Ολοκληρωσε τις εργασιες του το VIII Διεθνες Επιστημονικο-Εκπαιδευτικο Φορουμ νεων ερευνητων «Γλωσσες. Πολιτισμοι. Μεταφραση» 2021
Από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα το VIII Διεθνές Επιστημονικό-Εκπαιδευτικό Φόρουμ νέων ερευνητών «Γλώσσες. Πολιτισμοί. Μετάφραση». Στα πλαίσια του Διεθνούς Φόρουμ πραγματοποιήθηκε και το Διεθνές θερινό σχολείο με θέμα «Η Ρωσική Γλώσσα και Πολιτισμός στον Σύγχρονο Κόσμο». Το Φόρουμ αυτό αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος») και της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσοφ) με την υποστήριξη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, το οποίο παραχωρώντας τις αίθουσες διδασκαλίας του τμήματος συνέβαλλε στην πραγμάτωση αυτού του μεγάλου γεγονότος. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Φόρουμ και το Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 67 άτομα από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Κίνα, Βέλγιο κ.α).
Η τελετή έναρξης
Οι δράσεις ξεκίνησαν με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία στην καθημερινότητά μας, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες δεν πτοήθηκαν και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η καθιερωμένη διοργάνωση να μη χάσει το κύρος που την χαρακτηρίζει. Κατά την τελετή έναρξης, τους χαιρετισμούς του έστειλε παρά την απουσία του ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Διευθυντής Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσοφ) κ. Γκαρμπόβσκι Ν.Κ. Χαιρετιστήρια επιστολή έστειλε και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο στους συμμετέχοντες του επιστημονικού συνεδρίου. Με τη δική του σειρά στους καλεσμένους απευθύνθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δ.Π.Θ. Ελευθέριος Χαρατσίδης.
Μετά τους χαιρετισμούς, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα θαυμάσιο θέαμα το οποίο διοργάνωσε η θεατρική ομάδα «Μεταμορφώσεις» της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας (Λομονόσοφ) με τη μουσική και ποιητική σύνθεση «Η ψυχή της Ρωσίας στη μουσική», με υπεύθυνες την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εσάκοβα Μαρία Ν. και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λιτβίνοβα Γκαλίνα Μ.
Τα εργαστήρια
Με το πέρας της τελετής, οι συμμετέχοντες μαζί με τους εκπαιδευτικούς της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης ανέλαβαν αμέσως δράση ξεκινώντας με τα εργαστήρια της ρωσικής γλώσσας με την ονομασία «Από τη Ρωσία στην Ελλάδα με αγάπη». Κύριος σκοπός των μαθημάτων ήταν η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των σπουδαστών, η ενεργοποίηση των δεξιοτήτων στη γλώσσα και στην ομιλία. Το ειδικά μελετημένο εκπαιδευτικό υλικό αποτέλεσε την εισαγωγή στον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ρωσίας, καθώς βασίστηκε σε πρωτότυπα και αυθεντικά κείμενα που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στους ακροατές οι διαλέξεις και τα master class που πραγματοποιούνταν επιπρόσθετα από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσοφ) αλλά και της Ανώτατης Σχολής Λαϊκής Τέχνης (Ακαδημία) της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία).
Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου διεξήχθη και το Δημιουργικό εργαστήριο οπτικοακουστικής μετάφρασης με θέμα «Η μετάφραση στον κινηματογράφου ως τέχνη». Στα πρακτικά μαθήματα μετάφρασης ταινιών, οι σπουδαστές απέκτησαν γνώση των βασικών αρχών και ορισμένων λεπτών σημείων αυτού του είδους μετάφρασης, έμαθαν να διακρίνουν τα είδη και τους τρόπους πλοκής. Μετά από τις θεωρητικές διαλέξεις, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους εαυτούς τους ως επαγγελματίες μεταφραστές οπτικοακουστικών μέσων ως ηθοποιοί μεταγλώττισης.
Κατά τη διάρκεια του Δημιουργικού εργαστηρίου «Δημοσιογραφία πολυμέσων». Οι σπουδαστές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και την βασική ορολογία. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι φοιτητές εκπόνησαν το δικό τους δημοσιογραφικό έργο στα πλαίσια των πολυμεσικών δημοσιογραφικών καναλιών.
Από τις συναντήσεις αυτές δε θα μπορούσε να λείπει και η καλλιτεχνική νότα η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες διαλέξεις δημιούργησε ένα άρτιο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού. Το Δημιουργικό εργαστήριο «Ανάπτυξη ρητορικών δεξιοτήτων» έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές μέσα από τραγούδια, στίχους και μουσική να εξασκήσουν τη ρωσική γλώσσα και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητές. Σκοπός αυτών των μαθημάτων ήταν η άρση του ψυχολογικού εμποδίου, που συνδέεται με την ομιλία ενώπιον κοινού, η ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και πρωτοβουλίας.
Σε εκθεσιακό κέντρο μετέτρεψαν τον χώρο των διαλέξεων η Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Λαϊκής Τέχνης (Ακαδημία) της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Ρωσίας, Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών και Ειδικός στη ζωγραφική μικρογραφίας, κα Γκούσεβα Πωλίνα Β. και η επικεφαλής της Έδρας καλλιτεχνικής κατασκευής δαντέλας κα Λαπσινά Αικατερίνη Α., φέρνοντας από την Αγία Πετρούπολη χειροποίητα παραδοσιακά κειμήλια (παραδοσιακά και σύγχρονα φορέματα, και έργα με λακαρισμένη μινιατούρα) τα οποία εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους. Μετά από μια θεωρητική παρουσίαση που πραγματοποίησαν οι καθηγήτριες, παρότρυναν όλους τους συμμετέχοντες να μυηθούν στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι παραδοσιακές καλλιτεχνικές κατασκευές της Ρωσίας.
Η τελετή λήξης
Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το VIII Διεθνές Επιστημονικό-εκπαιδευτικό Φόρουμ μαζί με το Διεθνές Θερινό Σχολείο. Στην τελετή λήξης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που έκλεψαν το χειροκρότημα του κοινού. Ο Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Ελευθέριος Χαρατσίδης κλείνοντας την εκδήλωση απένειμε σε όλους τους διδάσκοντες του προγράμματος ευχαριστήρια επιστολή, εκφράζοντας την επιθυμία του για μια μελλοντική συνεργασία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.