Διαλογος δια των ανθρωπιστικων επιστημων για το «αναγκαιο» κοινο μελλον Ελλαδας –  Βουλγαριας

Οι καθηγήτριες του ΤΙΕ Ελεονώρα Ναξίδου και του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών και Κέντρου Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Γιούρα Κονσταντίνοβα με την αφορμή της επιστημονικής ημερίδας “Balkan Culture in the Age of Modernity” που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαρτίου η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Ελεονώρα Ναξίδου και η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών και Κέντρου Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών κ.Γιούρα Κονσταντίνοβα.

Αφορμή της παρουσίας τους στάθηκε η συμμετοχή τους στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο  “Balkan Culture in the Age of Modernity” που έλαβε χώρα το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο της τελετής επιτιμοποίησης σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Βαλκανικών.

Οι δύο καθηγήτριες έχουν μακρόχρονη συνεργασία, στο πλαίσιο και της δεκαετούς πλέον συνεργασίας των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έχουν συνυπογράψει την επιμέλεια του τόμου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in history and culture”, που παρουσιάστηκε το 2022 από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ και την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο οποίος εμπεριέχει τις εισηγήσεις του ελληνοβουλγαρικού συνεδρίου που έγινε στην Κομοτηνή το φθινόπωρο του 2018.

Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων

Όπως εξήγησε η κ.Ναξίδου στην ημερίδα που έλαβε χώρα, συμμετείχαν Έλληνες και Βούλγαροι ακαδημαϊκοί, με στόχο την παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών, αλλά και την ανάδειξη των πολλαπλών πεδίων επιπλέον συνεργασίας που υπάρχουν.

Άλλωστε όπως τόνισε παρά το γεγονός ότι οι νέοι επιστήμονες έχουν στραφεί περισσότερο προς τις θετικές επιστήμες, η ιστορία «δεν παύει να είναι μέσα στα ενδιαφέροντά τους», γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τις θεματικές που «θεραπεύει» το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ όσο και το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Βουλγαρίας. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό η συνεργασία των δύο τμημάτων, «επεκτείνεται» πλέον και στους αποφοίτους του ΤΙΕ, με μια εκ των διδακτόρων του αυτή τη στιγμή να πραγματοποιεί με υποτροφία τις μεταδιδακτορικές της σπουδές για τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις στο Ινστιτούτο, ευχόμενη να ακολουθήσουν και άλλοι.

Άλλωστε όπως τόνισε «ανοίγει ένας δρόμος» που θα μπορούσε να φέρει και φοιτητές από τη Βουλγαρία στις τάξεις του ΔΠΘ, το οποίο επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών με το Ινστιτούτο και στο απώτερο μέλλον, με την στόχευση αυτή τη στιγμή να αφορά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γιούρα Κονσταντίνοβα: «Η ιστορία, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός να γίνουν διάλογος μεταξύ των δύο κρατών»

Οι συνεργασίες αποτελούν τον «σωστό δρόμο» και για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιστημών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, όσο και για την κατανόηση του «άλλου» υπογράμμισε η κ.Κονσταντίνοβα, η οποία κατά τη διάρκεια της εισήγησής παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνοβουλγαρικών και βουλγαροελληνικών κοινωνιών, που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και στη Σόφια το 1935, και οι οποίες συνέβαλαν στον διάλογο μεταξύ των δύο κρατών.

Άλλωστε βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε και η ίδια μέσα από την προσωπική της μελέτη και έρευνα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων είναι όπως τόνισε πως «τα σοβαρότερα προβλήματα δημιουργούνται εκεί που δεν υπάρχει διάλογος».

«Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ο ένας με τον άλλον ή ακόμη να πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τον εαυτό μας και τους στόχους μας, αλλά θα πρέπει να συζητάμε, γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο και ακούγοντας την άλλη άποψη, μπορεί να γεννηθεί η κατανόηση και η αποδοχή του άλλου» ανέφερε για να υπογραμμίσει και τον ρόλο των μελετητών της ιστορίας και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών που οφείλουν να αποδείξουν ο καθένας στην κοινωνία που ζει πως «η ιστορία, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός πρέπει να γίνουν διάλογος και να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπών».

«Να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να συνεχίσουμε μαζί στο μέλλον»

Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κοινό παρελθόν, αλλά έχουν και κοινό παρόν, έγκειται λοιπόν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός δικτύου επιστημόνων με «κοινές αξίες και ιδέες» οι οποίοι θα εργαστούν στο πεδίο αυτό των Βαλκανικών σχέσεων, μακριά όπως τόνισε, από προπαγανδιστικά στερεότυπα. Μια ομάδα ανθρώπων στόχος των οποίων, όπως υπογράμμισε, θα είναι «να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινωνία μας με αυτό το κοινό μέλλον που όλοι ελπίζουμε να έχουμε, γιατί είμαστε γείτονες και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό». Πολύ δε περισσότερο σήμερα, κατέληξε, που «βλέπουμε πόσο κοντά μας υπάρχει ένας πόλεμος και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να συνεχίσουμε μαζί στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.