Σημαντικες οι δυνατοτητες εργασιας φοιτητων του ΔΠΘ στις δομες της Ευρωπαικης Ενωσης

Τις επαγγελματικές προοπτικές πριν και μετά την αποφοίτησή τους γνώρισαν φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για ενασχόληση με μια ευρεία γκάμα αντικειμένων, μέσω των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνώρισαν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και όσοι άλλοι φοιτητές του ΔΠΘ επιθυμούσαν, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο, «Επαγγελματικές προοπτικές φοιτητών/τριων και αποφοίτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτή την εκδήλωση, ο κ. Χρήστος Μπεζιρτζόγλου και ο κ. Γιώργος Κορκόβελος, Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασαν το τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν όσοι απασχοληθούν σε αυτή, είτε για μικρότερο είτε για μεγαλύτερο διάστημα.

Φέρνουν την επόμενη ημέρα μέσα στο Πανεπιστήμιο

Αυτό που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σημείωσε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ και υπεύθυνη του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι η εξωστρέφεια του ΔΠΘ, και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν για να φέρουν την επόμενη ημέρα της ζωής των φοιτητών τους, μετά την αποφοίτηση, μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Θέλουν άλλωστε τέτοιες εκδηλώσεις να αποτελέσουν ένα σημείο προβληματισμού, ζύμωσης, ανάπτυξης από τους φοιτητές τους για τις προοπτικές τους την επόμενη ημέρα, και πώς θα μπορέσουν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους όσο ακόμα φοιτούν στο πανεπιστήμιο, ώστε να διεκδικήσουν αυτό που τους ενδιαφέρει και τους αξίζει.«Οι φοιτητές έχουν όνειρα, αυτά γίνονται επιδιώξεις, και εμείς θέλουμε να τους προσφέρουμε όλες τις ευκαιρίες και εμπειρίες με γνώσεις, ώστε η επόμενη μέρα να είναι όσο πιο παραγωγική γίνεται» ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου.

Αυτές οι εκδηλώσεις επιπλέον, έχουν σαν στόχο να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες στην Ευρώπη, αλλά και μεταξύ τους, ώστε να εκφράσουν τα αιτήματα τις ανάγκες τους, και να έχουν την ευκαιρία να κάνουν βήματα στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών της.

Να διεκδικήσουν δυναμικά την θέση

Μιλώντας για τις Επαγγελματικές Προοπτικές στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Χρήστος Μπεζιρτζόγλου, τόνισε προς τους φοιτητές πως το σημαντικότερο είναι να μην φοβούνται, να προετοιμάζονται, και να διεκδικούν δυναμικά τη θέση που θέλουν.

Για αυτό τους παρέθεσε τη διαδικασία της εύρεσης θέσεων εργασίας που ανοίγουν στην ΕΕ, στο EUcareers, ζητώντας τους να πιστέψουν πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Το ενδιαφέρον από Έλληνες φοιτητές, τόσο της Πολιτικής Επιστήμης όσο και όλων των ειδικοτήτων, είναι πολύ μεγάλο, τόσο για βραχυχρόνιες όσο και μόνιμες θέσεις εργασίας, ακόμα και πρακτικής άσκησης εξάμηνης διάρκειας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για εργασία στην ΕΕ

Από την πλευρά του ο κ. Κορκόβελος, ο οποίος έχει δουλέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 35 χρόνια σε διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις, μετέφερε τη γνώση του από την θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με την κοινωνία των πολιτών, τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, τις ισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών, και τη δική του εμπειρία σε αυτό.

Θεωρεί πως είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον να δουλέψουν από μέσα σε αυτό το οικοδόμημα, που παράγει το 60% της Νομοθεσίας της ΕΕ, με διαφάνεια και συνεργασία με τα κράτη μέλη, ακόμη κι αν απ’ έξω φαίνεται ως ένα πολύπλοκο, δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό οικοδόμημα. Πιστεύει πάντως πως είναι εύκολο να προσαρμοστούν φοιτητές και απόφοιτοι από την Ελλάδα σε αυτό το σύστημα μιας και έχει μοναδικές προκλήσεις και ελκυστικότητα. Μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε χαρακτηριστικά, μπορεί να αποτελείται από 20 άτομα 10 διαφορετικών εθνικοτήτων, από διαφορετικές κουλτούρες που έχουν επιλεγεί γιατί έχουν πολύ υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα ενώ στην Ελλάδα ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να περάσει όλη του την επαγγελματική του ζωή σε μια δομή, στην ΕΕ είναι σχεδόν υποχρεωτικό τα στελέχη να μετακινούνται από τη μία δομή στην άλλη.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος, ο οποίος έχει εργαστεί στον τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη συνέχεια στη Βιομηχανία, μετά στη δομή για την διεύρυνση, την ΓΓ της Προέδρου και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.Αυτή η αλλαγή, όπως τόνισε ο κ. Κορκοβέλος, δίνει μια διαρκή ενέργεια και ένα πάθος για το οικοδόμημα αυτό το οποίο ακόμα χτίζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.