Η τεχνητη νοημοσυνη στη διαθεση του Θρακιωτικου, και οχι μονο, επιχειρειν μεσω ΔΠΘ

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ Περικλής Γκόγκας για το πρόγραμμα “Machine Learning Investment Readiness” που επιχειρεί να εξετάζει την βιωσιμότητα ή μη ενός επιχειρηματικού μοντέλου μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Χρηματοδότηση της τάξεως των 160.000 ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, έλαβε το ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ με τίτλο “Machine Learning Investment Readiness” που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα προβλέπει την επιτυχία των μικρών επιχειρήσεων με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιτυχία του Τμήματος, που βρίσκεται ανάμεσα στις έξι επιλεχθείσες προτάσεις, ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα τέλη της οποίας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του Τμήματος κ. Περικλής Γκόγκας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενό του Έργου.

Όπως εξήγησε ειδικότερα πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός μοντέλου το οποίο, με την χρήση αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να προβλέπει ποια από αυτές τις επιχειρήσεις θα έχει μεγάλη επιτυχία στο μέλλον. Ένα εργαλείο πολλαπλώς χρήσιμο τόσο για επενδυτές και το τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο και μια σειρά φορέων που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης, όσο και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές. Ιδιαίτερα δε για τους τελευταίους μιας και όπως τόνισε ένα 80% των επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς κλείνει σε διάστημα 4-5 χρόνων.

Συνέχεια στην «παράδοση»

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρείν δεν είναι κάτι καινούργιο για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και την ερευνητική ομάδα του προγράμματος μιας και όπως τόνισε ο κ.Γκόγκας «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μαθηματικό σύστημα εξελιγμένων αλγορίθμων, που δείχνουν αυτήν την περίοδο καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλα μοντέλα που χρησιμοποιούνταν», για να υπενθυμίσει και το μοντέλο που δημιούργησαν σχετικά με την πρόβλεψη χρεοκοπίας των τραπεζών, που σήμερα αποτελεί το καλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικό μοντέλο, σε σημείο αναφοράς.

Το νέο αυτό μοντέλο βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα έρευνας μετρά συνεργασίες με Γαλλικά, Ιταλικά και Φιλανδικό πανεπιστήμιο, στα οποία παρέχουν την τεχνογνωσία τους. Ωστόσο επειδή η πρότερη εμπειρία έχει αποδείξει πως τα μοντέλα διαφοροποιούνται πολύ με βάση τον τοπικό χαρακτήρα, και άρα απαιτείται εξειδίκευση, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πλέον στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τη Θράκη τα μέλη της ερευνητικής ομάδας

Η χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ συνεπάγεται με την απασχόληση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, οι οποίοι στο σύνολό τους όπως εξήγησε ο ίδιος προέρχονται από την περιοχή της Θράκης. Βασικές «συνιστώσες» της όλης προσπάθειας αναμένεται να είναι και οι επιχειρήσεις της Θράκης, η συνεργασία των οποίων απαιτείται, ενδεχομένως μέσω των επιμελητηρίων, ούτως ώστε όπως εξήγησε ο κ.Γκόγκας «να αντλήσουμε δεδομένα, ώστε να δημιουργήσουμε τα μοντέλα αυτά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.