Safe at Work: Συζητωντας, στο ΔΠΘ, για την σεξουαλικη παρενοχληση στον χωρο εργασιας

Η συντονίστρια προγραμμάτων για το φύλο της “ΑctionAid” Στέλλα Ελματζόγλου μιλά στον «ΠτΘ» με την αφορμή της εκδήλωσης που επίκειται στην Κομοτηνή

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση, αφιερωμένη στην πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας διοργανώνουν την προσεχή Τρίτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 15.30- 18.00 στo αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, η “ΑctionAid”, σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, την οργάνωση “DATAWO” και τον οργανισμό “Women On Top”.

Μια πολλαπλώς σημαντική εκδήλωση στόχος της οποίας είναι αφενός η ενημέρωση και δευτερευόντως η διάδραση των παρευρισκομένων, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και εμπειριών γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, πρώτα και κύρια για την ανάδειξη της αναγκαίας πρόληψης και καταπολέμησής της.

Το ζήτημα της έμφυλης βίας δεν είναι καινούργιο

Άλλωστε όπως εξήγησε η κ. Στέλλα Ελματζόγλου, Συντονίστρια Προγραμμάτων για το φύλο της “ActionAid” μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το ζήτημα της έμφυλης βίας ναι μεν δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς λόγω του πλήθους των περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την ανάπτυξη κινημάτων όπως το #metoo, κερδίζει περισσότερο και πιο «ανοιχτό» χώρο στον δημόσιο διάλογο.

Άλλωστε «προϊόν» αυτών των περιστατικών και του κινήματος #metoo, όπως εξήγησε η ίδια είναι το πρόγραμμα “Safe  at Work”, που επικεντρώνεται στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ένα κομμάτι του οποίου είναι η υπηρεσία “Speak Out” η οποία θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση και αφορά στη δυνατότητα επιζησασών περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, να έρθουν σε επαφή με τα εξειδικευμένα στελέχη της οργάνωσης, και υπό καθεστώς πλήρους προστασίας ως προς τα προσωπικά τους δεδομένα, εφόσον το επιθυμούν να κάνουν χρήση,  εντελώς δωρεάν , των υπηρεσιών νομικής συμβουλευτικής και δικαστικής εκπροσώπησης εφόσον χρειαστεί.

Η κ. Ελματζόγλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ για την όλη συνεργασία, για να εξηγήσει τη σημασία εκκίνησης της συζήτησης αυτής και από τον πανεπιστημιακό χώρο, καθώς οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες, μπορεί να έχουν βιώσει κάποιο σχετικό περιστατικό ή να έχουν την υπόνοια ότι έχουν βιώσει κάποιο  τέτοιο περιστατικό, το τελευταίο μάλιστα εκ των οποίων καταδεικνύει και την έλλειψη ενημέρωσης, που όπως επεσήμανε η ίδια «μας κάνει πολλές φορές, ειδικά τις νέες γυναίκες, να αναρωτιόμαστε, αν πράγματι έχουμε έρθει σε δύσκολη θέση ή αν ήμαστε υπερβολικές στην κρίση μας απέναντι σε ένα περιστατικό κ.ο.κ.».

«Αυτή είναι μια συζήτηση που πρόκειται να κάνουμε και να λύσουμε τέτοιου τύπου ζητήματα» ξεκαθάρισε η ίδια υπογραμμίζοντας επίσης και την συμβολική του χώρου του ΔΠΘ ως χώρο «στους οποίους προσπαθούμε και προσπαθούν με πολύ μεγάλη αγάπη  καθηγήτριες και καθηγητές να βοηθήσουν τις συνειδήσεις να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

Συντριπτικά τα αποτελέσματα των ερευνών

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα δύο ερευνών που «έτρεξαν» στο πλαίσιο του προγράμματος, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνουν και την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με την έμφυλη βία, εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Ελματζόγλου όπως αυτά που δείχνουν υψηλά ποσοστά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης σε τομείς όπως αυτοί του επισιτισμού και του τουρισμού, στους οποίους άλλωστε απασχολείται και ένα μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού της χώρας, καθώς και στοιχεία που δείχνουν μεγάλα ποσοστά επανάληψης των περιστατικών, αλλά και έλλειψης καταγραφών και καταγγελιών.

Σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αφιερωθεί και στα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας που αφορά στις απόψεις των αντρών σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας, το αν οι ίδιο κατανοούν σε τι αυτή συνεπάγεται και αν έχουν διαπράξει οι ίδιοι δίχως να το έχουν αντιληφθεί κάποια κοντινή σε αυτό συμπεριφορά, καθώς και το ποιες είναι οι απόψεις τους γύρω από τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Αυτό όπως έσπευσε να επισημάνει η  ίδια δεν σημαίνει πως το ζήτημα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχληση δεν αφορά τους άντρες, ξεκαθαρίζοντας πως τα ποσοστά απλώς αποδεικνύουν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά πως αφορούν κυρίως γυναίκες και θηλυκότητες.

Στόχος η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου συζήτησης

Βασική επιδίωξη των στελεχών της ActionAid δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου συζήτησης ώστε να γίνει κατανοητό πως «πέρα από το νομικό πλαίσιο, υπάρχει και μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται, έχουν τη διάθεση και τα μέσα να υποστηρίξουν και να ακούσουν αυτές τις ιστορίες, αυτά τα δεδομένα,  ακριβώς όπως βιώνονται και τους δίνεται ο χώρος να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που τις έχουν βιώσει, χωρίς να κάνουμε την οποιαδήποτε “διόρθωση” στην  προσωπική τους ιστορία».

Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχει η κ.Ανθή Αργυρίου, νομικός και εκπρόσωπος της οργάνωσης DATAWO, που, όπως τόνισε, εξειδικεύεται στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας ευρέως αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης δια μέσου εικόνας και διαδικτύου, καθώς και o κ.Βαγγέλης Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Speak Out, ο οποίος θα παρουσιάσει το νομικό πλαίσιο και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε αυτό σε σχέση με το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.