Διεθνες Επιστημονικο Συνεδριο με θεμα «Οικουμενικοτητες (και Κοσμοπολιτισμος)» θα φιλοξενησει το Τμημα Παρευξεινιων του ΔΠΘ

Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο του Cambridge πρόκειται να διοργανώσουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Οικουμενικότητες (και Κοσμοπολιτισμός)»

Οι τομείς του συνεδρίου

Η διάρθρωση του Συνεδρίου αναπτύσσεται στους εξής τομείς: 

  1. Ιστορία ή το παρελθόν της οικουμενικότητας. Η οικουμενικότητα ως διαχρονικό φαινόμενο. Αντιλήψεις για τον χώρο, τις κοινότητες, τις σχέσεις. Πολιτική, οικονομία, πολιτισμός, κοινοτικές – εθνικές – εθνοτικές σχέσεις, συνθήκες παραγωγής. Η οικουμενικότητα μέσα στο αποικιοκρατικό πλαίσιο. Ιμπεριαλισμός vs Οικουμενικότητα. Οι μεγάλες αυτοκρατορίες του παρελθόντος ως πλαίσιο δημιουργίας συνθηκών οικουμενικότητας (Ενετική, Βρετανική, Πορτογαλική, Σοβιετική…). Οι ιδεολογικές και θρησκευτικές οικουμενικότητες. Πάνελ (ή στρογγυλή τράπεζα): Το σύγχρονο απείκασμα της οικουμενικότητας του παρελθόντος (λ.χ. γαλλοφωνία, λουζοφωνία, η αγγλική γλώσσα ως lingua mundi κ.λπ.). 
  2. Πνευματική οικουμενικότητα. Ο ρόλος των γραμμάτων στη διαμόρφωση κοινού «τόπου» ως γενεσιουργό αίτιο διευρυμένων διανοητικών ορίων. Λογοτεχνία και Μεταφράσματα. Η διάχυση του πνευματικού πολιτισμού μέσω κοινής γλώσσας ή μέσω μεταφρασμάτων. Ειδική ενότητα: Η διάχυση του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων – Έδρες νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, μεταφράσεις κλασικών και νεοτέρων έργων και αντίκτυπος. 
  3. Οικουμενικότητα και κοσμοπολιτισμός. Σε αντίθεση με την έννοια της παγκοσμιοποίησης, η οικουμενικότητα παρέχει το αναγκαίο γεωγραφικό, πολιτισμικό και δημογραφικό εύρος που διευκολύνει ή προάγει την έκφραση (ελεύθερη ή μη). Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το φαινόμενο του κοσμοπολιτισμού, στις ιστορικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις του. 
  4. Μετά τις οικουμενικότητες – η ψηφιακή «οικουμενικότητα». Οι σύγχρονες κοινές γλώσσες διεθνικής επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ταχύτητες ανάπτυξης των κοινωνικών δικτύων, ο ενοποιημένος πνευματικός κόσμος (ψηφιακές εκδόσεις, ψηφιακές βιβλιοθήκες, ψηφιακή εκπαίδευση).

Υποβολή περιλήψεων

Οι γλώσσες του Συνεδρίου είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά 

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση παρακαλούνται να αποστείλουν περίληψη (200-300 λέξεις) στο e-mail [email protected] μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.

Όλες οι περιλήψεις θα αποσταλούν προς κρίση και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέχρι την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022. 

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή από 27 έως 29 Μαΐου 2022. 

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων (εισηγητών και ακροατών) θα είναι δωρεάν

Info

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τον ιστότοπο του Συνεδρίου: https://dddpms.bscc.duth.gr/conference2022/index.html#callforpapers 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.