Μερος των Διεθνων οργανισμων γινονται 150 φοιτητες στην Κομοτηνη

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών «Thracing on MIC», με συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Μέχρι την Κυριακή θα βρίσκονται στην Κομοτηνή 150 φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού, που συμμετέχουν στο Συνέδριο  προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών «Thracing on MIC» που λαμβάνει χώρα στη Νομική Κομοτηνής.

Το Thracing on MIC αποτελεί ένα συνέδριο προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών με την διοργάνωση να βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής αλλά και του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι φοιτητές, χωρισμένοι σε μια σειρά από επιτροπές, ανέλαβαν τον ρόλο ενός διπλωμάτη σε Διεθνείς Οργανισμούς, συζητώντας κάποια θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, που είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ “Ενωμένοι για την Ειρήνη” , το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δικαστήριο.

Συνεδριάσεις για κρίσεις σε όλο τον κόσμο

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών «Thracing on MIC» έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» στην Κομοτηνή ενώ οι 150 φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας (ΕΚΠΑ, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΔΠΘ) αλλά και του εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Κρακοβίας), πραγματοποιούν συνεδρίες την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, πριν την ημερίδα λήξης την Κυριακή.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου κ. Σοφία Χριστοφορίδη, οι επιτροπές τους ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, που θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους συμμετέχοντες.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματεύεται το θέμα: «Αναταραχές στο Κέρας της Αφρικής και ειδικότερα η υπόθεση της Αιθιοπίας», το ΝΑΤΟ έχει θέμα με «Επανεξετάζοντας την πολιτική ασφαλείας του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια», το  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσει το θέμα: «Ενισχύοντας την ψηφιακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολείται με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Συζητώντας ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης» ενώ τέλος η υπόθεση που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο έχει ως θέμα «Η Νομιμότητα της Απειλής Χρήσης Βίας και η Εφαρμογή της Συμφωνίας Διάσωσης (Ρωσία εναντίον Η.Π.Α.)» το οποίο ασχολείται με το δίκαιο του διαστήματος, μια υπόθεση που δεν έχει ξανασυζητηθεί.

Προωθείται ο διάλογος και αναπτύσσονται δεξιότητες

Το συνέδριό τους απευθύνεται σε φοιτητές από όλο το ΔΠΘ, και είναι ανοιχτό σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, για αυτό και είναι σημαντικό ότι συμμετέχουν φέτος 10 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.

Στόχος του συνεδρίου, τόνισε, είναι η προώθηση του ακαδημαϊκού διαλόγου, να μάθουν οι φοιτητές περισσότερα πράγματα για το δίκαιο, εκτός των αμφιθεάτρων και εκτός της συγκεκριμένης ύλης που έχει το κάθε πανεπιστήμιο για το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Πολιτική.

Αναλαμβάνοντας οι φοιτητές το ρόλο ενός διπλωμάτη, σημείωσε, υπερασπιζόμενοι την πολιτική της χώρας τους μέσα σε μια επιτροπή, αναπτύσσονται και πολλές δεξιότητες, οι οποίες, ειδικά στις μέρες μας είναι απαραίτητες και στον εργασιακό στίβο στον οποίο θα μπουν μετά την σχολή τους, αλλά και στην συνεργασία μέσα σε μια ομάδα.

Στην προσομοίωση άλλωστε συμμετέχουν πολλοί φοιτητές που θα ήθελαν να μπουν στο χώρο του Διεθνούς δικαίου ή της διπλωματίας, όμως ακόμα και αυτοί που δεν το σκέφτονται, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν, με εμβάθυνση σε ένα θέμα, ανοίγοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αποκτώντας περισσότερες γνώσεις, τόνισε η κ. Χριστοφορίδου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν κατά την έναρξη ο Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, καθηγητές του Τμήματος Νομικής, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που υποστήριξε το συνέδριο, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.