Αντιδρασεις απο τον Συλλογο Οικοτροφων Φοιτητων Ξανθης για χειρισμους που οδηγουν ολο και περισσοτερους φοιτητες εκτος των εστιων

Το ΔΠΘ ενδιαφέρεται έμπρακτα και μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών του» απαντά η διοίκηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες και καταγγέλλουν προσπάθεια «έξωσης». Καταλογίζουν δε ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις για υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, όσο και στη διοίκηση του ΔΠΘ για αδιαφορία και για χειρισμούς που οδηγούν όλο και περισσότερους φοιτητές εκτός των εστιών.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας, που αφήνουν τους φοιτητές στον αέρα, αναγκάζουν άλλους να παρατάνε τις σπουδές τους ή να μην τις ξεκινάνε καν επειδή δεν έχουν που να μείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του «μπάσιμου» των εργολάβων σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας για να βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αναγκών των φοιτητών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των περίφημων ΣΔΙΤ, όπου εταιρίες αναλαμβάνουν έργα εξασφαλίζοντας για αυτές τεράστια κέρδη αλλά αφήνουν τους φοιτητές χωρίς δωμάτια και τους ζητάνε και ενοίκιο κι από πάνω σε πολλές περιπτώσεις. Αντί λοιπόν το ΔΠΘ να ενημερώνει τους φοιτητές να παρατήσουν τα δωμάτιά τους καλά θα κάνει να πάρει μέτρα τώρα για να λύσει το πρόβλημα της στέγασης ξεκινώντας από την ανακαίνιση και ας σταματήσει να μας κοροϊδεύει» τονίζει ο Σύλλογος και συμπληρώνει:

«Έχει σοβαρές ευθύνες και το ΔΠΘ για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το 40% των περίπου 550 δωματίων στις εστίες δεν αξιοποιούνται. Να απαντήσει η διοίκηση του Ιδρύματος στο για ποιο λόγο: άδειασε 170 δωμάτια από τον περασμένο Ιούλη λέγοντας πως τον Σεπτέμβρη αυτά τα δωμάτια θα είναι έτοιμα και ακόμα δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία;
Κρατιούνται 44 δωμάτια άδεια, την ίδια στιγμή που το ίδιο το ΔΠΘ ξεδιάντροπα έβγαζε ανακοινώσεις στις οποίες έλεγε πως δεν θα ανοίξουν καν πλατφόρμες για αιτήσεις για δωμάτια στις εστίες. Δεν έχει κάνει το παραμικρό για να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών που δεν παίρνουν δωμάτια στις εστίες επειδή αυτά δεν φτάνουν».

Η απάντηση του ΔΠΘ

Άμεση υπήρξε η απάντηση της διοίκησης του Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως το ΔΠΘ «ενδιαφέρεται έμπρακτα και μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών/τριών του».

Εξηγεί δε πως αποσκοπεί επίσης στη διαμόρφωση εστιών με ενδεδειγμένους και κατάλληλους χώρους και γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησε στην εξ ολοκλήρου ανακατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος των φοιτητικών εστιών που βρίσκονται στα Κιμμέρια Ξάνθης αξιοποιώντας πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Π.Δ.Ε.). Μάλιστα επισημαίνει ότι «το έργο ανακατασκευής των φοιτητικών εστιών της Ξάνθης ήταν απολύτως αναγκαίο, καθώς το κτηριακό συγκρότημα ήταν σε κακή κατάσταση και η ανακαίνιση επιβεβλημένη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών/τριών μας».

Στην απάντησή της η διοίκηση του πανεπιστημίου προβαίνει και στην παράθεση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής των εστιών στα Κιμμέρια.  Παραθέτει συγκεκριμένα πως η πρώτη φάση του έργου αφορά την ανακατασκευή των κτηρίων Β1 και Β2, συνολικής χωρητικότητας 158 δωματίων. Η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών στα δύο αυτά κτήρια είναι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταστούν τα κτίρια Β1 – Β2 λειτουργικά, πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη επίπλωση – συσκευές (μεταξύ άλλων κρεβάτια, γραφεία, ντουλάπες, καναπέδες, τραπέζια, ψυγεία, ηλ. κουζίνες κ.λπ.). Έχει δε ενημερώσει ήδη από τις 19-01-2023 το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προβεί ως αρμόδιος φορέας στο διαγωνισμό για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Έχοντας παραθέσει τα παραπάνω, η διοίκηση του ΔΠΘ απαντά και στην ουσία των καταγγελιών εξηγώντας πως «λόγω της ανακαίνισης των κτηρίων Β1 και Β2 στην Ξάνθη στην παρούσα φάση το σύνολο των διαθέσιμων δωματίων ανέρχεται σε 410. Εξ αυτών τα 16 κρίνονται ως ακατάλληλα για διαμονή και 7 αποτελούν δωμάτια φιλοξενίας για φοιτητές που έρχονται μέσω του προγράμματος Erasmus κ.λπ. Επισημαίνεται ότι όσοι έχουν υπερβεί το 8ο έτος σπουδών καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση δεν δικαιούνται στέγαση.

Στην παρούσα φάση στις εστίες της Ξάνθης διαμένουν 40 φοιτητές/τριες, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 8ο έτος  σπουδών και άλλοι/ες 32 που δεν έχουν υποβάλει αίτηση στέγασης. Με βάση τα παραπάνω οι συγκεκριμένοι/ες φοιτητές/τριες ενημερώθηκαν για να εκκενώσουν τα δωμάτια για τους νέους/ες δικαιούχους του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024». 

«Το ΔΠΘ διαχρονικά καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατόν το σύνολο των ενδιαφερόμενων δικαιούχων φοιτητών/τριών αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο» τονίζει κλείνοντας το πανεπιστήμιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.