Πολλες οι δυνατοτητες που ανοιγονται στο ΔΠΘ απο τα προγραμματα χρηματοδοτησης ερευνας της ΕΕ

Ενημέρωση των τμημάτων της Κομοτηνής από στελέχη του σημείου επαφής για τα HORIZON 2020 και HORIZON Europe του Δικτύου «Πράξη»

Τις δυνατότητες αλλά και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας της ΕΕ  HORIZON Europe γνώρισαν οι πανεπιστημιακοί της Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησαν τα στελέχη του σημείου επαφής για το πρόγραμμα πλαίσιο «Πράξη».

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά εργαστήρια όλης της χώρας και επικεντρώθηκε στην ενημέρωση αυτή, που επαναλαμβάνεται σήμερα Πέμπτη στην Ξάνθη για τους ερευνητές της πολυτεχνικής Σχολής, στο καθαρά ακαδημαϊκό κομμάτι της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη του Εθνικού Σημείου Επαφής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την εξεύρεση χρηματοδοτικών ευκαιριών, τη συγγραφή μιας πρότασης και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Παραγωγή νέας γνώσης και ενσωμάτωση στα προγράμματα σπουδών

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της ημερίδας ενημέρωσης για την έρευνα που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, με τη συμμετοχή της Δρ Bασιλική Κοσιαβέλου, από την γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας στις Βρυξέλλες, που αφορούσε πάλι την έρευνα και τις συνέργειες, σημείωσε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.

Σε εκείνη είχαν παρουσιαστεί οι βασικοί άξονες του HORIZON Europe, που βρισκόταν σε διαβούλευση, με τους άξονες και τις δράσεις του να έχουν πλέον αποκρυσταλλωθεί.

Για αυτό και οι άνθρωποι του Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρουσίασαν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη τα καινοτόμα στοιχεία, τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη διαχείριση των έργων, που είναι καθαρά το εργαλείο υποστήριξης της έρευνας και την ανταγωνιστικότητας που αφορά τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Είναι σημαντικό ότι κάνουμε στο ΔΠΘ να περνά μέσα από την απαίτηση με την αριστεία, και η έρευνα είναι αλληλένδετη με την αριστεία, ειδικά όταν πρόκειται να διεκδικήσεις ανταγωνιστικούς πόρους» σημείωσε η Αντιπρύτανης.

Και αυτό γιατί αυτή η διεκδίκηση γίνεται κάτω από Ευρωπαϊκά πρότυπα, αξιολογήσεις, πλατφόρμες υποβολής και εταίρους, και είναι πολύ ιδιαίτερο να μπορεί το ΔΠΘ να σταθεί και να έχει συμμετοχή και σε αυτό το κομμάτι. «Έχουμε περιθώρια και να υποβάλλουμε προτάσεις, αλλά και να αυξήσουμε το επίπεδο ενημέρωσης και δεξιοτήτων των συναδέρφων ώστε να υποβάλλουν προτάσεις και στις επόμενες προσκλήσεις του Horizon» τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως, σύμφωνα με την Αντιπρύτανη, ότι η ενημέρωση έχει να κάνει και με τη διαχείριση αυτών των έργων, που χρειάζεται τεχνογνωσία, για αυτό και το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι διαχειριστές από την πλευρά της επιτροπής ερευνών και της ΜΟΔΙΠ, ώστε να συζητήσουν πως όλες αυτές οι καινοτομίες θα βρουν εφαρμογή.

Το ΔΠΘ είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα HORIZON 2020, που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, και παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, δραστηριοποιήθηκε σε αρκετά πεδία τόσο ως συντονιστής προτάσεων όσο και ως συμμετέχων ανέφερε.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως το πανεπιστήμιο έχει περιθώριο να κάνει περισσότερα, μιας και έχει αντικείμενα που σήμερα είναι στους άξονες προτεραιότητας, όπως η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια του πολίτη, η βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον. «Για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο θέλει όλα τα μέλη του πανεπιστημίου, όλες οι δραστηριότητες, ακαδημαϊκές, ερευνητικές, χρηματοδοτικές, αναπτυξιακές, να στηρίξουν αυτό το στόχο της αριστείας» υπογράμμισε η κ. Μιχαλοπούλου για να εξηγήσει κλείνοντας πως εκδηλώσεις σαν κι αυτή έχουν στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος που θα υπηρετεί τον ρόλο του πανεπιστημίου στην παραγωγή νέας γνώσης και την ενσωμάτωσή της στα προγράμματα σπουδών.

Δυναμική η συμμετοχή της Ελλάδας στα ερευνητικά προγράμματα-πλαίσιο

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, σημείωσε ο Σύμβουλος Τεχνολογίας του κ. Βαγγέλης Αργουδέλης, είναι μια μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και έχει έδρα την Αθήνα με παραρτήματα σε Βόλο, Ηράκλειο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και όταν δημιουργήθηκε, πριν από 30 χρόνια, είχε σαν στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή στην Ελλάδα.

Στην ουσία σήμερα παρέχει υπηρεσίες και υποστηρίζει επιχειρήσεις, ερευνητικούς, οργανισμούς και πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια στο να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες πάντα προσανατολισμένες στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα.

Μία από τις δραστηριότητές του, είναι ότι λειτουργεί σαν κόμβος επαφής για το μεγάλο πρόγραμμα της ΕΕ, το HORIZON 2020, ένα από τα προγράμματα πλαίσιο της ΕΕ που χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία, και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με προϋπολογισμό 80 δις ευρώ για 7 χρόνια.

Για αυτό και στην εκδήλωση μίλησαν για το πρόγραμμα, αυτό, που τρέχει μέχρι το τέλος του 2020, για τις διαδικασίες του και σημαντικές αλλαγές που υπάρχουν και μπορούν να αφορούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, και έκαναν αναφορά και στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο, στο διάστημα 2021-27, με προϋπολογισμό 100 δις ευρώ που ονομάζεται HORIZON Europe.

«Είναι τα μεγάλα προγράμματα πλαίσιο που χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία, και καταλαβαίνουμε ότι σε κάθε πανεπιστήμιο, σίγουρα και στο ΔΠΘ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό» σημείωσε.

Η Ελλάδα, τόνισε, έχει παραδοσιακά πολύ καλή συμμέτοχή στα προγράμματα πλαίσιο, πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς για το μέγεθος της χώρας, σημείωσε ο κ. Αργουδέλης, έχοντας μάλιστα μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία από κάποιες σκανδιναβικές και άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό ίσχυε και στο προηγούμενο, αλλά και στο τρέχον πρόγραμμα, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να έχει αρκετά καλή συμμετοχή, τηρουμένων των αναλογιών.

Η έρευνα βγαίνει από το εργαστήριο

Σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών, παρατηρείται μια προσαρμογή της ακαδημαϊκής κοινότητας στα νέα ζητούμενα, σημείωσε η κ. Βασιλική Καλοδήμου, από το γραφείο Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων του Πράξη, μιας και το να παραχθεί έρευνα, θα πρέπει να περνά στην κοινωνία και να παράγονται χρήσιμες υπηρεσίες και προϊόντα.

«Αυτό απαιτεί συνεργασία και με ακαδημαϊκούς από άλλους κλάδους, με επιχειρήσεις, ακόμα και φορείς της κοινωνίας, οπότε τα πράγματα πάνε σε πιο συνεργατική κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιστημονική αριστεία μένει πίσω» ανέφερε. Έτσι η έρευνα βγαίνει από το εργαστήριο, και διαχέεται αργά η γρήγορα προς την κοινωνία, σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.