«Γεφυρες του λογου» μεταξυ Ελλαδας και Βουλγαριας χτιζει το Τμημα Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου των Παρευξεινιων χωρων του ΔΠΘ

Θα φιλοξενήσει τη βουλγάρα ποιήτρια Αξίνια Μιχαΐλοβα για την παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής «Με μάτια αγγέλων κλεισμένων σε άσυλο»

Στις 10 Απριλίου, Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στη Λέσχη Κομοτηναίων θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της βουλγάρας ποιήτριας Αξίνιας Μιχαΐλοβα „С очите на ангели, затворени в приют” – «Με τα μάτια των αγγέλων, κλεισμένα σε άσυλο», σε ελληνική μετάφραση της Μπλαγορόντνα Φίλεβσκα Πανάγου. Οι Έλληνες αναγνώστες, αλλά και οι εκπρόσωποι της βουλγαρικής κοινότητας που ζουν στην περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις «Έναστρον». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Βουλγαρικής γλώσσας και λογοτεχνίας» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα διαβάσουν ποιήματα από τη συλλογή στη βουλγαρική και στην ελληνική γλώσσα. Θα παρουσιάσουν επίσης τις δικές τους μεταφράσεις των ποιημάτων που ευγενικά τους παραχώρησε η ποιήτρια.

Κατά την επίσκεψή της στην Κομοτηνή η ποιήτρια Αξίνια Μιχαΐλοβα θα συναντηθεί με φοιτητές του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών που σπουδάζουν τη βουλγαρική  γλώσσα. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια εκπρόσωπο της σύγχρονης  βουλγαρικής λογοτεχνίας, να συζητήσουν μαζί της για θέματα σχετικά τόσο με τον γλωσσικό πλούτο και τα εκφραστικά εργαλεία της βουλγαρική γλώσσα, όσο και με την κοινωνικό-πολιτιστική ιστορία της Βουλγαρίας και τις λογοτεχνικές προβολές της.

«Γέφυρες του λόγου»

Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γέφυρες του λόγου  – συνάντηση με την βουλγαρική λογοτεχνία», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλγαρίας «Ανομολόγητες ιστορίες Βουλγάρων». Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Λεκτοράτου Βουλγάρικων σπουδών που λειτουργεί στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πλόβντιβ «Παϊσιος Χιλενδάρσκι» και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος είναι να τονιστεί ο ρόλος του λόγου ως πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Η εκδήλωση αντικατοπτρίζει την αντίληψη ότι οι σύγχρονες εθνικές λογοτεχνίες αποτελούν φορείς των αξιακών συστημάτων των κοινωνιών, μέσω των οποίων διακρίνονται στην υπάρχουσα πολιτιστική πολυμορφία του παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Δίνεται έμφαση στη σημασία της μεταφρασμένης λογοτεχνίας ως αναπόσπαστου μέρους της πολιτιστικής ανταλλαγής και ως αμεσότερου τρόπου της αλληλογνωριμίας και της καλής γειτονίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.