Ομοτιμη καθηγητρια του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας η Θεανω Καλλινικακη

Έναν «οφειλόμενο» τίτλο επέδωσε το ΔΠΘ στην πρώτη καθηγήτρια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα και πρωτεργάτρια στην ίδρυση και οργάνωση του Τμήματος

Τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έλαβε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Απριλίου, η προσφάτως αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος κ.Θεανώ Καλλινικάκη.

Σε μία «γεμάτη» τελετή με προσωπικές αλλά και επιστημονικές αναφορές σε σχέση με το έργο της τιμώμενης, από συνοδοιπόρους της καθηγητές του ΔΠΘ, αποφοίτους του Τμήματος αλλά και συναδέλφους της κοινωνικούς λειτουργούς με τους οποίους είτε συναντήθηκαν στο πέρασμα των 30 και πλέον ετών σταδιοδρομίας της, είτε η ίδια αποτέλεσε μέσα από το έργο της «σημείο» αναφοράς για τους ίδιους.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση της εισήγησης των κ.κ.Περικλή Πολυζωίδη, Βασίλη Καραγκούνη και Αγάπης Κανδυλάκη, προς την γενική συνέλευση του Τμήματος, για την απονομή του συγκεκριμένου τίτλου ομοτιμοποίηση της κ.Καλλινικάκη, η οποία και έγινε αποδεκτή όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Κοσμητόρισσα της ΣΚΠΟΕ του ΔΠΘ κ.Σεβαστή Χατζηφωτίου.

Την απόφαση της Συγκλήτου ανέγνωσε ακολούθως ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ.Περικλής Πολυζωίδης, χαρακτηρίζοντας ως δεδομένη την αγάπη και τον σεβασμό όλων στο πρόσωπο της κ.Καλλινικάκη, της πρώτης Καθηγήτριας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα. Το πρώτο πάνελ ολοκληρώθηκε με την σύντομη τοποθέτηση του κ.Χρήστου Παναγιωτόπουλου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Προέδρου του European Association of Schools of Social Work (EASSW), ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα αναφέρθηκαν για την ίδια «αποδείξεις και πράξεις του ήθους και της επιστημονικής θέση που οφείλουμε να δώσουμε στην κ.Καλλινικάκη».

Το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου στην ακαδημαϊκή της ζωή

Πιο «προσωπικές» ήταν οι αναφορές των συντελεστών του δεύτερου πάνελ, ξεκινώντας από την επίσης Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος και επί πολλά έτη επιστημονική «συνοδοιπόρο» της τιμώμενης, κ. Μαρία Πετμεζίδου, η οποία αναφέρθηκε στις πολλές κοινές δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές που βίωσαν από κοινού. Η ίδια έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που εμπνέει τους συναδέλφους της για να υπογραμμίσει πως συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος σε συνεργασία με τον πρώην πρύτανη κ.Γιάννη Πανούση. Η κ.Πετμεζίδου στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κ.Καλλινικάκη αξιοποίησε στο έπακρο το πλούσιο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Θράκης, ώστε να ανοίξει πλαίσιο παρέμβασης για τους φοιτητές του Τμήματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ομοτιμοποίησής της μια σημαντική αναγνώριση του έργου της, αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου στην ακαδημαϊκή της ζωή.

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Innsbruck της Αυστρίας Michael Russel, ο οποίος συνεργάστηκε επί 15 και πλέον έτη με την κ.Καλλινικάκη σε πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα μεταφέροντας τον σεβασμό δεκάδων συναδέλφων του από την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο ίδιος στάθηκε στην αφοσίωση της κ.Καλλινικάκη στην κοινωνική δικαιοσύνη, τονίζοντας πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.

Η σημασία υπεράσπισης του δικαίου και των αξιών του

Η κ.Ζαχαρούλα Κασσέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Μεσογειακού Πανεπιστημίου υπήρξε από τις πρώτες αποφοίτους του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση κοινωνικής εργασίας αλλά και από τις πρώτες Διδακτόρισσες αυτού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Καλλινικάκη. Λογικό και επόμενο η εισήγησή της να έχει έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τόνο, ξεκινώντας από τον καθοριστικό ρόλο που η ίδια έπαιξε τόσο στην ιστορία του Τμήματος, όσο και στην καθιέρωση των σπουδών της κοινωνικής εργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση ως αυτόνομο πεδίο σπουδών. Η κ.Κασσέρη αναφέρθηκε στην μαχητικότητα αλλά και την αλληλεγγύη που η κ.Καλλινικάκη επιδείκνυε σε ζητήματα που αφορούσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος, κάνοντας ειδική μνεία και στην προσωπική της συνεισφορά στην παραγωγή ελληνικών συγγραμμάτων για την κοινωνική εργασία, που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτη. Κλείνοντας η ίδια αναφέρθηκε και στις δράσεις ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Θράκης που πραγματοποιήθηκαν και καθιερώθηκαν με την συνδρομή της, τονίζοντας πως βασικό επιστέγασμα των γνώσεων που μετέδιδε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές της ήταν η σημασία της υπεράσπισης του δικαίου και των αξιών του.

Ακολούθως η Καθηγήτρια του Τμήματος κ.Αγάπη Κανδυλάκη, επί 26 έτη συνεργάτιδα και συνοδοιπόρος της τιμώμενης, όπως τόνισε η ίδια, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος, εξήγησε τι σημαίνει «ανάληψη ευθύνης» για την ίδρυση του πανεπιστημιακού πεδίου της κοινωνικής εργασίας που χαρακτηρίζει την κ.Καλλινικάκη, απαριθμώντας τους τρεις στόχους που έθεσε η ίδια εξ αρχής. Αρχής γενομένης από την «καταπολέμηση» της ανύπαρκτης έως τότε ελληνικής βιβλιογραφίας, ακολούθως την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Τμήματος, υπογραμμίζοντας την πεποίθηση της ίδιας ότι «κοινωνική εργασία και διεπιστημονικότητα πάνε χέρι χέρι», και τέλος την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων  σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας που υπήρξε με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Τέλος τον λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος κ.Βασίλης Καραγκούνης, ο οποίος επίσης έκανε το Διδακτορικό του με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Καλλινικάκη, και σήμερα διατελεί πρόεδρος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την δική της σφραγίδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην θεωρητική, συγκρότηση, την συνέπεια, την διορατικότητα αλλά και το πάθος που χαρακτηρίζει την κ.Καλλινικάκη σε ό,τι καταπιάνεται, για να μιλήσει για την έμπρακτη πίστη της στον ενεργό ρόλο του Πανεπιστημίου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινότητας, αναλύοντας με περισσότερες λεπτομέρειες τα προγράμματα συνεργασίας με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την απονομή της τιμητικής πλακέτας στην κ.Καλλινάκη έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος κ.Περικλής Πολυζωίδης, για να δώσει έπειτα στην ίδια και τον λόγο.

Θεανώ Καλλινικάκη: «Το ΔΠΘ άνοιξε έναν μικρό δρόμο που έγινε μια μεγάλη είσοδος»

Η κ.Καλλινικάκη μίλησε για μία μοναδική στιγμή,  όπως χαρακτήρισε και  μοναδική την διαδρομή της έως τώρα στην Θράκη, απαριθμώντας έναν προς έναν το σύνολο των παρευρισκομένων,  επεξηγώντας την συμβολή του καθενός και της καθεμίας στην καθιέρωση των σπουδών κοινωνικής εργασίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κ.κ.Κωνσταντίνο Δικαίο, Μαρία Σαμακούρη, Μαρία Πετμεζίδου, Νίκο Κουλούρη, Κατερίνα Λεμοντζέλη και Ανδριάνα Δελέγκου, στον μέντορά της Παναγιώτη Σακκελαρόπουλο τον σημαντικό ρόλο του οποίου υπογράμμισε στην οργάνωση της κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στις εκλιπούσες Όλγα Μαράτου και Λουκία Μουσούρου.

Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην ταυτόχρονη παρουσία όλων των γενεών του τμήματος, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, διδακτόρων κα υποψηφίων διδακτόρων καθώς και επαγγελματιών πλέον του χώρου, τους οποίους όπως τόνισε γνωρίζει με το όνομά τους, για να τους ευχαριστήσει που «υλοποιήσατε το όραμά μας να προχωρήσετε τις μεταπτυχιακές σπουδές που σας προσφέραμε και τώρα μπορούμε να σας έχουμε συναδέλφους».

«Το ΔΠΘ άνοιξε έναν μικρό δρόμο που έγινε μια μεγάλη είσοδος και σήμερα με την στήριξη και την συμβολή όλων σήμερα μπορούμε να έχουμε αυτόνομες σπουδές κοινωνικής εργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο, που παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια είναι κέρδος όλων» ανέφερε η ίδια καλώντας άπαντες σε επαγρύπνηση. Γιατί όπως σημείωσε «οι πόλεμοι είναι ανοιχτοί, άρα λοιπόν έχουμε και καινούργια και πολλαπλά τραύματα». «Φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει τα πόσα κακά προκαλούν οι ανθρωπογενείς καταστροφές και συνεχίζουμε τελικά να αντέχουμε την ύπαρξή τους» κατέληξε, ευχόμενη σε όλους καλή δύναμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.