Μελη της ακαδημαικης της κοινοτητας βραβευσε η ΣΚΑΣ του ΔΠΘ

Οι Θανάσης Κούγκουλος, Ελπίδα Βόγλη, Χριστίνα-Ντουσάνκα Ούρεμ-Κώτσου, και η φοιτήτρια Κωνσταντινιά Πετρίδου έλαβαν τα βραβεία αριστείας της Σχολής

Παρουσιάστηκε και ο Β’ τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής

Αφιερωμένη στην επέτειο των 10 ετών λειτουργίας ως Σχολής – αν και τα τμήματά της προϋπήρχαν πριν την συνένωσή τους – αλλά και ενταγμένη στην επέτειο των 50 ετών λειτουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ήταν η εκδήλωση με τίτλο «Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Ιουνίου στο Τσανάκλειο Μέγαρο στην Κομοτηνή.

Δύο επέτειοι, που αποδεικνύουν περίτρανα το «ισχυρό» ερευνητικό και επιστημονικό αποτύπωμα των τριών τμημάτων της Σχολής τόσο εντός όσο και εκτός των θρακικών ορίων, στο πέρασμα των τριάντα αυτών ετών, γεγονός που οδήγησε και την Κοσμητεία της σχολής φέτος η καθιερωμένη αυτή δράση να πραγματοποιηθεί ενώπιον κοινού και της τοπικής κοινωνίας.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κατά την αρχική του τοποθέτηση «θεωρούμε πως στο πέρασμα των ετών αυτών έχουμε αλλάξει τις γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό, όχι μόνο της Θράκης, αλλά και ευρύτερα» για να αναφερθεί επίσης στις στενές σχέσεις αλλά και την «συνοιδοιπορία» της Σχολής με την τοπική κοινωνία και τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που την αποτελούν.

Από τη βράβευση την κ. Βόγλη

«Το σπουδαιότερο έργο της Σχολής ότι έπλασε ψυχές»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ο οποίος ως άλλο «μέλος» της ΣΚΑΣ καθώς έχει κάνει την διδακτορική του διατριβή σε αυτήν, εξήρε το έργο των τμημάτων αλλά και συνολικά του ΔΠΘ.

«Πέραν του ερευνητικού έργου, το σπουδαιότερο έργο της Σχολής είναι ότι έπλασε ψυχές, ότι διαπαιδαγώγησε και μόρφωσε ανθρώπους και έδωσε στην Ελλάδα και τον κόσμο επιστήμονες» ανέφερε για να επισημάνει πως «το ΔΠΘ είναι η τιμή και το καμάρι μας».

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε και η κ. Χριστίνα-Ντουσάνκα Ούρεμ-Κώτσου

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ.Ευθύμιος Λαμπρίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.Γρηγόριος Παπαγιάννης και η αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ.Μαρία Δημάση, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, για να ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των τμημάτων, του επιστημονικού και ερευνητικού έργου αυτών.

Ειδικότερα η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ.Ελπίδα Βόγλη, μίλησε για το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ο Επίκουρος Καθηγητής κ.Γεώργιος Παρασκευιώτης για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και ο  Επίκουρος Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Παπάζογλου για το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Αφιερωμένος στα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΣΚΑΣ ο Β’ τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση του Β’ τόμου  της Επιστημονικής Επετηρίδας της ΣΚΑΣ την οποία ανέλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ.Θανάσης Κούγκουλος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής αυτής, ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας γνωστό πως ο τόμος αυτός  είναι αφιερωμένος στα δέκα χρόνια (2013-2023) λειτουργίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ).

Ο κ. Θανάσης Κούγκουλος παρέλαβε το βραβείο «Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου & Προσφοράς»

Όπως ανέφερε ο τόμος απαρτίζεται από 745 σελίδες και είναι υπερδιπλάσιος του περσινού πρώτου, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο «καταδεικνύει την απήχηση του περιοδικού στην επιστημονική κοινότητα», ενώ και αυτός τυπώθηκε με την ευγενική οικονομική ενίσχυση της Πρέσβειρας Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού.

Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερα διακριτά τμήματα, ξεκινώντας από τις μελέτες του επιστημονικού προσωπικού και των διδακτόρων της Σχολής και γενικά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνεχίζοντας με τους επαίνους αναγορεύσεων Επιτίμων μελών της Σχολής και των Τμημάτων της, καθώς και ένα ικανό μέρος των ανακοινώσεων του διεθνούς συνεδρίου «Επανεκτιμώντας τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022)» και τέλος βιβλιοκρισίες καθώς και το προσωπικό της Σχολής και των Τμημάτων κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και τα πεπραγμένα της Κοσμητείας της Σχολής.

Τα βραβεία αριστείας

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης επιδόθηκαν από τον Κοσμήτορα της Σχολής τα φετινά βραβεία Αριστείας της ΣΚΑΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.

Ειδικότερα ο κ.Θανάσης Κούγκουλος έλαβε κατόπιν μάλιστα πρότασης του Δήμου Κομοτηνής το βραβείο «Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου & Προσφοράς», η κ. Ελπίδα Βόγλη το βραβείο «Διδακτικής Ικανότητας και προσφοράς Εκπαιδευτικού Έργου, η κ. Χριστίνα-Ντουσάνκα Ούρεμ-Κώτσου το βραβείο «Διακεκριμένων επιδόσεων και έρευνας» και τέλος η φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Κωνσταντινιά Πετρίδου  το βραβείο «Ακαδημαϊκής Επίδοσης Φοιτητή».

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Κυριαζής, η ειδική σύμβουλος του Δήμαρχου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου και η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου στους οποίους και επιδόθηκε ο τόμος της επετηρίδας της Σχολής που παρουσιάστηκε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.