Η μνημη της Μαρθας Πυλια μενει ζωντανη στο χρονο και το Τμημα της

Αφιερωμένη στο μέλος του που έφυγε νωρίς το συνέδριο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

Την μνήμη της Μάρθας Πύλια, που πριν από 11 χρόνια έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, αλλά άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ΔΠΘ και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, τίμησαν το Τμήμα και η Σχολή, με ένα συνέδριο αφιερωμένο σε αυτή, με θέμα «Ζητήματα Ιστοριογραφίας και Διδακτικής της Ιστορίας».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στην Κομοτηνή από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου, σε χώρους του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, όπου παρουσιάστηκαν 62 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με την συμμετοχή να δείχνει ότι η Μάρθα Πύλια δεν έχει ξεχαστεί.

Η Μάρθα Πύλια έκανε σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεγάλωσε στον Κορυδαλλό, έχοντας ένα πνεύμα ελευθερίας, ανησυχίας και δημοκρατίας. Έκανε σπουδές στη Σορβόννη και ήταν μια από τις καλύτερες ιστορικούς που είχε σπουδές και εξειδίκευση σχετική με την οθωμανική γλώσσα και κουλτούρα αλλά και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Το 2002 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών, με αντικείμενο την οθωμανική και τουρκική γλώσσα και το 2009 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια.

Εξαιρετικό το ήθος της Μάρθας Πύλια

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, με τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Μανόλη Βαρβούνη να τονίζει πως η ιστοριογραφία είναι μια παλιά υπόθεση για την Σχολή τους, και συνεχάρη τους ανθρώπους του Τμήματος για την πρωτοβουλία.

Ανέδειξε δε την σημασία των συνεργειών στον ακαδημαϊκό χώρο, σε μια εποχή που βάλλονται οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ αναφέρθηκε στο ήθος και την προσφορά της Μάρθας Πύλια στο πανεπιστήμιο, και όσων δίδαξε εντός και εκτός αμφιθεάτρων, της οποίας η απώλεια φτώχυνε το Τμήμα και τη Σχολή, και η μνήμη της μένει ζωντανή από το Τμήμα Παρευξεινίων.

Παράλληλα αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Γιώργου Τσιγάρα, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κ. Ηλίας Πετρόπουλος.

Το παρόν στην εκδήλωση, πέρα από τους ακαδημαϊκούς και τους συναδέρφους της, έδωσαν και εκπρόσωποι φορέων, συμμετέχοντες στο συνέδριο και παλιοί φίλοι της Μάρθας Πύλια, μεταξύ των οποίων ο κ. Κώστας Κατσιμιγας με την σύζυγό του Ντίνα Σκαπαριωτου, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής  κ. Τζιχατ Χαλήλ, ο Ύπατος Αρχιμανδρίτης της Αρμενικής Εκκλησίας Οβανές Σαγντετζιάν, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κ. Στεπάν Ματεοσιαν, η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αλεξάνδρα Γκουλιάμα και άλλοι.

Συγκίνηση για μια καθηγήτρια που προσέφερε πολλά

Για την Μάρθα Πύλια όπως τη γνώρισε, μίλησε η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Παρευξείνιων και μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Μαρία Δημάση, που τόνισε πως δεν ήταν απλή συνάδερφος, αλλά έγινε αδερφή, μιας και έμεναν στο ίδιο σπίτι για εννιά χρόνια, τα γραφεία τους ήταν δίπλα δίπλα, και η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή.

Αναφέρθηκε στην θερμή σχέση που είχε με τους φοιτητές της, και συγκινημένη θύμισε πτυχές της προσωπικότητάς της, τονίζοντας πως «Η Μάρθα δε θα μας ήθελε να κλαίμε γι’ αυτήν. Θα μας ήθελε να αγωνιζόμαστε στη μνήμη της».

Της αφιέρωσε δε κάποιους στίχους της, κλείνοντας:

Γνώση και αναζήτηση, αναβύθιση στο εγώ και το εμείς,

Σε όρια μετα-κινούμενα, αγάπη για τον έρωτα,

πάθος για το δίκαιο, το δικό σου αποτύπωμα ζωής.

Με γερακιών, αετών, χρυσαετών και γλάρων φτερούγες,

Στου περιστεριού τη λοκρα χορεύεις Μάρθα της καρδιάς μας

Για την Μάρθα Πύλια μίλησε και ο κ. Νίκος Μαυρέλος, που τόνισε πως «Η Μάρθα ήταν αγωνίστρια, ακριβοδίκαιη και πάνω από όλα ανοιχτόμυαλη, μιλούσε με όλους τους ανθρώπους, όσο και αν είδε διαφορετική γνώμη μαζί τους», αναφερόμενη στη συν αδερφικότητά τους που έγινε φιλία.

Παράλληλα θύμισε πως αντιμετώπιζε πάντα τη ζωή ως κάτι που έρχεται, για να θυμίσει πως το συνέδριο αποτελεί μια μνήμη που μένει, και πολλοί από τους παρευρισκόμενοι γνωρίστηκαν εξαιτίας της, έκαναν παρέα μαζί, και αυτή η μνήμη ενώνει.

Ιστορική και λογοτεχνική μνήμη της Μάρθας Πύλια

Στη συνέχεια ο κ. Άγγελος Παληκίδης μίλησε για την «φιλοσοφία και η διάρθρωση του συνεδρίου ή Όταν η διδακτική της ιστορίας συναντά τη σύγχρονη ιστοριογραφία».

Την επίσημη τελετή έναρξης έκλεισαν ο κ. Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας & Διδακτικής της Ιστορίας, ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που μίλησε με θέμα «Στον αστερισμό της τραυματικής μνήμης: σκοτεινή νοσταλγία, ιδιοπαθής ταύτιση με τα θύματα και σύγχρονη μουσειολογία» και ο κ. Κώστας Βούλγαρης, πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, που συνεργάστηκε πολλά χρόνια με την εκλιπούσα στη στήλη Αναγνώσεις της Αυγής, με τίτλο «Με την Μάρθα Πύλια στον Νίκο Εγγονόπουλο (και δι’ αυτού στον Κολοκοτρώνη, τον Γκαριμπάλντι, τον Βελουχιώτη)»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.