Παρουσιαση του βιβλιου της Αννας Μαρινας Κατσιγιαννη, «Η σχεδια του λογου. Μελετες για την κινητικοτητα των λογοτεχνικων εργων»

Διαδικτυακά την Τετάρτη 14 Ιουνίου

Το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του ΤΕΦ ΔΠΘ θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μαρίνας Κατσιγιάννη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, «Η σχεδία του λόγου. Μελέτες για την κινητικότητα των λογοτεχνικών έργων». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το έργο οι: Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., ο Νίκος Μαυρέλος, Καθηγητής του Δ.Π.Θ. και η ίδια η Άννα Κατσιγιάννη. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Κωστής Δανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. και μέλος του Εργαστηρίου. Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το βαπόρι, εν προκειμένω η σχεδία, συνιστά δομικό σύμβολο της γραφής υποβάλλοντας την έννοια του σχεδιασμού, της συνάντησης αλλά και του μεταιχμιακού χώρου. Τα μελετήματα του βιβλίου συγκλίνουν στη διερεύνηση της ποιητικής του μεταιχμίου, την εστίαση στον τρίτο χώρο (διά), στον διάμεσο, δηλαδή, χώρο των μεταμορφώσεων και των διασταυρώσεων, των εκλεκτικών συγγενειών, των ομοιοτήτων και των διαφορών που συχνά καταλήγουν στον δημιουργικό μετασχηματισμό ή στη γένεση νέων υβριδικών ενίοτε μορφωμάτων (διακειμενικές μεταμορφώσεις, μορφικές μεταρρυθμίσεις, ειδολογικοί και μυθικοί μετασχηματισμοί, διακαλλιτεχνικές συναιρέσεις, διαπολιτισμικές σχέσεις, νέες υβριδικές ταυτότητες, κ.ο.κ.). Η υβριδικότητα διερευνάται αναλογικά σε διαφορετικά πολιτισμικά δεδομένα και παράγεται από τη συγχορδία των τεχνών, τη συναίρεση των μορφών, την επιμειξία των ειδών αλλά νοείται παράλληλα και ως διαίρεση, διχοτόμηση, μεταμόρφωση ή μετασχηματισμός πατρίδων, τόπων και ταυτοτήτων.
Πώς επιτυγχάνεται η κινητικότητα των λογοτεχνικών έργων; Πώς τα λογοτεχνικά έργα αναπτύσσουν απρόσμενες συνδέσεις, οφειλόμενες σε αιτιακές σχέσεις, παράλληλες, λ.χ., ή ανάλογες ιστορικοκοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες ή σε ασυνείδητες αναδύσεις;
Οι εν λόγω μελέτες εστιάζουν σε αισθητικά, ποιητολογικά, υφολογικά, ιδεολογικά ερωτήματα στο λογοτεχνικό πεδίο του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη

Η Άννα Μαρίνα Κατσιγιάννη (Αθήνα, 1960) σπούδασε νεοελληνική και συγκριτική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη Σορβόννη· είναι διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα βιβλία και οι μελέτες της, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, σύμμεικτους τόμους και Πρακτικά συνεδρίων, εστιάζουν σε ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα κυρίως του 19ου και του 20ού αιώνα.

Info

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 17:30 στον σύνδεσμο: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YWYyZmFjNjMtOTI3NC00ODA0LTg3YzgtOTQyNzBkYTA3YWE2%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%229f6a86bf-9a89-435e-885d-70f2f1a56c8d%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.