαρτυρίας, την ανεργία. Πλήθος κόσμου βγαίνει μαζικά στους δρόμους για να αναδείξει το πρόβλημα και να διεκδικήσει μέτρα προστασίας, απέναντι σε ένα ζήτημα που έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας της Ελλάδας.
 
Η ανεργία, που αποτελεί φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της νεολαίας, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών. Στις πορείες διεκδικούνται βασικά δικαιώματα όπως αυτά της προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, μονιμοποίηση προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, κάλυψη των κενών θέσεων σε σχολεία, νοσοκομεία και δήμους. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδηλωτές μάχονται για τα βασικά τους δικαιώματα και σαν μια φωνή προσπαθούν να ακουστούν, να γίνουν αντιληπτοί και να τροποποιήσουν την κατάσταση σε μια πιο ευαίσθητη, που δεν επηρεάζεται από ανώτερα καπιταλιστικά συμφέροντα αλλά κοινό στόχο έχει την ευημερία της κοινωνίας.
 
Η εργασία είναι χαρά, ενώ η ανεργία δυστυχία. Αυτό διότι το άτομο δεν εργάζεται μόνο για τις οικονομικές απολαβές, αλλά κυρίως για να αισθάνεται χρήσιμος στην κοινωνία, να νιώθει το αίσθημα της πληρότητας και προσφοράς.
 
Η πλήρης αντιμετώπιση της ανεργίας είναι σαφώς μια δυσεπίτευκτη επιδίωξη. Παρ’ όλα αυτά σαν σύνολο μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά και μεγάλες αλλαγές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.