Γνωριμια με την συντηρηση στο πεδιο για τους φοιτητες του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας

Γνώρισαν το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής και τα ευρήματά του στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης

Σταθερή προσέγγιση η επίσκεψη σε μουσεία και μνημεία στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το ΤΙΕ

Βγήκαν από τις τάξεις, για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά στην επιστήμη τους βιωματικά, οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης στην Κομοτηνή γνωρίζοντας καλύτερα τα ευρήματα και την ιστορία του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής.

Η περιήγηση ήταν η δεύτερη που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των ημερών συντήρησης, με την πρώτη να πραγματοποιείται την Τρίτη, με τον Σύλλογο Βυζαντινού Φρουρίου.

Η δεύτερη αυτή εκδήλωση θεματικά ήταν ίδια με την πρώτη, με τη γνωριμία και παρουσίαση στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής των ευρημάτων, που προέρχονται από το Βυζαντινό Κάστρο και περιήγηση στο χώρο του, υπό την εποπτεία της κ. Ευαγγελίας Λαϊνίδου, Τμηματάρχη Συντήρησης της ΕΦΑ Ροδόπης, 

Οι συντελεστές και συμμετέχοντες στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης ήταν, πέρα από την κ. Λαϊνίδου, ο κ. Γιώργος Εφραιμίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός του έργου, η κ. Στυλιανή Καλτσογιάννη, Αρχαιολόγος του έργου, και η κ. Μαρία Λαγαμτζή, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων του έργου.

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το επάγγελμα του συντηρητή, μέσα από ομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις στον χώρο του μνημείου, ενώ ενημερώθηκαν για τα ζητήματα της φθοράς των υλικών κατασκευής (λίθος, κονίαμα) καθώς και τα αίτια φθοράς. Παρουσιάστηκαν δε οι επεμβάσεις συντήρησης, οι οποίες στηρίζονται στον κώδικα Δεοντολογίας της συντήρησης και εφαρμόστηκαν σε επιλεγμένα, νέα ευρήματα από το μνημείο.

Κλειδί η συντήρηση για την επιστήμη της Ιστορίας και της Εθνολογίας

Η περιήγηση της Πέμπτης έλαβε χώρα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. στο πλαίσια του μαθήματος «Μουσεία και Λαϊκός Πολιτισμός: Ζητήματα Διαχείρισης», που διδάσκει η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του ΤΙΕ κ. Νάντια Μαχά, που τόνισε πως μέσα από το μάθημα, πραγματοποιούν πολλές επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία, δίνοντας μια πιο απτή εμπειρία μάθησης.

Όπως τόνισε, στόχος τους είναι να γίνονται τα πρώτα θεωρητικά μαθήματα εντός του Τμήματος, και στη συνέχεια να επισκέπτονται μουσεία, και κάθε φορά να μιλούν για ένα διαφορετικό θέμα.

Αυτή τη φορά αποφάσισαν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, να μιλήσουν με τις συντηρήτριες στο χώρο τους, και να μιλήσουν για την σημασία της ορθής συντήρησης των αντικειμένων που προέρχονται από ανασκαφή, ή είναι κειμήλια που δωρίζονται στο μουσειακό χώρο.

Άλλωστε οι συντηρητές συνεισφέρουν μέσα από την επιστήμη τους, να έρθουν στην επιφάνεια πράγματα, ιστορίες των ίδιων των αντικειμένων που μπορεί να μην γνωρίζαμε αν δεν είχε προηγηθεί η συντήρηση. Παράλληλα οι φοιτητές τους μαθαίνουν πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει στο αντικείμενο, αν δεν γίνει από επαγγελματία, και ότι υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθούν πιστά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και επόμενες δράσεις, μιας και στο Εργαστήριο έχουν αποφασίσει ότι θα επισκεφτούν φέτος όχι μόνο τα μουσεία της Κομοτηνής, αλλά και της Περιφέρειας, οπότε θα κάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα με πολλούς οργανισμούς ώστε οι φοιτητές τους να δουν πώς αυτά που μαθαίνουν στη θεωρία μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Έτσι θα έχουν πολλές οπτικές όσο αφορά την έκθεση των αντικειμένων και την ανάδειξή τους στο μουσειακό χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.