Παρουσα και φετος στα βραβεια Γκονκουρ Ελλαδος η Νομικη του ΔΠΘ

Συστήθηκε η επιτροπή που θα επιλέξει και θα προτείνει το καλύτερο γαλλικό βιβλίο της χρονιάς

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα η Νομική του Σχολή συνέστησε την επιτροπή με την οποία αναμένεται να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.

Το βραβείο Γκονκούρ αποτελεί το πιο περίβλεπτο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο, με το οποίο έχουν τιμηθεί από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ και κάθε χρόνο η δεκαμελής Γαλλική επιτροπή επιλέγει το μυθιστόρημα της χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα δηλώνει συμμετοχή δια της πρωτοβουλίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί Γαλλόφωνους φοιτητές και φοιτήτριες εννέα συνολικά πανεπιστημίων της χώρας να διαβάσουν αλλά και να αναδείξουν το κατά τα δικά τους κριτήρια και οπτική βιβλίο της χρονιάς.

Το περσινό τέταρτο βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας απονεμήθηκε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον Αϊτινής καταγωγής συγγραφέα, Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του, “Une somme humaine”, επιλέγοντάς το ανάμεσα σε τέσσερα μυθιστορήματα που βρέθηκαν στην τελική λίστα της Ακαδημίας Γκονκούρ και συγκεκριμένα τα «Ο μάγος του Κρεμλίνου» του Τζουλιάνο ντα Έμπολι, Les Presque Sœurs της Κλοέ Κορμάν, Vivre vite της Μπριζίτ Ζιρό.

Αφού τα διάβασαν, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους αλλά και την συμβολή των συγγραφέων τους οποίους και «συνάντησαν» διαδικτυακά ανέλυσαν μεταξύ τους το περιεχόμενο των βιβλίων και ανέδειξαν το κατά την άποψή τους καλύτερο.

Το ίδιο «μοτίβο» ως προς τη διαδικασία της επιλογής θα ακολουθηθεί και φέτος, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας Γαλλοφωνίας και μέλος ΕΔΙΠ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανος Γραβάνης, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό στόχο του προγράμματος που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και φυσικά την Ακαδημία Γκονκούρ στο Παρίσι, με την υποστήριξη της Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).

Μια εμπειρία που συνδυάζει την αγάπη για την γαλλική γλώσσα και την λογοτεχνία

Για τη Βικτώρια Γκίκα και την Έλη Καλογήρου η φετινή χρονιά αποτελεί και την πρώτη τους επαφή με τη διοργάνωση των εθνικών βραβείων Γκονκούρ. Αμφότερες πρωτοετείς φοιτήτριες στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, αποφάσισαν να ενταχθούν στην επιτροπή του ΔΠΘ, καθώς συνδυάζει τη Γαλλική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία που αμφότερα αγαπούν.

Όπως εξήγησε η κ. Γκίκα η αφορμή δόθηκε δια μέσου του μαθήματος των Γαλλικών και επέλεξε να ενταχθεί σε αυτήν και λόγω των δυνατοτήτων που η διοργάνωση προσφέρει για «γνωριμία» με τους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς.

Ως προς τη διαδικασία της ανάγνωσης των τεσσάρων λογοτεχνικών «φιναλίστ» η ίδια εξήγησε πως το αντιμετωπίζει ως «χόμπι» θεωρώντας πως πρόκειται να λειτουργήσει ενισχυτικά και συμπληρωματικά στην ακαδημαϊκή της πορεία και σταδιοδρομία, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευαισθητοποίησή της σε κρίσιμα ζητήματα που τα βιβλία αυτά πραγματεύονται όπως η έμφυλη βία.

Η εξέλιξη των κοινωνιών σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα

Στην επίκαιρη θεματική των έως τώρα τουλάχιστον αναγνώσεών της, στο πλαίσιο των βραβείων στάθηκε και η κ.Καλογήρου, εξηγώντας πως έχει ήδη βοηθηθεί στη καλύτερη δυνατή κατανόηση του πώς μια σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως η έμφυλη βία.

Για την ίδια, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της γαλλικής κοινωνίας, όπως την εντοπίζει και στις θεματικές που η σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία θίγει όπως η βία κατά των γυναικών. Θέματα που, όπως εξήγησε, «λίγα χρόνια πριν δεν θα μπορούσε μια γυναίκα να εκφράσει τόσο ανοιχτά, περιγράφοντας μάλιστα μια τέτοια δύσκολη εμπειρία και στιγμή της ζωής της». Η ευαισθητοποίηση που της προσφέρει ως εμπειρία αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της ενσυναίσθησή της απέναντι σε τέτοια κοινωνικά ζητήματα είναι το σημαντικότερο κέρδος από την όλη συμμετοχή της, με την ίδια να τονίζει επίσης πως «ως μελλοντικός νομικός μπορεί να σταθεί χρήσιμη ώστε να ανταπεξέλθω καλύτερα σε αντίστοιχα θέματα, που μπορεί να κληθώ να αντιμετωπίσω».

Παγκόσμια και όχι εθνικά τα φαινόμενα που οι συγγραφείς θίγουν

Η καλύτερη κατανόηση των όσων διαμείβονται γύρω μας αλλά και του γεγονότος ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και σε κάθε έναν από εμάς, δεν αποτελούν μόνο φαινόμενο ελληνικό αλλά παγκόσμιο είναι οι λόγοι που έκαναν την κ. Σοφία Δασκαλοπούλου να επιστρέψει στη διοργάνωση για δεύτερη χρονιά. Για την ίδια η περσινή πρώτη εμπειρία, αν και απαιτητική, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και πρακτικό αποτέλεσμα, τόσο στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας όσο και στην κατανόηση της λειτουργίας διαφορετικών κοινωνιών.

Οι κοινές εμπειρίες εχέγγυο για το μέλλον

Ο Αντώνης Ψαρράς θα μπορούσε να θεωρηθεί και «βετεράνος» της διοργάνωσης δεδομένου ότι η φετινή θα είναι η τρίτη χρονιά συμμετοχής του σε αυτήν. Έχοντας υιοθετήσει πλήρως την άποψη του Τζορτζ Ματίν που λέει ότι «ένας αναγνώστης ζει χίλιες ζωές, ενώ ο άνθρωπος που δεν διαβάζει μόνο μία» ο ίδιος ξεκίνησε αποτιμώντας τα όσα του άφησε η περσινή διοργάνωση.

Ανάμεσα σε αυτά η γνωριμία με σπουδαίες προσωπικότητες της γαλλικής λογοτεχνίας που μέσα από το έργο τους φωτίζουν διάφορες κοινωνικές πτυχές πάνω στις οποίες και οι ίδιοι οι αναγνώστες ευαισθητοποιούνται, με τον ίδιο να στέκεται στο παράδειγμα του «Ο μάγος του Κρεμλίνου» που ήταν ανάμεσα στους τέσσερις περσινούς φιναλίστ, βιβλίο στο οποίο ο Τζουλιάνο ντα Έμπολι περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια το πολιτικό προσκήνιο της Ρωσίας.

«Επίσης αποκτώντας εμπειρία από προηγούμενα έτη, η συμμετοχή μου μου επιτρέπει να βλέπω και να συγκρίνω παλαιότερα βιβλία που θίγουν την ίδια θεματική όπως αυτή της έμφυλης βίας που μας απασχόλησε και πέρυσι» ανέφερε υπογραμμίζοντας τα «κέρδη» τόσο σε επίπεδο εξέλιξης στη χρήση της Γαλλικής γλώσσας όσο και της ένταξης σε μια ομάδα.

«Συμμετέχουμε και λειτουργούμε ως ομάδα, τόσο σε ό,τι αφορά το ΔΠΘ όσο και στην επιτροπή με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των υπολοίπων συμμετεχόντων πανεπιστημίων» πρόσθεσε για να καταλήξει τονίζοντας πως «οι εμπειρίες που αποκτάμε όλοι μαζί είναι αυτό που με κάνει να συνεχίζω».

Αναγκαία η καλλιέργεια της κουλτούρας της κρίσης και της κριτικής

Στην καλλιέργεια της ομαδικότητας αλλά και της συλλογικότητας έμεινε και ο κ. Γραβάνης, υπογραμμίζοντας πως για τον ίδιο αποτελεί βασικό στόχο. Κι αυτό γιατί παρατηρεί πως ενώ οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες που «βγαίνουν» από το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης διαθέτουν και την κουλτούρα και την απαραίτητη καλλιέργεια πνεύματος δεν έχουν μάθει να εργάζονται ομαδικά αλλά και να εκφράζονται.

Άλλωστε βασικός στόχος και της όλης διοργάνωσης αποτελεί και η καλλιέργεια της κουλτούρας της κρίσης και της κριτικής αλλά και της προώθησης της έκφρασης των απόψεών τους.

Να σημειωθεί πως στην επιτροπή του ΔΠΘ συμμετέχουν επίσης οι κ.κ.Αθηνά  Αποστολίδου, Παρέσσα Μαρμαρίδου και Ουρανία Ρούσσου, ενώ τα λογοτεχνικά έργα από τα οποία θα κληθούν φέτος να επιλέξουν είναι τα “Triste Tigre” της Neige Sinno, το “Humus” του Gaspard Koening, το “ Veiller sur elle” του Jean Baptiste Andrea, το οποίο και κέρδισε το Βραβειο Γκονκούρ για το 2023 στη Γαλλία και το “Sarah, Suzanne et l’écrivain” του Eric Reinhardt.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.