Ποια ειναι τα νεα εξωτερικα μελη του Συμβουλιου Διοικησης του ΔΠΘ

Όλοι τους Πανεπιστημιακοί με σταδιοδρομία σε σχολές της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας αλλά και της χώρα μας

Καθηγητές από μια σειρά από επιστημονικά πεδία βρίσκονται ανάμεσα στα εξωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, που εκλέχθηκαν πρόσφατα από τα Εσωτερικά μέλη.

Να θυμίσουμε πως τα νέα μέλη είναι ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου, ο κ. Γεώργιος Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Ιωάννης Κεβρεκίδης από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, ο κ. Σπύρος Κόλλιας Καθηγητής Ακτινολογίας με εξειδίκευση στη νευροακτινολογία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και  Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος στην ΙΑΣΩ, και ο Ανδρέας Ματζαράκης, καθηγητής στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, Σχολή Δασικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, Albert-Ludwigs-Πανεπιστήμιο του Freiburg.

Ακολουθούν τα ενδεικτικά βιογραφικά των νέων μελών, που έχουν ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντική εμπειρία στον τομέα τους, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

1.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο Ανδρέας Δημητρίου είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου.

Είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και μέλος της Academia Europea, και της Διεθνούς Ακαδημίας Εκπαίδευσης και του Συνδέσμου Ψυχολογικής Επιστήμης.

Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (2008-2011) και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Κύπρου (2012-2015).

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Szeged της Ουγγαρίας και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Durham του Ηνωμένου Βασιλείου και του Northeastern Normal University της Κίνας.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της European Association for Research on Learning and Instruction, της International Society for the Study of Behavioral Development, της Society for Research in Child Development, της American Psychological Association και της Association for Psychological Science.Υπηρέτησε ως συντάκτης ή μέλος του συμβουλίου πολλών περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Advances in Learning and Instruction.

Δίδαξε ως Επισκέπτης Συνεργάτης ή Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων του Πόρτο, της Πορτογαλίας, της Lublijana and Marribor, της Σλοβενίας, του Fribourg, Swirzerland και του Πανεπιστημίου της Melboune, Αυστραλία, και έδωσε διαλέξεις ως προσκεκλημένος λέκτορας σε τεχνικά σεμινάρια για τη γνωστική ανάπτυξη σε περισσότερα από 50 Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ, του Χάρβαρντ, του Γέιλ, του ΜακΓκιλ, του Τορόντο, του Μονάχου, του Λέιντεν, του Γκέτεμποργκ, του Βούρτσμπουργκ, του Εδιμβούργου, του Λέουβεν, του Ντάραμ κ.λπ. Ευρωπαϊκά, Κινέζικα και Αφρικανικά Πανεπιστήμια.

2. ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Μερικές από τις άλλες ιδιότητες:
  • Πρόεδρος στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Πρόεδρος   Επιτροπής   για   την   έκδοση   της   Επετηρίδας   του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.E.
  • Επιστημονικά υπεύθυνος πλείστων ερευνητικών και εκπαιδευτικών έργων
  • Συμμετοχή σε πλείστα συνέδρια-Επιμορφωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις
  • Συγγραφέας πολλών Βιβλίων και Δημοσιεύσεων σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά περιοδικά.

3. ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διακεκριμένος Καθηγητής του Bloomberg στα τμήματα Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής και στο Τμήμα Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Johns Hopkins στις ΗΠΑ, πρωτοστάτησε στην προσέγγιση γνωστή ως «υπολογισμός χωρίς εξισώσεις».

Ο Κεβρεκίδης είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και υπήρξε Μέλος του Packard, Προεδρικός Νεαρός Ερευνητής του NSF και υπότροφος Guggenheim.

Είναι κάτοχος των βραβείων Colburn, Wilhelm και Computing in Chemical Engineering του AIChE,  του βραβείου Crawford και του βραβείο WT και Idalia Reid της SIAM. και ενός βραβείου Senior Humboldt.

Υπήρξε συνεργάτης Gutzwiller στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Φυσική των Μιγαδικών Συστημάτων στη Δρέσδη και Διακεκριμένος Επισκέπτης Ρότσιλντ στο Ινστιτούτο Newton στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επί του παρόντος είναι ανώτερος συνεργάτης Hans Fischer στο IAS-TUM στο Μόναχο και επισκέπτης του Ιδρύματος Αϊνστάιν και Συνεργάτης στο Ινστιτούτο FU/Zuse Institut Berlin.

Το 2015 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσης, είναι κάτοχος ενός βραβείου επαγγελματικής διδασκαλίας από τη Σχολή Μηχανικών στο Πρίνστον.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Κεβρεκίδη επικεντρώνονταν πάντα γύρω από τη δυναμική συμπεριφορά των φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών. τους τύπους αστάθειας που παρουσιάζουν· τα μοτίβα που σχηματίζουν· και την υπολογιστική τους μελέτη. Πιο πρόσφατα, έχει αναπτύξει ενδιαφέρον για τους υπολογισμούς πολλαπλών κλιμάκων και τη μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων. Μαζί με αρκετούς μαθητές και συνεργάτες, ανέπτυξε αυτό που αποκαλεί «χωρίς εξισώσεις» προσέγγιση στη μοντελοποίηση σύνθετων συστημάτων, διερεύνησε τις δυνατότητές της σε διάφορους τομείς και τώρα εργάζεται για τη σύνδεσή της με σύγχρονες τεχνικές εξόρυξης δεδομένων/μηχανικής μάθησης σε ό,τι θα μπορούσε να είναι ονομάζεται προσέγγιση «χωρίς εξισώσεις και χωρίς μεταβλητές».

4.ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο Σπύρος Σ. Κόλλιας είναι Καθηγητής Ακτινολογίας με εξειδίκευση στη νευροακτινολογία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ελβετία, και Διευθυντής του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας στο Ινστιτούτο Νευροακτινολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης, Ελβετία, και Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Γενική Κλινική.

Εκπαιδεύτηκε στη νευροακτινολογία στις ΗΠΑ από το 1990 έως το 1993, αρχικά για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια για δύο χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων, University of Cincinnati, OH, ΗΠΑ.

Είναι μέλος πολλών ιατρικών ενώσεων (ASNR και ISMRM) και επικεφαλής της ομάδας στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας και απεικόνισης, στο Κέντρο Νευροεπιστημών της Ζυρίχης. Έχει συγγράψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις με κριτές, κριτικές, επιστολές και κεφάλαια βιβλίων. Είναι συνεκδότης τριών βιβλίων στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης.

Είναι προσκεκλημένος ως Λέκτορας και Μέλος ΔΕΠ σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στον τομέα της νευροακτινολογίας και της ιατρικής απεικόνισης. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι οι εφαρμογές της προηγμένης τεχνολογίας μαγνητικής τομογραφίας στη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά κεφάλαια τρίτων από το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα, άλλες ιατρικές εταιρείες και τον κλάδο.

5. ΜΑΤΖΑΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Είναι καθηγητής στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, Σχολή Δασικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, Albert-Ludwigs-Πανεπιστήμιο του Freiburg από το 2006.

Γεννήθηκε το 1960. Απέκτησε το πτυχίο μετεωρολογίας το 1989 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ludwigs – Maximilian του Μονάχου.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1989-1993) και του Freiburg (1993-1995).

Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με Θέμα “Ανθρωπο-βιομετεωρολογική εκτίμηση του Κλίματος της Ελλάδος” στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο το 1995.

Από το 1995 έως το 2001 ήταν βοηθός στο μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Albert-Ludwigs Πανεπιστήμιο του Freiburg και απέκτησε την Ηabilitation (υφηγησία) με θέμα το “Θερμικό στοιχείο του αστικού κλίματος” το 2001. Η έρευνά του εστιάζεται κυρίως στην αστική κλιματολογία, άνθρωπο-βιομετεωρολογία, τουριστική κλιματολογία, περιφερειακή κλιματολογία, δασική μετεωρολογία και στις κλιματικές επιπτώσεις. Είναι ιδρυτής και μάνατζερ της αστικοκλιματικής ιστοσελίδας.

Από το 1996 είναι πρόεδρος της επιτροπής για το κλίμα, τον τουρισμό και την αναψυχή της Διεθνούς Εταιρείας της Βιομετεωρολογίας.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κοινωνίας της Biometeorology (2008-2011).

Έχει αναπτύξει μοντέλα και εργαλεία για την εφαρμοσμένη κλιματολογία και βιομετεωρολογία π.χ. το μοντέλο RayMan, SkyHelios, Climate-Mapping-Tool και CTIS (Climate-Tourism – Information-Scheme).

Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε peer-review-επιστημονικά περιοδικά.

Είναι επικεφαλής σε διάφορα διεθνή προγράμματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τον τουρισμό (KUNTIKUM, TOURKLIM, STARTCLIM), κλίμα και υγεία (MORTKLIM, DAAD/IKYDA), αστικό βιοκλίμα και αστικό σχεδιασμό (DAAD/Ταϊβάν, INTERREG4c).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.